Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περίπου 900 εκατ. θα κοστίσει η επιδότηση της α΄ κατοικίας στο κράτος - Ξεπέρασαν τις 27.000 οι αιτήσεις σε 10 ημέρες

Περίπου 900 εκατ. θα κοστίσει η επιδότηση της α΄ κατοικίας στο κράτος - Ξεπέρασαν τις 27.000 οι αιτήσεις σε 10 ημέρες
Περίπου 900 εκατ. θα κοστίσει η επιδότηση της α΄ κατοικίας στο κράτος
Με… 1.000 τρέχουν οι αιτήσεις των δανειοληπτών για την εξασφάλιση επιδότησης του  στεγαστικού τους δανείου μέσα από το «Πρόγραμμα Γέφυρα».
Στις 27.500 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των οριστικοποιημένων αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας των οικονομικά πληγέντων από τον κορωνοϊό. Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία της αίτησης συνολικά 21.214 δανειολήπτες και σύμφωνα με πληροφορίες εκτοξεύθηκαν στις 27.500 την Τετάρτη 12 Αυγούστου.
Την πρώτη ημέρα του «προγράμματος Γέφυρα» τη Δευτέρα 3 Αυγούστου το σύστημα δέχθηκε 3.988 αιτήσεις.
Τις επόμενες έξι ημέρες ο αριθμός των αιτήσεων σημείωνε ρυθμούς αύξησης άνω του 100% και ερμηνεύεται ως αποδοχή του προγράμματος από τους δανειολήπτες καθώς η διαδικασία της αίτησης ολοκληρώνεται εύκολα στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας  Ιδιωτικού Χρέους ( www.keyd.gov.gr).
Τη δεύτερη ημέρα ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 9101,για να διπλασιαστούν την επόμενη φθάνοντας τις 15.213, στη συνέχεια οι ρυθμοί ανακόπηκαν καθώς  οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Από τις 16.867 στις 6 Αυγούστου σε λιγότερο από 24 ώρες, ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 20.366 για να φτάσουμε στις 27.500 μέχρι την περασμένη Τετάρτη.
Σε διάστημα 10 ημερών κατά μέσο όρο οριστικοποιούνται 2.700 αιτήσεις την ημέρα με τους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν μήνυμα από την πλατφόρμα.  
Για τις επόμενες 49 ημέρες που θα τρέχει ο χρόνος κατάθεσης των αιτήσεων θα πρέπει καθημερινά να οριστικοποιούνται 5561 αιτήσεις στην περίπτωση που ισχύει η εκτίμηση ότι στο πρόγραμμα πρέπει να ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος του προγράμματος για το ταμείο του κράτους  εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων για διάστημα εννέα μηνών.
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει και μία δεύτερη προσέγγιση αρκετά χαμηλότερη από την αρχική και προσδιορίζεται κοντά στην περιοχή των 300 εκατ.ευρώ.
Την ίδια στιγμή τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι με το «Πρόγραμμα Γέφυρα» θα παραμείνουν στην πράσινη περιοχή δάνεια πρώτης κατοικίας  συνολικής αξίας 15 δις ευρώ.
Τα παραπάνω κρίσιμα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αιτήσεων.
 Οι τράπεζες από την πλευρά και με σχετικές ανακοινώσεις καλωσορίζουν τους δανειολήπτες στο πρόγραμμα επιδότησης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τους «κόκκινους» δανειολήπτες που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες αν έχουν προχωρήσει σε μία βιώσιμη λύση  με τον δανειολήπτη όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Οι δανειολήπτες με οφειλές  άνω των 90 ημερών υπολογίζεται σε περισσότερους από 80.000για τους οποίους τα αν δεν βρεθεί  βιώσιμη λύση δεν θα λάβουν την επιδότηση με αποτέλεσμα το κόστος για το κράτος  να κινηθεί χαμηλότερα από τα 900 εκατ. ευρώ.           

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης