Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ - Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Επίκειται συνάντηση Pompeo - Cavusoglu

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ - Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Επίκειται συνάντηση Pompeo - Cavusoglu
Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας,  θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, στο Βερολίνο αλλά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες
(upd5) Χωρίς ουσιώδεις αποφάσεις, μόνο λεκτική στήριξη, έλαβε τελικώς η Ελλάδα από τον αμερικανικό παράγοντα και από το  Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Αυγούστου.
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας κυριάρχησε αλλά επί της ουσίας αποφάσεις δεν ελήφθησαν.

Στα συμπεράσματά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ παράλληλα επισήμαναν ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για το ατύχημα της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική φρεγάτα στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.
Βασική επιδίωξη της Ελλάδος - που ζήτησε και την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου - είναι να καταγραφεί η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας καθώς και η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis το οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Pompeo - Cavusoglu την Κυριακή 16 Αυγούστου, στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Pompeo: Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας - Άμεση ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του M. Pompeo, η οποία διήρκεσε σχεδόν μια ώρα.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τον υπουργό Εξωτερικών να θέτει θέμα τουρκικής παραβατικότητας, καθώς και η ισχυρή εταιρική σχέση των δύο κρατών.
Ο κ. Δένδιας εξήγησε στον κ. Pompeoτην κρισιμότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, και την ευαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ τριών ημερών η οποία επέκρινε τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Pompeo εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή (σσ. της Ανατολικής Μεσογείου), που για να δοθεί στίγμα αποκλιμάκωσης της έντασης.
«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία (για την Τουρκία) είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Pompeo.
Η Τουρκία επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων και την στρατικοποίηση της κατάστασης.
Τόνισα, τόσο στον κ. Pompeo, όσο και στους ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Pompeo και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησαν την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργού.
Image

Borrell (ΕΕ): Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

Σε μια δήλωση με ιδιαίτερη σημασία υπέρ της Ελλάδος προέβη με ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell.
«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει και προσθέτει:
«Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».
Όσον αφορά τις εκλογές στη Λευκορωσία, ο Borrell σημειώνει πως η ΕΕ δεν αποδέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα και ότι ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και τη νοθεία.
Image


Τα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών

Στο ζήτημα της αλληλεγγύης, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιβεβαίωσαν εκ νέου την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Επίσης, υπογράμμισαν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να γίνουν σεβαστά. Μάλιστα, ανακάλεσαν τις θέσεις της ΕΕ και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ης Μαρτίου 2019, όπως και του Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, πρόσθετα με τη Δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020.
Παράλληλα, οι υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες για όλη την ΕΕ, όπως και για την ανατολική Μεσόγειο.
Για το ζήτημα της αποκλιμάκωσης, οι υπουργοί τόνισαν ότι οι πρόσφατες ναυτικές ενέργειες από την Τουρκία δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης.
Αντιθέτως, οδηγούν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης και δημιουργούν αυξανόμενο ρίσκο για επικίνδυνα ατυχήματα. «Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία θεωρήθηκε κρίσιμη» αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Δεν νοείται λύση διαφορών με μονομερείς δράσεις και κινητοποίηση ναυτικών δυνάμεων
Όσον αφορά στον διάλογο, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που δίνουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας και όχι μέσω μονομερών δράσεων και της κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.
Οι υπουργοί υπενθύμισαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της13ης Ιουλίου. Επίσης, εξέφρασαν ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου J. Borell να επαναφέρει το διάλογο και να διευκολύνει την εκ νέου δέσμευση με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλείται να ετοιμάσει επιλογές σε περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν υποχωρήσουν.
Όπως κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών, μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα διεξαχθεί αργότερα τον Αύγουστο.

Διπλωματικός μαραθώνιος


Παράλληλα, η Αθήνα επιδιώκει την αναγνώριση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ενώ όπως έχει ήδη πει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα εκθέσει στους ομολόγους του τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις νέες προπαγανδιστικές ενέργειες της Αγκυρας με τον στολίσκο συνοδείας του Oruc Reis.
Παράλληλα επικρατεί διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να αποφύγει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ ξεκαθαρίζει και τις προϋποθέσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να διεξαχθεί διάλογος.
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Mike Pompeo, και τον Αυστριακό, Alexander Salenberg.
Από την αυστριακή πρωτεύουσα, ο κ. Δένδιας συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Προς το παρόν η Ελλάδα αναμένει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και όχι πιο δραστικά μέτρα, όπως την επιβολή κυρώσεων.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να κάνει αναφορά στην ανάγκη επιβολής τους.
Στόχος των Ευρωπαίων, όπως διεφάνη και από τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Καγκελαρίου Merkel, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας - Τουρκίας και οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές.


Δένδιας: Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε «θερμό επεισόδιο» - Όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων» - Οι όροι για διάλογο με την Τουρκία

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ενώ θέτει και τους όρους και τις προϋποθέσεις για πιθανό διάλογο.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Και η διπλωματία της εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να διεξαχθεί διάλογος και αν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Η Τουρκία επέλεξε να αποσυρθεί από τον διάλογο, πριν ακόμη αυτός επανεκκινήσει. Ωστόσο, οι διερευνητικές είναι ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας που συντελεί και προς την κατεύθυνση αποφυγής κλιμάκωσης.
Γι’ αυτό τον λόγο, είμαστε καταρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, όπως και των μηχανισμών τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Όμως, υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτός ο διάλογος.
Και αυτές αφορούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών.
Αν υπάρξει διάλογος υπό αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, ο οποίος δεν οδηγήσει σε συμφωνία, η προσφυγή στη Χάγη, όπως δήλωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει επόμενο βήμα.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο συζήτησης της διαφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Schallenberg (ΥΠΕΞ Αυστρίας):  Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg, που νωρίς το απόγευμα θα έχει συνομιλίες στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος φθάνει αυτή την ώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα για την σημαντική συνάντησή του, το απόγευμα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.
Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η τουρκική πολιτική - μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης.

Νέο μήνυμα στήριξης από Ισραήλ

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, το Ισραήλ εκφράζει τη στήριξη του στην ελληνική πλευρά απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, σε ανάρτηση του στο twitter, αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας.
«Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον φίλο μου Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Συνομιλήσαμε για την δέσμευση του Ισραήλ να προστατέψει την περιφερειακή σταθερότητα, την βούλησή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω στενή αμυντική συνεργασία» αναφέρει ο Gantz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα ένα θέμα που συζήτησε με τον κ. Παναγιωτόπουλο ήταν και η επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων.
«Μιλήσαμε επίσης για τις δυνατές οικονομικές σχέσεις και την κοινή βούληση να ξαναρχίσει ο τουρισμός στις δύο κατευθύνσεις όσο το γρηγορότερο δυνατον με την Συμφωνία Ανοικτών Ουρανών» αναφέρει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
Image


Τι περιμένει η Ελλάδα

Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στην Άγκυρα, αλλά και τους εταίρους, μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά με κανόνες. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατέστη σαφές στο Βερολίνο κατά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την A. Merkel.
Από τη συνάντηση Δένδια - Pompeo η Αθήνα περιμένει δήλωση στήριξης εφάμιλλη με αυτή του State Department προ ημερών.
Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, δεν αναμένεται η επιβολή κυρώσεων πάντως, καθώς είναι άτυπο Συμβούλιο, αλλά θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ J. Borell.
Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.
Στις 27 Αυγούστου πάντως στη Σύνοδο του Βερολίνου αναμένεται να τεθεί πιο έντονα το ζήτημα των κυρώσεων.
Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που γίνεται είναι ότι το βράδυ της Πέμπτης 13/8  και μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις ενώ στο Μαξίμου βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συνεργασία με την ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία ζητούν οι γερουσιαστές Menendez και Chris Van Hollen

Να αξιοποιήσει την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική ΑΟΖ καλούν με επιστολές τους τον Mike Pompeo Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές.
Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Bob Menendez και Chris Van Hollen, ενώ η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς.
Κοινός παρονομαστής στις δύο επιστολές είναι το αίτημα να υπάρξει σαφήνεια στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τη διαβεβαίωσή του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων.
Όπως αναφέρουν, ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι νόμιμες.
«Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητούμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους προς τον Pompeo.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι γερουσιαστές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.
Οι γερουσιαστές ζητούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα κάτω από τη διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Δεύτερον, σας ζητάμε να αρχίσετε αμέσως να συνεργάζεστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο τουρκικά ενεργειακά στελέχη και η Γαλλία ανέπτυξε πρόσφατα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξουν αμέσως ένα σχέδιο συνολικών κοινών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρνείται να επιλύσει αυτά τα θέματα μέσω ενός αμερόληπτου διεθνούς δικαστηρίου», επισημαίνουν οι γερουσιαστές.
Επιπλέον, στην επιστολή προς τον Pompeo διατυπώνεται το πάγιο αίτημα της Γερουσίας για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Όπως επισημαίνεται, η ολιγωρία του Λευκού Οίκου έχει παράγει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η μη επιβολή των κυρώσεων έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του προέδρου Erdogan σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Οι γερουσιαστές κάνουν λόγο για μια κρίσιμη στιγμή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη χλιαρή αντίδραση από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Ως εκ τούτου, παροτρύνουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα απομακρύνει τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες το απόγευμα με τους δυο συγκεκριμένους γερουσιαστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης