Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από τη διασπορά του κορωνοϊού - Στα 254 τα νέα κρούσματα - Κλείνουν και στην Αττική μπαρ και εστίαση μετά τις 00:00 - Στους 223 οι νεκροί

Συναγερμός από τη διασπορά του κορωνοϊού - Στα 254 τα νέα κρούσματα - Κλείνουν και στην Αττική μπαρ και εστίαση μετά τις 00:00 - Στους 223 οι νεκροί
Ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα
(upd5) Ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες, ενώ θέτει εν αμφιβόλω ακόμα το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση προς τους νέους για την τήρηση των μέτρων επισημαίνοντας πως κανείς δεν είναι άτρωτος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργότερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας νέα μέτρα.

Ωστόσο φαίνεται πως η διασπορά είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα τουλάχιστον για τον Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα εκτείνονται σε 34 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η χαλαρότητα η οποία επικρατεί ως προς την εφαρμογή των μέτρων για αυτό και προειδοποιούν σε κάθε τόνο, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα και θα κρίνει πολλά.
Από το αν η χώρα θα περάσει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν πχ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ακόμη και το αν θα επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί.

Αυστηρά μέτρα και στην Αττική

Σε αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό και στην Αττική προχώρησε η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει νέα έκκληση προς τους νέους για την τήρηση των μέτρων.
Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το μέτρο για το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδεσης επεκτείνεται και στην Αττική αλλά και σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι αυτοί θα κλείνουν στις 24:00.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όριο 50 ατόμων για όλες τις συναθροίσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έως τις 24 Αυγούστου πλην εξαιρέσεων (θέατρα, εστίαση κ.α.).
Παράλληλα, επιβάλλονται ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Ειδικότερα, από αύριο (15/8/2020) το πρωί στις 6:00 απαγορεύονται εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους χώρους. Επίσης τα καταστήματα θα κλείνουν στις 24:00.
Τα μέτρα στον Πόρο επεκτείνονται έως τις 24 Αυγούστου.
Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:
* Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός στρατοπέδων και σε δομές μεταναστών
* Όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδειες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ με ευθύνη των εργοδοτών τους.
* Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στο δημόσιο στο εξής θα εργάζονται ή με τηλεργασία ή back office
* Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για μια εβδομάδα μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους για όσους επιστρέψουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον κορωνοϊό δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και κυρίως στις νεότερες ηλικίες.
«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι νέοι θα επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τονίζω ιδιαίτερα την ευθύνη των νέων ανθρώπων όχι μόνο να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους παππούδες τους» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός: Νέο «άλμα» με 254 νέα κρούσματα - 2 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 14/8  254 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.632, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.
Τα 1.592 (24%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 3.207 (48,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών.
Οι επτά (31,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 59,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 223 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι (34,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Η έκκληση Μητσοτάκη προς τους νέους

Κατά την έναρξη της καθιερωμένης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στους νέους: «Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά.
Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας.
Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρή σύσταση προς όσους επιστρέφουν από τουριστικούς προορισμούς για μια εβδομάδα να φροντίζουν να προσέχουν, και ειδικότερα: «Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι.
Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο».
Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι από τη στιγμή που δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός και ένας λιμενικός δίπλα σε κάθε πολίτη, «αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε εν τη γενέσει του αυτό το δεύτερο κύμα -το οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου- και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις, πρέπει τώρα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Στο αέρα το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά τα σχολεία, επιστήμονες και κυβέρνηση επεξεργάζονται πολλαπλά σενάρια, και επί του παρόντος φαίνεται ότι οι επιλογές είναι δύο: ή τα σχολεία να ανοίξουν με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους ή να εφαρμοστεί και πάλι το σύστημα της εκ περιτροπής παρουσίας στο σχολεία σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση.
Επίσης, δεν αποκλείεται το άνοιγμα των σχολείων να καθυστερήσει προκειμένου να βελτιωθεί λίγο η επιδημιολογική εικόνα, εάν βέβαια μέχρι τότε δίνει ενδείξεις ότι βαίνει βελτιούμενη.

Τεστ κορωνοϊού στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας

Με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορωνοϊού να ελλοχεύει, λόγω του συγχρωτισμού, δόθηκε εντολή για άμεσο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες.
Η εντολή ήρθε από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: «Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές».

Στους 223 οι θάνατοι

Ακόμα δύο θανάτους από κορωνοϊό μετράει η Ελλάδα.
Ειδικότερα, σήμερα (14/8/2020) κατέληξαν μια 84χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μία 81χρονη, η οποία προερχόταν από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.
Συνολικά, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 223.
 
Χαλκιδική: 62χρονος με κορωνοϊό αγνόησε τη καραντίνα και το πλήρωσε ακριβά

Αυστηροποιούνται καθημερινά οι αστυνομικοί έλεγχοι και στη Χαλκιδική, προκειμένου να βεβαιώνονται πως τα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, τηρούνται, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τι περιπτώσεις.
Όπως και στην περίπτωση 62χρονου, που ενώ αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, αγνόησε τις συστάσεις για καραντίνα και κυκλοφορούσε στην περιοχή.
Συγκεκριμένα το απόγευμα της Πέμπτης ο 62χρονος κυκλοφορούσε στην περιοχή της Σιθωνίας, όταν συνελήφθη από αστυνομικούς του τοπικού Α.Τ., για μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.
Ο άνδρας, εργαζόμενος του εργοστασίου τυποποίησης ελιάς όπου είχαν βρεθεί 50 θετικά κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, ένα εξ αυτών ο ίδιος, ενώ έπρεπε να βρίσκεται υπό καθεστώς καραντίνας δεν το έκανε.
Σύμφωνα με το thestival.gr του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ για αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού παραβίασε τα κυβερνητικά μέτρα για τη μη διασπορά του ιού.

Τσακρής: Είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα - Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα

«Στην ουσία είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα κορωνοϊού και υπάρχει ιδιαίτερα αυξητική τάση και είναι πιθανό να δούμε πια και στις νοσηλείες αυξητικές τάσεις», είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
«Είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε μεγάλη αύξηση», τόνισε.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας «αν δεν προλάβουμε να το ανακάμψουμε τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα.
Όλα είναι πιθανά».
Αναφερόμενος στις διαφορές με το κύμα κορωνοϊού την Άνοιξη, είπε ότι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει είναι. Είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ότι εξαπλώνεται σε νεότερες ηλικίες και το καλοκαίρι, που οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι πιο ήπιες».
«Αν δεν πάρουμε έγκαιρα δραστικά μέτρα θα υπάρχει εξάπλωση και σε μεγαλύτερες ηλικίες», είπε.

Εξαδάκτυλος: Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε

Νέα έκκληση για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό απηύθυνε προς πάσα κατεύθυνση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Για τον Δεκαπενταύγουστο είπε ότι δεν τον φοβάται παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες ή την επιστροφή των εκδρομέων.
«Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε καλό θα είναι να κάνουμε τη σκέψη ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας.
«Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα» επεσήμανε.
Όσον αφορά τους νέους, ο ίδιος συνέστησε να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές.
«Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό» τόνισε.
Επίσης, συνέστησε όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.
Τέλος, έκλεισε με ένα μήνυμα  προς τους νέους. «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης