Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η αύξηση της Νίκας και μια ματιά στον ισολογισμό – Δημιουργούνται προϋποθέσεις εξόδου από την επιτήρηση

tags :
Η αύξηση της Νίκας και μια ματιά στον ισολογισμό – Δημιουργούνται προϋποθέσεις εξόδου από την επιτήρηση
Η αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ κρίνεται απαιτητική – Λόγω Creta Farms οι πωλήσεις το 2019 ενισχύθηκαν και η ζημία περιορίστηκε 
Τη δυνατότητα ραγδαίας βελτίωση του ισολογισμού θα προκαλέσει η αύξηση κεφαλαίου της Νίκας έως 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η εξαιρετικά μικρή διασπορά των μετοχών δε θα προκαλέσει αξιόλογο dilution στους μικρομετόχους.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και ένα dilution θα ήταν προτιμότερο αν βελτιωθούν συγκεκριμένες γραμμές του ισολογισμού και υπάρξει πιθανότητα εξόδου από την επιτήρηση.
Η Νίκας το 2019 έδειξε αύξηση τζίρου και μείωση ζημίας, λόγω της αναταραχής που επικρατούσε στην αγορά αλλαντικών από το «κανόνι» της Creta Farms.
Με καθαρό χρέος ο όμιλος στα 16,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 και οριακά αρνητική καθαρή θέση (-136 χιλ. ευρώ η μητρική και -1,8 χιλ. ευρώ ο όμιλος συνολικά) θα μπορούσε μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και εφόσον αντληθούν 10 εκατ. ευρώ να βγει από την επιτήρηση αφού θα έχει θετική καθαρή θέση.
Αρκεί βέβαια να μειώσει τις ζημιές στην τελική γραμμή και να μην υπάρχει λόγος παραμονής από άλλο κριτήριο.
Ο όμιλος με 51,7 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2019 από 40,4 εκατ. ευρώ είχε υψηλό κόστος πωληθέντων και τα μικτά κέρδη μετά την αφαίρεση εξόδων διάθεσης και διοίκησης γύρισαν αρνητικά.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ήταν αρνητικά τα κατά 1,5 εκατ. ευρώ από -4,3 εκατ. ευρώ το 2018.
Με μειωμένα χρηματοοικονομικά (1,47 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ) έβγαλε ζημιές 3 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ.
Θα χρειαστεί καλύτερη διαχείριση του κόστους, αύξηση τζίρου σε μία ανταγωνιστική αγορά που όλοι προσπαθούν να πάρουν το μερίδιο της Creta Farms και περαιτέρω μείωση τόκων για να βελτιώσει την τελική γραμμή.
Την 31 Δεκεμβρίου 2019, η GIVENRISE INVESTMENTS LIMITED κατείχε ποσοστό 93,36% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.
Η αποτίμηση στο ταμπλό ανέρχεται στα 71,7 εκατ. ευρώ η οποία είναι αρκετά απαιτητική με την τιμή της μετοχής να είναι στα 0,60 ευρώ και η οποία μετά το reverse split θα είναι 1,80 ευρώ.
Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τα 83,3 εκατ. ευρώ αλλά με αποτίμηση 71,7 εκατ. ευρώ και νέο σύνολο μετά το reverse split και πριν την αύξηση 39,86 εκατ. ευρώ ο αριθμός των νέων μετοχών θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμα και στα 5,5 εκατ. τεμάχια.
Συνολικά για την κατηγορία της επιτήρησης η λύση της αύξησης κεφαλαίου με μετρητά είναι η βέλτιστη λύση προκειμένου να λυθούν προβλήματα, τα οποία στις περισσότερες εταιρείες παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης