Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζεται το θρίλερ με το Oruc Reis, κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Διπλωματικός μαραθώνιος από την Ελλάδα - Διάλογο ζητά ο Akar

Συνεχίζεται το θρίλερ με το Oruc Reis, κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Διπλωματικός μαραθώνιος από την Ελλάδα - Διάλογο ζητά ο Akar
Διπλωματική αντεπίθεση από την Ελλάδα - Sabah: Τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan εντός της εβδομάδας
(upd6) Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το Oruc Reis με βορειοανατολική πορεία, στα 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, συνοδευόμενο από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού.
Οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ετοιμότητα παραμένει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo στη Βιέννη, την Παρασκευή 14/8.
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημα Δένδια.
Εν τω μεταξύ η Τουρκία συνεχίζεται τα παιχνίδια, καθώς την ώρα που το Oruc Reis παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ζητά διάλογο με την Ελλάδα, δια στόματος του υπουργού Άμυνας Hulusi Akar.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Oruc Reis

Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική της στάση, με την οποία επιχειρεί να τεντώσει το σκοινί της αντιπαράθεσης με την Αθήνα.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άλλαξε πορεία την Τρίτη, έφτασε σχεδόν στο δυτικό όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής και αμέσως μετά ανέστρεψε κάνοντας μια κίνηση σαν «κέντημα».
Tο τουρκικό σκάφος Oruc Reis, φθάνοντας στο δυτικό όριο της παράνομης NAVTEX, δηλαδή κοντά στον 28ο μεσημβρινό άλλαξε ρότα, και κατευθύνθηκε αρχικά νότια και συνέχεια ανατολικά οπού και συνεχίζει, δηλαδή δεν ξεπέρασε τον 28ο μεσημβρινό, το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.
Το τουρκικό σκάφος ακολουθεί ανατολική πορεία, κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων, έχει ποντισμένα τα καλώδια, όμως η διάταξη που έχει γύρω του δεν του επιτρέπει να πραγματοποιήσει έρευνες καθώς γύρω του βρίσκονται τουλάχιστον επτά τουρκικά πλοία, και συνολικά 25 μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια) που βρίσκονται ανεπτυγμένες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το 100% του ελληνικού στόλου έχει κινητοποιηθεί λαμβάνοντας θέσεις τόσο στο τόξο από τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη, όσο και κοντά στο Oruc Reis εκπέμποντας μηνύματα ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Την ένταση κλιμακώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, προαναγγέλοντας νέες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός του Αυγούστου.
Τελεσίγραφο στην Τουρκία για την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με δήλωσή του, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo την Παρασκευή 14/8.
«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.
Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά την πρόθεση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σαφή τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Να σημειωθεί ότι το Oruc Reis συνοδεύεται από 9 πλοία, μία φρεγάτα MEKO-200TN, τέσσερις παλιές κορβέτες Α69, δύο υποβρύχια και από δύο βοηθητικά πλοία.
Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και άλλα 24 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για ασκήσεις συνολικά δηλαδή πλέουν 33 τουρκικά πλοία και υποβρύχια.

Η Τουρκία ζητά διάλογο με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο - Akar: Θέλουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα

Αν και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και ενός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία έχει αρχίσει να επαναφέρει το αίτημα για διάλογο με την Ελλάδα.
Η Τουρκία θέλει να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα γύρω από τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου, δήλωσε την σήμερα (12/8/2020) ο υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.
«Θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική.
Τόσο στο πεδίο των ερευνών όσο και στο τραπέζι, τασσόμαστε με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία και τον διάλογο», δήλωσε o Akar στο Reuters και συμπλήρωσε «Θέλουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο Akar είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της».
Πρέπει να είναι γνωστό ότι οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας.
Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί -μία ημέρα πριν- και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος κάλεσε τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».
Ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή (17/8) - Ικανοποιήθηκε το αίτημα Δένδια

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Βρυξελλών στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου θα τεθεί επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα.
Ειδικότερα, την Παρασκευή (14/8/2020) θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (11/8/2020), μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συνάντηση Δένδια με Pompeo την Παρασκευή (14/8) στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία επιδιώκει να στείλει η Ελλάδα βάζοντας στο... παιχνίδι και τις ΗΠΑ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει την Παρασκευή (14/8/2020) έκτακτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο, Mike Pompeo, στη Βιέννη.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της έντονης τουρκικής προκλητικότητας, καθώς το Orus Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Άλλωστε, την αμερικανική στήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια.
«Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο Pyatt.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ισραήλ: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για το δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ

Την πλήρη στήριξη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ εκφράζει η κυβέρνηση του Ισραήλ, εν μέσω των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τουρκία: Ανακαλούνται οι άδειες στο Πολεμικό Ναυτικό Τουρκία: Ανακαλούνται οι άδειες στο Πολεμικό Ναυτικό

Στην ανάκληση όλων των αδειών για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες.
Όλα τα πλοία του Ναυτικού από το Γκιολτζούκ (Προποντίδα) αναμένεται να μεταβούν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Sabah: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan εντός της εβδομάδας

Για επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Sabah.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μετά το κάλεσμα του Erdogan για σύνοδο για τη Μεσόγειο , αυτή την εβδομάδα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μerkel.
Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Erdogan προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση «ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλους», αλλά και η στάση της Ελλάδας».
Yπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Merkel είχε μεσολαβήσει κατά την πρώτη φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης, ωστόσο η τμηματική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ προκάλεσε την οργή Erdogan, με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση, στέλνοντας το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Donmez (Τούρκος υπ. Ενέργειας): Μέχρι τις 23/8 το Orus Reis θα ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια 1.750 χλμ.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Fatih Donmez, να αναφέρει ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου το Oruc Reis θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια 1.750 χλμ.
«Βήμα βήμα στη Μεσόγειο.
Το Oruc Reis "σκανάρει" τις θάλασσές μας.
Μέχρι τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικών καλωδίων θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για δισδιάστατη σεισμική έρευνα.
Είθε η πορεία σου να είναι ανοιχτή και η ενέργειά σου να είναι υψηλή» αναφέρει ο Donmez σε ανάρτηση του στο twitter.
Image

Εν τω μεταξύ, ο Donmez «συνοδεύει» το σχόλιο του και με ένα βίντεο από το εσωτερικό του Oruc Reis όπου ακούγονται δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παραλήρημα Bahceli: Ο τουρκικός λαός δεν αστειεύεται - Όσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Devlet Bahceli κάνοντας λόγο για «εχθρική συμπεριφορά» από τη χώρα μας.
«Η Ελλάδα έχει εχθρική συμπεριφορά.
Αλλά όλοι ξέρουν και ο τουρκικός λαός τι κάνει στους εχθρούς» δήλωσε ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Recep Tayyip Erdogan.
«Ο τουρκικός λαός δεν αστειεύεται.
Όσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός.
Το αποτέλεσμα των προκλήσεων στα χωρικά μας ύδατα, είναι η βύθιση, οι κοιλιές των ψαριών, ο βυθός» συνέχισε και πρόσθεσε «Κανένας δεν θα μπορέσει να εκδιώξει την Τουρκία από την Μεσόγειο, να μας εγκλωβίσει στην Ανατολία.
Δεν έχει τέτοια δύναμη.
Όσοι έρχονται με οργή εναντίον μας επαναφέροντας τους λογαριασμούς του παρελθόντος ή έχουν χάσει τη λογική τους ή από το πολύ συρτάκι έχει μουδιάσει το σώμα και το μυαλό τους».

Προκαλούν οι Τούρκοι από το Oruc Reis το ελληνικό ναυτικό: «Είσαστε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα»!

«Έσπασε» η σιγή ασυρμάτου που επικρατούσε από πλευράς του πληρώματος του Oruc Reis και των πλοίων που το συνοδεύουν.
Αφού στην αρχή απλώς αγνοούσαν τις εκκλήσεις των στελεχών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που τους καλούσε να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, πλέον έκαναν στροφή 180 μοιρών και όχι μόνο απαντούν, αλλά το κάνουν και με θράσος.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».
Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε.
Σε θαλάσσια περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, με τα δύο βοηθητικά του πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έναν μικρό στολίσκο από τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.
Ο πλους ενός ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα επιτρέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός για κίνηση πολεμικών πλοίων οποιασδήποτε χώρας στην ανοικτή θάλασσα. Υπ’ αυτή την έννοια, με δεδομένο δηλαδή ότι το Oruc Reis με τα δύο βοηθητικά του πλοία και οι μονάδες του τουρκικού στόλου πλέουν σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοϊας.
Τον πλου του Oruc Reis βοηθά και το γεγονός πως χρονικός περιορισμός για την διάρκεια της περιπλάνησης άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θαλάσσια περιοχή που έχουν προσδιορίσει με την Navtex, μέχρι την ημερομηνία που αυτή λήγει, στις 23 Αυγούστου.
Τα καλώδια του παραμένουν ποντισμένα, πράξη που αποτελεί προπαρασκευαστική διαδικασία για σεισμικές έρευνες, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να προχωρήσει σε ερευνητικό έργο λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία που βρίσκονται κοντά του, τόσο τα ελληνικά και όσο και τα τουρκικά.

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου - H Ελλάδα ζητά σύγκληση Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για Τουρκία - Επικοινωνία Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του τουρκικού Oruc Reis.  
Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε διπλωματικό πυρετό, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει καλώδια προκειμένου να προχωρήσει τα επόμενα βήματα.
Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι προκλήσεις της Τουρκίας.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Σήμερα το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολούθησε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το τι διημείφθη στις διπλωματικές του επαφές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.
Είχαν προηγηθεί τετ α τετ συζητήσεις στις 23 Ιουλίου μετά την έκδοση Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου διαπιστώθηκε σε γενικότερες γραμμές κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν παραινέσεις για διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική.

Ο Cavusoglu προειδοποιεί για νέες NAVTEX: Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας χωρίς συμβιβασμό

Ο Cavusoglu προειδοποιεί για νέες NAVTEX: Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας χωρίς συμβιβασμό
Αποφασισμένη να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί της ελληνοτουρκικής κρίσης εμφανίζεται η Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, να προειδοποιεί για την έκδοση περισσότερων NAVTEX που θα αφορούν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Cavusoglu επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «να φέρει εις πέρας κι άλλες αποστολές».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες.
«Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό σημαίνει, ότι το τουρκικό ερευνητικό θα μετακινηθεί δυτικότερα, στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης.
«Θα παραχωρήσουμε οικόπεδα εκεί.
Το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες σε εκείνη την περιοχή», ανακοίνωσε ο Cavusoglu.

Celik (εκπρόσωπος AKP): Η ΕΕ να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατρέψει την Ευρώπη σε... θέατρο

Την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα κι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας -την οποία και αμφισβητεί- εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, του κόμματος του Τούρκου προέδρου  Erdogan.
«Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες εντός των ορίων που έχουν δηλωθεί στον ΟΗΕ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν στρατιωτική παρέμβαση στο πλοίο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Omer Celik.
Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατρέψει ολόκληρη την Ευρώπη σε... ελληνικό θέατρο» δήλωσε ο ίδιος.

Akar: Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» επαναφέρει η Τουρκία, τη στιγμή που το Oruc Reis βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο χωρίς τη συμμετοχή της Άγκυρας.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενος στο Oruc Reis, o Akar τόνισε ότι «το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων , συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Νέος χάρτης - πρόκληση για έρευνες μέχρι την Κάρπαθο

Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Τουρκία, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους "Oruc Reis"» στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου.
Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».
To πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει τις απόψεις του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος τονίζει πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.
Image

Παρέμβαση Κομισιόν για Τουρκία: Η ΕΕ απολύτως αλληλέγγυα με Ελλάδα και Κύπρο - Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκπρόσωπος της Κομισιόν στον απόηχο της έντασης που έχει προκληθεί με την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «η Κομισιόν δήλωσε ότι στέκεται με πλήρη αλληλεγγύη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ελλάδα και Κύπρο και καλεί σε διάλογο για τις διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, επιβεβαίωσε το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χρονικό των εξελίξεων
 
Στα άκρα οδηγεί η Τουρκία την κόντρα με την Ελλάδα, ως αντίδραση στην υπογραφή συμφωνίας της χώρας μας με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, περί επανεκκίνησης των ερευνών έλαβε σάρκα και οστά...
Μάλιστα, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αποφασισμένος η Τουρκία να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη με το πρόγραμμά της.
«Κανείς δεν θα μας φυλακίσει τις ακτές μας» είπε χαρακτηριστικά.
Image
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 10/8 το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας.
Δέκα μιλία ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του. Οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα που λέει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.
Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.
Image

Παράταξη ελληνικών πολεμικών πλοίων κοντά στο Oruc Reis - Ο ελληνικός στόλος στο σύνολό του βρίσκεται σε πλήρη διάταξη

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το σκάφος δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του.
Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη, και σε καίριες θέσεις, με τις μονάδες που παρακολουθούν το Ορούτς Ρέις να εκπέμπουν τα μηνύματα για αποχώρηση.
Ο χάρτης δίνει μια ενδεικτική εικόνα της συγκέντρωσης σκαφών
Image
Πολύ κοντά στο Oruc Reis βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης.

Εrdogan: Δώσαμε απαντήσεις στη Μεσόγειο, παράνομη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου


Σε παραληρηματικές, για άλλη μία φορά, δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ενδεικτικές τόσο της ακραίας ψυχοσύνθεσής του όσο και της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται ο «σουλτάνος».
«Δώσαμε απαντήσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι Έλληνες στράφηκε προς την Αίγυπτο, με την οποία υπέγραψε μια παράνομη συμφωνία.
Η Τουρκία δεν ενοχλεί ποτέ κανέναν και δεν την αφορά το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο.
Έχουμε νόμιμα συμφέροντα στην περιοχή.
Το μόνο αίτημα που έχουμε είναι να σεβαστεί και η άλλη πλευρά τη νομιμότητα.
Κανείς δεν θα φυλακίσει τις ακτές μας.
Εμείς θέλουμε όλες τις χώρες της Μεσογείου ενωμένες.
Ας βρούμε έναν τρόπο να προασπίσουμε τα συμφέροντα όλων των πλευρών»
 Σε συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη.
«Σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα».
Σε ό,τι αφορά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της γείτονος, ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία ανέβηκε έξι θέσεις το 2019 στον δείκτη παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.
Προσπαθούμε να εξαλείψουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τουρισμό λόγω της επιδημίας» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε: 
«Κάποιοι ας μην κάνουν όνειρα.
Κλείσαμε αυτές τις πόρτες.
Το ΔΝΤ μας ζήτησε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο υπουργός εκείνη την εποχή είπε: θα πληρώσουμε αυτό το χρέος;
Ας το δώσουμε, είπα.
Δεχόμαστε οδηγίες και συμβουλές μόνο».
Image


Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο

Προηγήθηκε η έκδοση νέας τουρκικής Navtex για έρευνες του Οruc Reis, σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, στην ελληνική ΑΟΖ.
H Navtex ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.
Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Η Ελλάδα απάντησε με αντι-Navtex, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ήδη τον γύρο επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες.
Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η αντίδραση από την Τουρκία δεν άργησε να έρθει.
Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX και λέει ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Σημειώνεται ότι η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων ανέρχεται στο 100%.
Σε διεθνές επίπεδο, η Γερμανία εξέφρασε την ανησυχία της για την τουρκική κινητικότητα, σημειώνοντας ότι οι μονομερείες ενέργειες στέλνουν λάθος μήνυμα, ενώ κάλεσε τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο.
Image
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».
Νωρίτερα, συνεδρίασε στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων στη περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου.
Image


Αυστηρό διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Επιπλέον, σημειώνουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Γνωστοποιούν επίσης πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ανέφερε ότι «η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.
Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα».
"Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.
Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.
Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή", καταλήγει η ανακοίνωση.

Γερμανία: Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο - Λάθος μήνυμα στέλνουν οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας


Nα προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, με φόντο τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την «ανησυχία» της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες», τονίζοντας ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Βερολίνο «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Maas επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα.
 Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».
Ο υπουργός Εξωτερικών Haiko Maas ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος Angela Merkel προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert δήλωσε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.
«Αυτό μας ανησυχεί πολύ.
Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας - και ελπίζουμε και να λύσουν - τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας», συνέχισε ο Saibert για να προσθέσει και από την πλευρά του ότι «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία».

Με αντί - Navtex απαντά η Ελλάδα στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Με αντί Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει η Ελλάδα στη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για σεισμογραφικές έρευνες, νότια του Καστελόριζου.
Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H Navtex στην αγγλική γλώσσα:

ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Η απάντηση της Τουρκίας στην Ελλάδα με δεύτερη NAVTEX

Αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα δείχνει η Τουρκία, που έστειλε από νωρίς το πρωί το Oruc Reis για «έρευνες» βάσει της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε.
Αυτό δείχνει η νέα NAVTEX που εξέδωσε, απαντώντας στην αντι-NAVTEX που νωρίτερα είχε κοινοποιήσει η Αθήνα.
Η νέα NAVTEX -με την οποία ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis και τα δύο πλοία της συνοδείας του θα πραγματοποιήσουν έρευνες «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας», είναι η ακόλουθη:
TURNHOS N/W : 1026/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20

H πρώτη NAVTEX από την Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis, νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης


Αρχικά, η Tουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του Οruc Reris, σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, στην ελληνική ΑΟΖ.
H NAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως κ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης