Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την Ευρώπη στην πτώση με ελάχιστο τζίρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την Ευρώπη στην πτώση με ελάχιστο τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Τι να περιμένεις παραμονή Δεκαπενταύγουστου; Ιστορικά όπως αναφέρει και η Beta ΑΧΕΠΕΥ, η σημερινή μέρα έχει το χαμηλότερο τζίρο. Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με απώλειες αλλά τι να συζητάμε και τι να συγκρίνουμε όταν ο DAX ξαναπήγε 13.000 μονάδες; Εμείς παραμένουμε βαλτωμένοι γύρω από τις 630 μονάδες και σε μεγάλη απόσταση από τις τιμές που είχαμε προ πανδημίας.

Μεγάλη η ευθύνη των τραπεζών στο κατάντημα της αγοράς. Άλλα βαριά χαρτιά έχουν βγάλει καλή αντίδραση, αλλά αυτές παραμένουν στα χαμηλά τους. Υπάρχουν βέβαια και λίγα επίσης βαριά χαρτιά χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή, εξέλιξη που περιορίζει τις όποιες βλέψεις υπάρχουν για καλύτερη πορεία.

Motor Oil, Τιτάν, Aegean, ΕΛΠΕ μεταξύ αυτών που υστερούν μαζί με τις τράπεζες. Και μας λένε μετά για τα μικρά που γράφουμε και πως εγκλωβίζουν και δε μπορείς να πουλήσεις, να αγοράσεις και άλλα τέτοια… Με την απάντηση βέβαια να είναι απλή: Αν δεν έριχναν όλοι το βάρος στις τράπεζες, θα είχαν και τα μικρά περισσότερους επενδυτές και άρα καλύτερη εμπορευσιμότητα.

Και φυσικά δε θα είχαν καταστραφεί τόσοι επενδυτές. Γιατί οι τράπεζες όσο και να ανέβουν, αν ανέβαιναν λέμε, πάλι σε σχέση με τα υψηλά τους 98% απώλειες θα κατέγραφαν. Τι να λέμε τώρα.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Έχεις και εκείνες τις μετοχές βέβαια όπου οι βασικοί μέτοχοι έχουν ξεχάσει πως είναι εισηγμένοι και δεν κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την εικόνα της μετοχής και στην τελική ανάλυση να αυξήσουν την περιουσία τους. Δείτε σχετικό θέμα στη στήλη.

Ο Καρέλιας για παράδειγμα. Εύκολα θα μπορούσε να είχε αποτίμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ. Θα ήταν χαμένος ο βασικός μέτοχος αν είχε δώσει μερικές μετοχές; Όχι. Αλλά τι να πεις;

Η αγορά άνοιξε πάντως με απώλειες και με την Εθνική να ξεχωρίζει στο ξεκίνημα λόγω κάποιων εντολών πώλησης. Ο τζίρος είναι εξαιρετικά χαμηλός και δεν αφήνει περιθώρια για να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα στα πρώτα λεπτά. Οι εξελίξεις στα γεωπολιτικά θα επηρεάσουν τη σημερινή συνεδρίαση.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μπήκε στην προσυνεδρίαση εντολή πώλησης 100 χιλ. τεμαχίων στα 0,99 ευρώ και θα έδινε μεγάλες απώλειες στη μετοχή στο άνοιγμα, αλλά ακυρώθηκε. Που να βρεθεί πρωί-πρωί και τέτοια μέρα αγοραστής…

Μόλις άνοιξε ο τίτλος κατέγραψε απώλειες 3% και βρέθηκε με 30 χιλ. τεμάχια στα 1,09 ευρώ. Μπήγε εντολή πώλησης 75 χιλ. τεμαχίων στα 0,84 ευρώ και πήγε σε δημοπρασία. Μετά από αυτές τις κινήσεις η μετοχή υποχωρεί 0,76% και βρίσκεται πάνω από τα 1,11 ευρώ.

ΟΤΕ: Δε μπορείς να ζητήσεις κάτι παραπάνω από αυτή τη μετοχή. Με μικρές απώλειες στο ξεκίνημα αλλά και στα 13,40 ευρώ.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει στο βλέμμα μας καθώς βλέπουμε πως υπάρχουν ακόμα πωλήσεις από το fund, αλλά που θα πάει θα τελειώσουν. Στα 4 ευρώ η μετοχή, με τον πωλητή να είναι εκεί. Στα 3,90 ευρώ η επόμενη στήριξη και μετά πάμε ακόμα πιο κάτω. Ελκυστική από τώρα η μετοχή, αλλά η ύπαρξη πωλητή θα πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς. Όχι εξάντληση ρευστότητας…

INTRALOT (απάντηση): Κυκλοφορούν πολλά σενάρια στην αγορά για το τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση των δανείων. Άποψή μας πως πρέπει να γίνει κούρεμα και μετατροπή μέρους των ομολόγων σε μετοχές. Θα χρειαστεί reverse split ενώ και μία αύξηση κεφαλαίου θα ήταν χρήσιμη.

ΕΛΛΑΔΟΣ: Μπορεί να λένε διάφορα για τη μετοχή, αλλά σε σύγκριση με τις συστημικές την προτιμούμε… Και μέρισμα δίνει και ας παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών το κράτος. Πάλι κάτι μένει για τους μετόχους. Στις άλλες μόνο λεφτά βάζουν οι μέτοχοι. Στα 13,26 ευρώ στο άνοιγμα και με καλό όγκο 2.800 τεμάχια. Για τα δεδομένα της πάντα.

ΔΕΗ: Η καλή συμπεριφορά της μετοχής διατηρείται και ο τίτλος είναι στα 3,90 ευρώ.

ΟΛΠ: Συνεχίζει πτωτικά και περαιτέρω υποχώρηση θα μας αναγκάσει να βάλουμε πιο κάτω τον πήχη. Κρίμα… Αποτίμηση 393 εκατ. ευρώ. Τι να πει κανείς…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης