Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική ίσων αποστάσεων από Γερμανία: Ελλάδα και Τουρκία να αρχίσουν απευθείας διάλογο - Η επικοινωνία Merkel με Μητσοτάκη και Erdogan

Πολιτική ίσων αποστάσεων από Γερμανία: Ελλάδα και Τουρκία να αρχίσουν απευθείας διάλογο - Η επικοινωνία Merkel με Μητσοτάκη και Erdogan
Το Βερολίνο έχει επιλέξει την πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην ελληνοτουρκική κρίση
Σε αντίθεση με τη Γαλλία, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε -όχι μόνο στα λόγια αλλά και εμπράκτως- τη στήριξη της στην Ελλάδα, η Γερμανία έχει επιλέξει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
«Η Καγκελάριος μίλησε και με τις δύο πλευρές της - αν θέλετε - διένεξης.
Είναι σημαντικό και οι δύο εμπλεκόμενοι να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξουν μια λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων σε απευθείας συνομιλίες.
Η έκκλησή μας για αυτό απευθύνεται και στους δύο και αυτό υπηρετούν και τέτοια τηλεφωνήματα, όπως τα πραγματοποίησε χθες η Καγκελάριος» αρκέστηκε να απαντήσει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, ερωτηθείς για τη θέση της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική κρίση.
Ερωτηθείς εάν η αποστολή γαλλικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή συμβάλλει στο να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ενημερωθεί σχετικά.
«Ισχύει αυτό που είπα, ότι πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε.
Νωρίτερα, ο Seibert είχε αναφερθεί στις επικοινωνίες που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Erdogan και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία.
Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση.
Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας.
Και αυτή είναι η θέση την οποία η Καγκελάριος -είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης- υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε o Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Maas: Να πέσουν οι τόνοι στη Μεσόγειο

Να πέσουν οι τόνοι στη Μεσόγειο, ζήτησε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών‎, Heiko Maas, ζητώντας από την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις τους.
Η παρέμβαση του Γερμανού υπουργού έγινε λίγο πριν το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Προς το παρόν η Ελλάδα αναμένει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και όχι πιο δραστικά μέτρα, όπως την επιβολή κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης