Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε κρίσιμη καμπή η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Τα νέα μέτρα μετά τα 1.496 κρούσματα του τελευταίου 10ημέρου - Στους 214 οι θάνατοι

Σε κρίσιμη καμπή η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Τα νέα μέτρα μετά τα 1.496 κρούσματα του τελευταίου 10ημέρου - Στους 214 οι θάνατοι
Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για τη λήψη επιπλέον μέτρων

(Upd) Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε μόλις 11 ημέρες καταγράφηκαν περί τα 1.496 κρούσματα, έχουν αυξηθεί σημαντικά νοσηλείες όπως και οι διασωληνώσεις.
Οι 111 ασθενείς που βρίσκονταν στα νοσοκομεία αναφοράς την 1η Αυγούστου ανέρχονται πλέον σε 162, οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν (από 12 ανέρχονται πλέον σε 25) ενώ 8 νέα θύματα προστέθηκαν στον μοιραίο κατάλογο του κορωνοϊού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 214.
Ο τελευταίος απολογισμός της επιδημίας για το λεκανοπέδιο όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιλαμβάνει 82 κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 αφορούν την εστία που έχει εντοπιστεί στον Πόρο και την Τροιζήνα. Από τη συγκεκριμένη συρροή κρουσμάτων έχουν ήδη καταμετρηθεί περίπου 50 κρούσματα.
Η μεγάλη κινητικότητα του κορωνοϊού στην Αττική αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέροντας πως στην Αττική υπάρχουν 406 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ισάριθμα άτομα που έχουν εμφανίσει τη λοίμωξη Covid-19 και των οποίων τα σχετικά τεστ δίδουν θετικό στον κορωνοϊό αποτέλεσμα.

Χαρδαλιάς: Λάβαμε τα μέτρα για να ανακοπεί η αυξητική τάση της επιδημίας

Από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα (11/8) στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στη απόφαση της κυβέρνησης επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί η αυξητική τάση της επιδημίας, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, και ξεκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών.
Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.
Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά τις λιτανείες, ο υφυπουργός σημείωσε ότι Η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες.
«Η μέχρι τώρα συνεργασία μας την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα», είπε, ενώ ενόψει Δεκαπενταύγουστου, επέστησε την προσοχή: «Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες».
Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη τήρησης από όλους και των ατομικών μέτρων προστασίας για να μην έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.
«Μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, με τους ελέγχους επισκεπτών / τουριστών», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Καθημερινά μελετάμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων.
Τελευταία μάς απασχολεί περισσότερο το ηλικιακό γκρουπ 24-69».
Τέλος, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν κλείνουν τα καταστήματα τους στις 24:00 θα καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμο 10.000 ευρώ.

196 νέα κρούσματα - Στους 214 οι θάνατοι

Στα 196 τα νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα σύμφωνα με την χθεσινή 11/8 ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 196 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54,9% αφορά άνδρες.
Image
Τα 1.503 (25,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 8 (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 53,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 71 (33,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι… ευάλωτες ηλικίες

Η ηλικιακή ομάδα ηλικίας 18-64 ετών είναι πλέον οι περισσότερο ευάλωτη στον κορωνοϊού καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα.
Η αιτία προφανώς κι είναι ότι οι νεότεροι σε ηλικία δεν τηρούν κυκλοφορούν περισσότερο και δεν τηρούν τα μέτρα προστασία από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμονεύει καθώς όσο περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος για πιο σοβαρά περιστατικά και διασωληνώσεις.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.054 κρούσματα σε νέους 18 έως 39 ετών και 2.132 κρούσματα σε ηλικίες από 40 έως 64 ετών.
Image
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε ακόμα μία έκκληση προς τους νέου για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
«Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την τηλεδιάσκεψη όπου και αποφασίστηκαν νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Τα νέα μέτρα

Πιο αναλυτικά, τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι τα εξής:
1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.
2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα.
Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής.
Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Γώγος: Να ληφθούν νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου

Ωστόσο, φαίνεται πως τα εν λόγω μέτρα δεν ικανοποιούν τους επιστήμονες οι οποίοι βλέποντας τη χαλάρωση που επικρατεί στην κοινωνία ζητούν να παρθούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και πριν τον Δεκαπενταύγουστο, δηλαδή μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας χθες (10/8/2020) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Όπως ο ίδιος ανέφερε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που όπως ο ίδιος αποκάλυψε είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν.
Όπως σημείωσε, τα οριζόντια μέτρα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση αλλά για ολόκληρη την χώρα.
Παράλληλα, ένα άλλο περαιτέρω μέτρο που συζητείται, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα την πορεία της επιδημίας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.
Όπως ο κ. Γώγος επεσήμανε οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας, δηλαδή υπάρχουν παντού στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό.

Παγώνη: Η κατάσταση έχει ξεφύγει - Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε 4ψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού

Σε οριακή στιγμή βρίσκεται η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τις διασωληνώσεις ασθενών να αυξάνονται.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό.
Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση», τόνισε η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στον συγχρωτισμό στα κέντρα διασκέδασης και απαντώντας στις ενστάσεις των επιχειρηματιών της εστίασης που προειδοποιούν για χαμένες θέσεις εργασίας επειδή σε κάποιες περιοχές τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα.
Μιλώντας σε δραματικούς τόνους, η κ. Παγώνη τόνισε πως πρέπει να πάψει ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις.
«Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και να σωθούμε», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει μέσα σε μία βδομάδα τόσα κρούσματα και να μην έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε».
Η ίδια παρατήρησε ότι με τα μέτρα που πάρθηκαν τώρα μπορούν οι νέοι και να διασκεδάσουν και να πάνε τις διακοπές τους και να βγουν.

Λαζανάς: Τα μέτρα για τον κορωνοϊό πρέπει να αυστηροποιηθούν

Για αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊο, έκανε λόγο ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.
Ο κ. Λαζανάς μιλώντας στον ΘΈΜΑ 104,6 τόνισε: «Δεν θεωρώ ότι η κατάσταση έχει ξεφευγει, υπάρχει, όμως, αύξηση των κρουσμάτων και αν δεν αυστηροποιηθούν τα μέτρα τότε θα έχουμε μεγαλο πρόβλημα».
«Ο κόσμος ίσως το έχει πάρει αψήφιστα, νομίζει ότι είναι μία απλή γρίπη, επειδή προσβάλλει περισσότερο τους νέους και έτσι τα νοσοκομεία δεν έχουν γεμίσει από ανθρώπους με κορωνοϊό».
Όπως τονίζει ο κ. Λαζανάς «χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια και από εμάς και από την κυβέρνηση αν θέλουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα».
«Είμαστε λαός ατίθασος.
Δεν χρησιμοποιούνται σωστά οι μάσκες.
Μπορεί να είναι επίπονη η χρήση της μάσκας, αλλλά οφείλουμε να τη φοράμε σωστά για να μας προστατεύσει», ενώ για τον περιορισμό στα ωράρια λειτουργείας σε μπαρ και εστιατόρια ο γνωστός λοιμωλιολόγος επισημαίνει: «Μέτρα όπως ο περιοισμός στα ωράρια λειτουργείας των μπαρ πρέπει να γίνουν καθολικά, μην περιμένουμε να εμφανιστούν τα κρούσματα για να πάρουμε μέτρα».

Στα 126 τα νέα κρούσματα της Δευτέρας (10/8/2020)


Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε χθες μικρή μείωση, που ωστόσο είναι κάτι που συμβαίνει κάθε Δευτέρα.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν 126 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 24 ασθενείς, ενώ την 1η Αυγούστου ήταν 12.
Οι περισσότεροι από τους διασωληνωμένους είναι ηλικίας 64 ετών και άνω, με τους ειδικούς να έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι παρ' ότι τα... καλοκαιρινά κρούσματα του κορωνοϊού ανήκουν σε νεαρότερες ηλικίες, και παλι οι ηλικιωμένοι θα επιβαρύνονται, καθώς ειναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο σοβαρά εφοςον κολλήσουν, και θα οδηγηθούν στη διασωληνωση ή στον θάνατο.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, δείχνει ότι βασική εστία του κορωνοϊού παραμένει η Αττική, όπως και η Θεσσαλονίκη στη βόρειο Ελλάδα.
Ειδικότερα, στην Αττική καταγράφηκαν χθες 38 κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή είχαν ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.
Παράλληλα, 18 κρούσματα δηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άλλα πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, από τρία περιστατικά καταγράφηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, την Καστοριά, τη Μαγνησία, την Πέλλα και τη Χαλκιδική – τα δύο συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας. Από δύο περιστατικά δηλώθηκαν στα Δωδεκάνησα, την Κέρκυρα, την Κορινθία, και τα Τρίκαλα, καθώς και από ένα κρούσμα στη Βοιωτία, τον Εβρο, την Ηλεία, την Καβάλα, την Πρέβεζα και τις Σέρρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης