Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα συνθλίψει τις προσδοκίες στις ελληνικές τράπεζες – Μεγαλύτερο πρόβλημα από τα NPEs

Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα συνθλίψει τις προσδοκίες στις ελληνικές τράπεζες – Μεγαλύτερο πρόβλημα από τα NPEs
Το DTC θα αποδειχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες σε σχέση με τα NPEs κυρίως γιατί αποδεικνύει κάτι που δεν θέλουν να λένε οι τραπεζίτες, ότι δεν διαθέτουν κεφάλαια και αυτά που εμφανίζονται στον ισολογισμό ως κεφάλαια είναι λογιστικός αέρας.
(upd5)Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση συναντάται συχνά στις αναφορές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα…
Ενώ όλοι μυημένοι και μη εστιάζουν στα NPEs στα προβληματικά δάνεια των τραπεζών που φθάνουν στα 60 δισεκ. θα μειωθούν με τις τιτλοποιήσεις στα 38 δισεκ. και θα αυξηθούν στα 45-46 δισεκ. λόγω των νέων NPEs που θα δημιουργήσει η ύφεση….υπάρχει ένα πρόβλημα μεγαλύτερο και σημαντικότερο.
Το πρόβλημα που για τους επόπτες δεν είναι πρόβλημα είναι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Πρωτίστως να εξηγήσουμε τι είναι αυτό και πως λειτουργεί στις τράπεζες.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες λόγω του PSI+ και τα προβληματικά δάνεια υπέστησαν μεγάλες ζημίες απομειώνοντας τα κεφάλαια τους και ουσιαστικά βρέθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ήρθε το ελληνικό δημόσιο και συμψήφισε τις ζημίες με τα μελλοντικά κέρδη.
Έτσι ο έλληνας νομοθέτης έδωσε χρόνο, πολύ χρόνο 20 χρόνια συγκεκριμένα στις τράπεζες να συμψηφίσουν με κέρδη αυτές τις ζημίες που έρχονται από το παρελθόν.
Έτσι λοιπόν ενώ οι τράπεζες έχουν αναβαλλόμενο φόρο 22,5 δισεκ. οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 15,6 δισεκ.
Η Εθνική έχει 5,7 δισ. κεφάλαια και το DTC ανέρχεται σε 4,6 δισ.
Η Alpha bank έχει 8,35 δισ. κεφάλαια και το DTC ανέρχεται σε 3,1 δισ.
Η Πειραιώς έχει 7,5 δισ. κεφάλαια και το DTC ανέρχεται σε 4 δισ.
Η Eurobank έχει 7,6 δισ. κεφάλαια και το DTC ανέρχεται σε 4 δισ.
Οι τράπεζες όμως λαμβάνουν πρόσθετες προβλέψεις για εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω της διαδικασίας τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.
Έτσι λοιπόν μετά τις τιτλοποιήσεις τα κεφάλαια των τραπεζών θα διαμορφωθούν ως εξής
Eurobank 6,2 δισεκ. ευρώ
Εθνική 4,8 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς 6,3 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 6,6 δισεκ. ευρώ.

Γιατί το DTC είναι μεγάλο πρόβλημα;

Το DTC πολλοί το θεωρούν πρόβλημα γιατί με βάση την ελληνική νομοθεσία… οι τράπεζες πρέπει για τα επόμενα 20 χρόνια να επιτυγχάνουν μόνο κέρδη.
Εάν μια χρονιά καταγράψουν ζημίες τότε εκ του νόμου υλοποιούν αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση παλαιών μετόχων και υπέρ του δημοσίου κατά το ύψος της συσχέτισης της ζημίας με την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Ο κίνδυνος λόγω της ύπαρξης DTC είναι εάν υπάρξουν ζημίες, θα επέλθει αραίωση των ιδιωτών μετόχων.
Όμως αυτό είναι κοντόφθαλμο πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και ουσιαστικότερο.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα με πολύ σκληρό τρόπο.
Η Eurobank θα έχει περίπου 6,2 δισεκ. κεφάλαια.
Σε αυτά περιλαμβάνονται και περίπου 1 δισεκ. ομόλογο του δημοσίου και 950 εκατ τα κεφάλαια της Grivalia.
Αφαιρώντας την Grivalia τα 950 εκατ και τα σχεδόν 2 δισεκ. αποτίμηση των ακινήτων η σχέση DTC προς ίδια συνολικά κεφάλαια στην Eurobank διαμορφώνεται στο 76%.
Η Εθνική θα έχει περίπου 4,8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια και με DTC 4,6 δισεκ. η σχέση διαμορφώνεται στο 96%.
Υποθέτουμε ότι θα πουλήσει την Ασφαλιστική 450 εκατ οπότε τα κεφάλαια από 4,8 δισεκ. θα διαμορφωθούν στα 5,2 δισεκ. περίπου.
Η Πειραιώς θα έχει 6,3 δισεκ. κεφάλαια και επίσης θα διαθέτει και 17-18 δισεκ. NPEs.
Αφαιρώντας τα 2 δισεκ. Cocos ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές τα κεφάλαια της Πειραιώς διαμορφώνονται στα 4,3 δισεκ. δηλαδή η σχέση συνολικών κεφαλαίων προς DTC ανέρχεται σε 93% και θα διαθέτει και 17 με 18 δισεκ. NPEs. 
Η Alpha bank με 8,35 δισ. συνολικά κεφάλαια σήμερα θα βρεθεί μετά την τιτλοποίηση Galaxy με 6,6 δισ. ευρώ που αναλογεί σε DTC προς κεφάλαια 50%.

Εάν αποτιμήσουμε τις τράπεζες με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και βεβαίως ολόκληρη την επίδραση του IFRS 9 προκύπτει ότι όλες οι τράπεζες βρίσκονται ή κάτω ή πέριξ του βασικού SREP 13,75%.
Το SREP είναι ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και στις ελληνικές τράπεζες κινείται μεταξύ 13,75% και 14,25% αλλά λόγω Covid 19 έχει μειωθεί προσωρινά σε 11,5%.
Εάν στο fully loaded κεφάλαια και κεφαλαιακή επάρκεια αφαιρεθούν οι πρόσθετες προβλέψεις για τιτλοποιήσεις, όλες οι τράπεζες βρίσκονται κάτω από τα όρια.
Το κυριότερο όλων.
Πουθενά στον κόσμο, πουθενά στην κυριολεξία η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια δεν φθάνεις το 95%, κοινώς δεν υπάρχουν κεφάλαια.
Δεν μπορεί το DTC στην Ευρώπη συνολικά να είναι 105 δισεκ. εκ των οποίων τα 15,6 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες δηλαδή σχεδόν 15% των συνολικών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Η πρόταση της ΤτΕ για την bad bank όχι μόνο δεν επιλύει αλλά επιδεινώνει το σκέλος του DTC άρα δεν μπορεί να εισφέρει θετικά στις τράπεζες.
Το DTC θα αποδειχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες σε σχέση με τα NPEs κυρίως γιατί αποδεικνύει κάτι που δεν θέλουν να λένε οι τραπεζίτες, ότι δεν διαθέτουν κεφάλαια και αυτά που εμφανίζονται στον ισολογισμό ως κεφάλαια είναι λογιστικός αέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης