Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Στα 13 δισ. δολ. έχουν μειωθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας

Moody's: Στα 13 δισ. δολ. έχουν μειωθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να υποστηριχθεί η τουρκική λίρα, αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της για την Τουρκία.
Την εκτίμηση πως η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s σε σημερινό (13/8) report με τίτλο Turkish lira falls to record low against US dollar, a credit negative for the country’s banks.
Σύμφωνα με την Moody’s η σταθερή μείωση των αποθεμάτων, το δομικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ο μεγάλος όγκος χρέους σε ξένο νόμισμα είναι σημαντικοί κίνδυνοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τη λίρα, σημειώνει.
Η υποτίμηση του νομίσματος δε, αποδυναμώνει την οικονομία καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές (που υπερβαίνουν τις εξαγωγές) και επιβαρύνοντας τον ιδιωτικό τομέα που έχει δάνεια σε ξένο νόμισμα. Παράλληλα διαβρώνει την δημοσιονομική ευελιξία της κυβέρνησης δεδομένου του υψηλού χρέους σε συνάλλαγμα.
Το συνολικό χρέος της χώρας είναι χαμηλό (40% του ΑΕΠ) αλλά σχεδόν το μισό σε ξένο νόμισμα.
Μια ασθενής λίρα θα αποδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία εξαιτίας της εξάρτησης των εξαγωγών από τις εισαγωγές αλλά και το υψηλό επίπεδο εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα. Θα διαβρώσει επίσης περαιτέρω τη δημοσιονομική ευελιξία της κυβέρνησης δεδομένου του υψηλού χρέους σε ξένο νόμισμα.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η Τουρκία βρέθηκε στην ίδια θέση το 2018.
Τότε χρειάστηκαν σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων (που έκτοτε αντιστράφησαν) και η υπόσχεση για δομικές μεταρρυθμίσεις (που πρακτικά δεν έγιναν).
Τώρα θα απαιτηθεί πιο επιθετική πολιτική στην ίδια κατεύθυνση για να πετύχει ανάλογο αποτέλεσμα καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι λιγότερα και η οικονομία ήδη σε μεγάλη πίεση λόγω πανδημίας.
Τα αποθέματα σε συνάλλαγμα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, συνεχίζει η Moody’s.
Image
Τα μεικτά αποθέματα (εξαιρουμένου του χρυσού) ήταν 46,7 δισ. δολάρια στις 2 Αυγούστου και εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διακράτηση αποθεμάτων από τις τράπεζες, τα καθαρά υπολογίζονται σε περίπου 13 δισ. δολάρια. Δεδομένου ότι οι θέσεις σε βραχυπρόθεσμα swap συναλλάγματος ήταν 54 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου, η θέση της κεντρικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Οι κρατικές τράπεζες προσπάθησαν, επίσης, να στηρίξουν τη λίρα αλλά με αυτή την τακτική έχουν συσσωρεύσει μια ασυνήθιστα υψηλή έκθεση σε θέσεις short στο συνάλλαγμα.
Η Moody’s περιμένει ότι φέτος το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 5%.
Ο τουριστικός κλάδος που αντιστοιχεί στο 11% της οικονομίας πλήττεται σκληρά από την πανδημία.
Το πρώτο εξάμηνο μόλις 4,5 εκατομμύρια ξένοι επισκέφτηκαν τη χώρα έναντι 18 εκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2019. Επιπρόσθετα, ο υψηλός πληθωρισμός (11,8%), η μείωση του δανεισμού και η αυξανόμενη ανεργία (14%) πλήττουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Η θέση της Τουρκίας στα συναλλαγματικά αποθέματα δεν ήταν ποτέ ισχυρή, αλλά τώρα είναι ιδιαιτέρως αδύναμη, σημειώνει η Moody's. Τα ακαθάριστα αποθέματα (εξαιρουμένου του χρυσού) διαμορφώνονταν στα 46,7 δισ. δολάρια στις 2 Αυγούστου, ενώ εξαιρουμένου των ελάχιστων διαθεσίμων που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες, τα καθαρά αποθέματα διαμορφώνονται στα περίπου 5 δισ. δολάρια.  
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης