Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 60 χιλ. θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες χάνονται λόγω κορωνοϊού

tags :
Πάνω από 60 χιλ. θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες χάνονται λόγω κορωνοϊού
Στα 139 δισ. οι επιπλέον προβλέψεις για προβληματικά δάνεια
Οι υποσχέσεις των επενδυτικών τραπεζών να σταματήσουν τις περικοπές θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω Covid-19 δεν κράτησαν πολύ.
Και αυτό διότι η κρίση που άφησε πίσω του ο Covid-19 αύξησε για άλλη μια φορά το φάσμα των περικοπών θέσεων εργασίας.
Ήδη οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση για μείωση του κόστους καθώς τα κέρδη έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια του 2020.
Ενώ τα έσοδα από τις συναλλαγές και τις επενδύσεις από τραπεζικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί, οι μεγαλύτερες τράπεζες έθεσαν συλλογικές προβλέψεις για απώλειες δανείων ύψους 139 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.
Και πλέον αναμένεται να αυξήσουν τις απολύσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και στο επόμενο καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις υψηλότερες επιδόσεις με τη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με έκθεση της Johnson Associates.
Μάλιστα η έκθεση συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις σχεδιασμένες περικοπές.

Deutsche Bank

Η γερμανική τράπεζα βρίσκεται υπό πίεση για να ξαναρχίσει το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης του κόστους - το οποίο θα μειώσει 18.000 θέσεις εργασίας - αφού σταμάτησε τα σχέδιά της τον Μάρτιο.
Η διακοπή διήρκεσε μόλις έξι εβδομάδες, με την Deutsche Bank να λέει στο προσωπικό του Μαΐου ότι η κρίση του κορωνοϊού κατέστησε «επιτακτική την ανάγκη να συνεχιστεί στο σχέδιο μετασχηματισμού που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο»

HSBC

Όταν η HSBC άφησε πάγωσε τις περικοπές θέσεων εργασίας τον Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλός της Noel Quinn είπε στο προσωπικό ότι η αναθεώρηση που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο - η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού περίπου 35.000 - ήταν "ακόμη πιο απαραίτητη".
Έκτοτε, η βρετανική τράπεζα αποκάλυψε πτώση κατά 80% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου στα 1,1 δισ. δολάρια και αναζητά «πρόσθετες ενέργειες» για τη μείωση του κόστους.

NatWest

Η Natwest Markets, ο βραχίονας επενδυτικών τραπεζών της NatWest, μπορεί να είναι μια σκιά του παλιού παγκόσμιου παίκτη που ήταν η Royal Bank of Scotland στην προ της κρίσης πορεία της, αλλά η μονάδα εξακολουθεί να παλεύει για περικοπές κόστους.
Ακόμη και στο αποκορύφωμα της πανδημίας στις αρχές Απριλίου, η τράπεζα είπε ότι προχώρησε με 130 περικοπές θέσεων εργασίας ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για σχεδόν στο μισό των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων της.

Nomura

Η ιαπωνική τράπεζα σχεδίασε την αναθεώρηση της μονάδας πωλήσεων και συναλλαγών πέρυσι, μειώνοντας περίπου 1 δισ. δολάρια στο κόστος μετά από μια περίοδο χαμηλής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων 100 περικοπών θέσεων εργασίας στη λειτουργία της στο Λονδίνο.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Kentaro Okuda, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην κορυφαία δουλειά τον Δεκέμβριο, δήλωσε σε παρουσίαση τον Μάιο ότι η τράπεζα επιδιώκει να «αναπροσαρμόσει τις περιοχές και τα προϊόντα».
Η τράπεζα μειώνει τώρα περίπου το 10% της ομάδας traders στο Λονδίνο - ή 45 άτομα - με ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό να απολύεται στις ΗΠΑ.

Credit Suisse

Μετά την περικοπή των δραστηριοτήτων της στις αγορές νωρίτερα αυτό το έτος, τα στελέχη της Credit Suisse επιμένουν ότι η συγχώνευση της χαμηλής απόδοσης επενδυτικής τραπεζικής μονάδας και του τμήματος πωλήσεων και συναλλαγών, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, δεν αφορά την πραγματοποίηση μεγάλων απολύσεων.
Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα μειώνει τα έξοδα ύψους 400 εκατ. ελβετικών φράγκων και ο διευθύνων σύμβουλός της Thomas Gottstein παραδέχθηκε ότι «ορισμένες θέσεις που θα πρέπει να κλείσουν ή να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές».

Societe Generale

Παρά την αύξηση των εσόδων από εμπορικές συναλλαγές σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι γαλλικές, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale, αγωνίστηκαν καθώς οι εξειδικευμένες μονάδες δομημένων παραγώγων - μια παραδοσιακή δύναμη - επηρεάστηκαν από τα ακυρωμένα μερίσματα μέσω της πανδημίας.
Στη SocGen, μετά από μια έκπληξη ζημιών 1,26 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο, η τράπεζα αποκάλυψε μια διοικητική αναταραχή με την αποχώρηση του επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Severin Cabannes.
Η τράπεζα σκοπεύει να μειώσει επιπλέον 450 εκατομμύρια ευρώ από το τμήμα των παγκόσμιων αγορών της τα επόμενα τρία χρόνια.
Ενώ δεν έχει ακόμη εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη μείωση του σκέλους πωλήσεων και συναλλαγών, τα στελέχη έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσε να εξέλθει από τις περισσότερες επιχειρηματικές γραμμές.

ABN Amro

Η ολλανδική τράπεζα μειώνει τις ζημιογόνες εταιρικές και επενδυτικές της δραστηριότητες τα τελευταία δύο χρόνια καθώς υποχωρεί στην εγχώρια αγορά της.
Ωστόσο, μετά από επανεξέταση από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Robert Swaak, η τράπεζα είπε στα αποτελέσματά της ότι 800 περαιτέρω θέσεις θα χαθούν εντός του τμήματος τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

Perella Weinberg

Οι εξειδικευμένες τράπεζες επενδύσεων δυσκολεύτηκαν καθώς η πανδημία Covid-19 ανέβαλε πάρα πολλές συμφωνίες M&A.
Η κίνηση της Perella Weinberg να μειώσει το 7% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού οφείλεται περισσότερο σε μια στρατηγική αναθεώρηση.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι το πρώτο σημαντικό πρόγραμμα απολύσεων στην 14χρονη ιστορία της εταιρείας.

Cantor Fitzgerald

Η Cantor ήταν μια άλλη τράπεζα για να αποκαλύψει τις περικοπές θέσεων εργασίας στο αποκορύφωμα της πανδημίας.
Σχεδιάζει επίσης να μειώσει περίπου 30-40 υπαλλήλους στη λειτουργία της στο Λονδίνο σε εταιρικές μεσιτείες, έρευνα μετοχών και πωλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης