Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός παγκοσμίως, με 20,7 εκατ. κρούσματα και 751,5 χιλ. νεκρούς - Αναζωπύρωση στην Ευρώπη

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός παγκοσμίως, με 20,7 εκατ. κρούσματα και 751,5 χιλ. νεκρούς - Αναζωπύρωση στην Ευρώπη
Ανησυχία για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρώπη
Σε έξαρση είναι η πανδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 20,7 εκατομμύρια και τις αρχές να εξετάζουν νέα μέτρα.
Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναζωπύρωση του ιού στην Ευρώπη, που πατά με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κούρσα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατοχύρωσε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως, παρά τις ανησυχίες ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς δοκιμές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απάντησε με συμφωνία 1,5 δισ. για το εμβόλιο της Moderna, ενώ Αμερικανοί επιστήμονες έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Ρωσίας.

Πάνω από τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις μόλυνσης από τον κορωνοϊό έχουν διαγνωστεί ως αυτό το στάδιο στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, τις δύο χώρες που πλήττονται περισσότερο στον πλανήτη.
Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να σταθεροποιείται σε διεθνές επίπεδο, με σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα να εντοπίζεται ανά τέσσερις ημέρες από τα μέσα του Ιουλίου.
Στην πρώτη θέση με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας και κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Βραζιλία στη δεύτερη θέση.
Το Μεξικό καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ενώ ως προς τον αριθμό κρουσμάτων, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ινδία.
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων.

Επιστήμονες: Ο κορωνοϊός θα μας «συντροφεύει» για πάντα

Αν υπήρξε κάποια περίοδος που ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί, αυτή έχει πια παρέλθει, μάλλον ανεπιστρεπτί, εκτιμούν οι επιστήμονες. 
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα, σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, ένα πράγμα δείχνει σχεδόν βέβαιο:
Ο νέος ιός ποτέ δεν θα φύγει.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταδίδεται τόσο εύκολα -κυρίως με τη βοήθεια ασυμπτωματικών φορέων- και έχει ήδη εξαπλωθεί τόσο πολύ στα πέρατα του πλανήτη, που το πιθανότερο σενάριο, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, είναι ότι ναι μεν η πανδημία θα λάβει τέλος κάποια στιγμή -επειδή αρκετοί άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί ή εμβολιαστεί- όμως ο κορωνοϊός δεν θα πάψει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας σε χαμηλότερα επίπεδα, συχνά κάτω από τα επιδημιολογικά «ραντάρ».
Με το πέρασμα του χρόνου, τα κρούσματα θα ανεβοκατεβαίνουν σαν την παλίρροια, επιδημικά ξεσπάσματα θα υπάρχουν πότε εδώ και πότε εκεί, αλλά ακόμη κι όταν υπάρξουν εμβόλια, ο ιός δεν θα ξεριζωθεί.
Άλλωστε, εμβόλια υπάρχουν εδώ και καιρό για πολλούς ιούς, αλλά μόνο ο ιός της ευλογίας θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί από τη Γη.
Άρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ζούμε με τον νέο κορονοϊό για την υπόλοιπη ζωή μας, δεν θα είναι όμως τόσο επίφοβος όσο τώρα.
Πριν μερικούς μήνες, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έδειχναν μεγαλύτερη αισιοδοξία ακόμη και για εξαφάνιση του νέου κορονοϊού, όπως είχε συμβεί το 2004 με τον συγγενικό ιό που προκαλούσε τη νόσο SARS.
Όμως, αυτό θεωρείται πια σχεδόν απίθανο, καθώς ο νέος ιός εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι ο προηγούμενος κορονοϊός SARS-CoV, ιδίως από τη στιγμή που μεταδίδεται από ανθρώπους ανύποπτους ότι τον έχουν στο σώμα τους.
«Είναι πολύ απίθανο ότι αυτήν τη φορά θα μπορέσουμε να κηρύξουμε τη νίκη που είχαμε πετύχει εναντίον του SARS», δήλωσε ο επιδημιολόγος Στέφεν Μορς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Τι ακριβώς θα συμβεί, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη δύναμη και τη διάρκεια της ανοσίας έναντι του νέου ιού, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Γιονατάν Γκραντ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σύμφωνα με το μοντέλο που έχει αναπτύξει, αν η ανοσία διαρκεί λίγους μήνες, η αρχική μεγάλη πανδημία θα ακολουθηθεί από μικρότερα κύματα κάθε χρόνο.
Αν η ανοσία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, η νόσος Covid-19 θα παρουσιάζει εξάρσεις χρόνο παρά χρόνο.
Όσο λιγότερο διαρκεί η ανοσία τόσο δυσκολότερο θα είναι το «ξερίζωμα» του ιού.
Προς το παρόν, είναι ασαφές πόσο διαρκεί η ανοσία, καθώς ο ιός είναι αρκετά νέος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Πάντως, ένα μελλοντικό εμβόλιο πιθανότατα θα χρειάζεται περιοδικές επαναλήψεις κάθε χρόνο (όπως της γρίπης) ή κάθε δύο χρόνια.
Αλλά ακόμη κι αν ο ιός εξαφανιστεί από τους ανθρώπους, θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στα ζώα, από όπου κάλλιστα θα μπορεί να εξαπλωθεί ξανά στους ανθρώπους.
Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τον ιολόγο Τίμοθι Σίαν του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που άνθρωποι με Covid-19 φαίνεται ότι κολλάνε διάφορα ζώα (από όπου ο ιός επιστρέφει).
Με βάση το καλύτερο σενάριο, η ύπαρξη τόσο εμβολίων όσο και καλύτερων φαρμάκων στο μέλλον θα κάνει την Covid-19 μία λιγότερο επικίνδυνη νόσο και ο SARS-CoV-2 θα γίνει άλλος ένας εποχικός αναπνευστικός ιός, όπως οι ήδη τέσσερις κοινοί κορονοϊοί (229E, OC43, NL63 και HKU1) που προκαλούν κοινά κρυολογήματα. Ίσως ο SRAS-CoV-2 γίνει ο πέμπτος ιός αυτής της πολύ πιο «άκακης» ομάδας.
Είναι γνωστό ότι στους ιούς υπάρχει γενικά μία διελκυστίνδα ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και τη φονικότητα. Όσο πιο φονικός είναι ένας ιός τόσο δυσκολότερα εξαπλώνεται. Και οι ιοί -τελικά- «θέλουν» να εξαπλωθούν, όχι να σκοτώσουν.
«Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, ένας νεκρός ξενιστής δεν βοηθά τον ιό», όπως αναφέρει ο ειδικός στους κορονοϊούς Βινίτ Μενασερί του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Άρα, λογικά και ο νέος ιός θα γίνει λιγότερο φονικός με το πέρασμα του χρόνου, σε συνδυασμό με την ανοσία χάρη στα εμβόλια.
«Νομίζω ότι ο κορονοϊός θα είναι μαζί μας και στο μέλλον.
Αλλά μαζί μας είναι και η γρίπη, χωρίς να "κατεβάζει ρολά" στις κοινωνίες μας. Συνεπώς, θα τα καταφέρουμε και με αυτόν», εκτίμησε η ερευνήτρια νέων εμβολίων Ρουθ Κάρον του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 20.724.799 και οι θάνατοι σε 751.448
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.236.599 και σε νεκρούς με 166.777
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 104.201 και σε κρούσματα με 3.164.785
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 54.666 και τέταρτη η Ινδία με 47.033
- Ακολουθεί η Βρετανία με 46.791
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 900.745 και 15.353 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 568.919 – Στους 11.010 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 492.522, έβδομο το Περού με 498.555 και όγδοη η Χιλή με 380.034 κρούσματα
- Ένατη σε κρούσματα η Κολομβία με 422.519 και δέκατο το Ιράν με 336.324
- Στα 337.334 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.605 οι νεκροί
- Στους 35.231 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.376 οι νεκροί στη Γαλλία
Image

Σαρώνει τις ΗΠΑ η πανδημία - 1.459 νέοι θάνατοι

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες τουλάχιστον 1.459 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει πλέον τους 166.063 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 51.848 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να ανέρχεται σε 5,22 εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων.

Ινδία: Ρεκόρ 67.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 47.000
 
Η Ινδία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση, με 66.999 νέες να επιβεβαιώνονται τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό πλησίασε έτσι τα 2,4 εκατομμύρια.
Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία.
Η Ινδία καταγράφει πάνω από 50.000 μολύνσεις ημερησίως επί 15 συνεχόμενες ημέρες.
Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε εξάλλου σήμερα τους 47.000, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Σε υψηλό 4 μηνών ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα πάνω από 2.500 νέα κρούσματα COVID-19 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, επίπεδα που καταγράφονταν στα μέσα Απριλίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω της ασθένειας συνεχίζει να καταγράφει πτώση, έχοντας μειωθεί κάτω των 5000 για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, χθες Τετάρτη.
Ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή περισσότεροι νέοι μολύνονται, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται τώρα στα 209.365.
Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 17 σήμερα, στους 30.388.

Ισπανία: 2.935 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Η Ισπανία κατέγραψε 2.935 νέες μολύνσεις σήμερα, ο υψηλότερος αριθμός μετά τη λήξη του lockdown που επέβαλε η χώρα και μεγαλύτερος από τα 1.690 που καταγράφηκαν χθες, αν και αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη.
Η περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία δεν έδωσε χθες στοιχεία λόγω τεχνικών δυσκολιών, έχει το προβάδισμα με 842 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, ενώ ακολουθεί η Χώρα των Βάσκων με 545 κρούσματα.
«Ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται στην Ισπανία, όμως είναι μια ελαφριά αύξηση που επιτρέπει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου», είπε σε δημοσιογράφους ο συντονιστής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν, επισημαίνοντας πως οι τοπικές αναζωπυρώσεις δεν ισοδυναμούν με ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που πολλοί αναμένουν το Φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.
Με τα νέα στοιχεία, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 337.334 στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε επίσης ότι 70 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 7 ημέρες, με το σύνολο των θανάτων από επιπτώσεις της νόσου Covid-19 να βρίσκεται στους 28.605.

Κίνα: 19 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, τα 11 «εισαγόμενα»

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 19 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμό μειωμένο από τα 25 της προηγουμένης, διευκρινίζοντας ότι τα 11 από αυτά ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Τα κρούσματα εντόπιας μετάδοσης επιβεβαιώθηκαν όλα στην επαρχία Σιντζιάνγκ, συμπλήρωσε.
Εντοπίστηκαν παράλληλα 20 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, ισάριθμοι με αυτούς της προηγουμένης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Ακόμη 56 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 724, οι 41 σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς — ο αριθμός τους παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.756 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Βραζιλία: 1.175 θάνατοι, 55.155 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν 1.175 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 55.155 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η Βραζιλία, η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα στην υφήλιο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καταγράφει επισήμως έως αυτό το στάδιο 104.201 θανάτους επί συνόλου 3.164.785 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Μεξικό: 737 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 5.858 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 737 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 5.858 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 54.666 νεκρούς επί συνόλου 498.380 μολύνσεων.
Με τον τρέχοντα ρυθμό, το Μεξικό θα ξεπεράσει τα 500.000 κρούσματα εντός του προσεχούς εικοσιτετραώρου.
Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.
Το Μεξικό παραμένει στην 3η θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Γερμανία: 4 θάνατοι, 1.445 κρούσματα σε 24 ώρες

Άλλοι 4 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.445 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να ανέρχεται σε 9.211 νεκρούς επί συνόλου 219.964 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Επιβραδύνεται η εξάπλωση στην Αυστραλία: 8 θάνατοι, 278 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες\

Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν ακόμη 8 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 278 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, μία ημέρα αφού αποκάλυψαν τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό ως αυτό το στάδιο (21 νεκρούς) και 410 μολύνσεις.
Η επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού γεννά ελπίδες πως η κατάσταση τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και τρεις εβδομάδες.
Η πολιτεία, όπου η πόλη της Μελβούρνης έχει μετατραπεί στο επίκεντρο του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστραλία, τελεί υπό αυστηρό περιορισμό, με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τις εξόδους να επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.
Η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία παραμένει επίσης σε συναγερμό, καθώς καταγράφει ημερησίως γύρω στα δεκαπέντε κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εάν οι πολίτες δεν τηρούν τις συστάσεις για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση και τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας, η μετάδοση στην κοινότητα μπορεί να κλιμακωθεί, την ώρα που προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις επαφές διάφορων ομάδων κρουσμάτων.
Η Νέα Νότια Ουαλία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει στοιχεία για το περασμένο 24ωρο. Ο κορονοϊός θεωρείται από τις αρχές πως έχει πρακτικά εξαλειφθεί από την υπόλοιπη επικράτεια.
Συνολικά, η Αυστραλία έχει καταγράψει 352 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και λίγα περισσότερα από 22.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης