Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ανθεκτικές προς το παρόν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην κρίση του κορωνοϊού

Scope: Ανθεκτικές προς το παρόν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην κρίση του κορωνοϊού
Έκθεση της Scope Ratings για τις ευρωπαϊκές εταιρείες
Η κρίση που επέφερε η πανδημία Covid-19 έχει άνισο αντίκτυπο στη λειτουργική και χρηματοοικονομική απόδοση των εταιρειών που εδρεύουν στην Ευρώπη, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες (επενδυτικής κλίμακας, με βάση την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας) έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής εκπληκτικά ανθεκτικές.
Ο δυναμικός και ο τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις παρενέβησαν για την προστασία των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, γλίτωσαν τα χειρότερα, υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.
«Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και η συγκέντρωση των χρεοκοπιών σε ορισμένους υπο-τομείς, υπογραμμίζουν την άποψή μας ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα κυμαίνονται ανάλογα με τον τομέα.
Στην κάλυψη των αξιολογήσεών μας για περισσότερες από 200 μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, οι ενέργειες αξιολόγησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ευπάθειες», σημειώνεται.
Περίπου το 35% των δράσεων αξιολόγησης της Scope από τα μέσα Μαρτίου ήταν αρνητικές (υποβαθμίσεις αξιολόγησης, υποβαθμίσεις προοπτικών), αλλά η πλειοψηφία, περίπου το 55%, ήταν ουδέτερες.
Η Scope αναμένει μια σταδιακή και ανώμαλη παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, οπότε για πολλές εταιρείες δεν καθίσταται σαφές το αν επιστρέψουν στα επίπεδα εσόδων του 2019 πριν από το 2022 ή αργότερα.
«Τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα λήξουν το 2ο τρίμηνο ή στις αρχές του 2021, αντιπροσωπεύοντας μία αρνητική εξέλιξη για ορισμένες εταιρείες, ιδίως τις μικρότερες, χρεωμένες εταιρείες που δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος αρκετά γρήγορα για να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα έσοδα. (…)
Η κρίση επιδεινώνει τις αρνητικές τάσεις σε άλλους τομείς, ιδίως στο λιανικό εμπόριο εκτός των τροφίμων: η μετάβαση στις διαδικτυακές πωλήσεις έχει επιταχυνθεί.
Ορισμένοι τομείς όπως τα κεφαλαιουχικά αγαθά που μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί, μπορεί να πέσουν θύματα δευτερογενών επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς οι μικρότερες εταιρείες στις αλυσίδες εφοδιασμού τους αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς την συνεχή κυβερνητική υποστήριξη ή ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.
Η πανδημία μπορεί να αλλάξει τις μακροπρόθεσμες συνήθειες των καταναλωτών, παρουσιάζοντας προκλήσεις -και ευκαιρίες- σε πολλούς τομείς, ιδίως στη λιανική πώληση, την αναψυχή, τις μεταφορές και την ενέργεια», αναφέρει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης