Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα: 230 τα νέα κρούσματα, 226 οι νεκροί - Αυστηρή σύσταση για τη χρήση μάσκας παντού - Κλείνουν μαγαζιά στην Αττική

Επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα: 230 τα νέα κρούσματα, 226 οι νεκροί - Αυστηρή σύσταση για τη χρήση μάσκας παντού - Κλείνουν μαγαζιά στην Αττική
Σε 226 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα - Στους 23 οι διασωληνωμένοι

(upd4) Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ στη λίστα των θυμάτων του ιού τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν τρεις άνθρωποι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 226.
Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η χαλαρότητα η οποία επικρατεί ως προς την εφαρμογή των μέτρων για αυτό και προειδοποιούν σε κάθε τόνο, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα και θα κρίνει πολλά.
Από το αν η χώρα θα περάσει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν πχ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ακόμη και το αν θα επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ(15/8), καταγράφηκαν 230 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 226 και οι διασωληνωμένοι τους 23.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ έχει διασωληνωθεί και μία ανήλικη, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ηλικία της.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου, απεβίωσε ένας ακόμη ηλικιωμένος από το γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, που είχε νοσήσει από κορωνοϊό.
Πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος έπασχε και από υποκείμενο νόσημα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Ακόμη 8 ηλικιωμένοι από το εν λόγω γηροκομείο εισήχθησαν το Σάββατο στο ίδιο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται 22 ασθενείς από το γηροκομείο και συνολικά 43 ασθενείς με κορωνοϊό.
Η έξαρση των μέτρων σε ολόκληρη την επικράτεια και η υπερμετάδοση του ιού στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη υποχρέωσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και να απευθύνει εκ νέου δραματική έκκληση στους πολίτες για την χρήση προστατευτικών μασκών και τήρησης των αποστάσεων.

ΕΟΔΥ: 230 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι το Σάββατο 15/8

Συνεχίζεται η αυξητική πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τον ΕΟΔΥ να αθροίζει άλλα 230 κρούσματα της νόσου το Σάββατο (15/8/2020)  
Από τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ τα περισσότερα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και την Αττική, 65 και 47 αντίστοιχα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 6.858 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων 55.1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι  ασθενών με Covid -19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 226  νεκροί.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23 (65.2% άνδρες).
Image
ImageImage
Image
Αναλυτικά η κατανομή των 230 νέων κρουσμάτων:

- 27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
- 3 κρούσματα στην  Π.Ε. Δράμας,
- 10 κρούσματα στην  Π.Ε. Έβρου ,1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
-1 στην Π.Ε. Εύβοιας
-1 στην Π.Ε. Ζακύνθου
-1 στην Π.Ε. Ημαθίας
-4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
-1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία
-3 στην  Π.Ε. Ιωαννίνων
-1 στην Π.Ε. Καβάλας
-1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
-2 στην Π.Ε. Καστοριάς
-9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή,
- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
-2 στην Π.Ε. Κοζάνης
-3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή,
- 2 στην Π.Ε. Λάρισας
-3 στην Π.Ε. Μαγνησίας
-1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-1 στην Π.Ε. Ξάνθης
-5 στην Π.Ε. Πέλλας
-8 στην Π.Ε. Πιερίας
-1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-1 στην Π.Ε. Ροδόπης
-1 στην Π.Ε. Σερρών
-1 στην Π.Ε. Τρικάλων
-1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-3 στην Π.Ε. Χανίων
-1 στην Π.Ε. Χίου 

Image

Kικίλιας: Η κρίσιμη μάχη ήταν και είναι ο περιορισμός της διασποράς - Οι νέοι να προστατεύσουν τις οικογένειές τους


«Η πρώτη φάση πήγε εξαιρετικά διότι η ίδια η κοινωνία πειθάρχησε και αυτοπροστατεύτηκε.
Αν αυτή η συνθήκη ακυρωθεί, θα ακυρωθούν όλα, δυστυχώς», τονίζει ο υπουργός Υγείας, Β., Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σημειώνει ότι «καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν επικίνδυνα, ελπίζω ότι έστω και τώρα, θα κάνουμε ξανά το σωστό.
Ότι δεν θα χαθούν άδικα ζωές, δεν θα γεμίσουν οι ΜΕΘ επειδή κρατάμε τη μάσκα σαν αξεσουάρ στο χέρι».
Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν χωρίς ισχυρή αστυνόμευση και επιβολή προστίμων μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, διερωτάται «χρειάζονται άραγε βαριά πρόστιμα για να κάνει κάποιος τρία απλά πράγματα;
Να φοράει μάσκα, να κρατάει απόσταση 1,5 μέτρου και να πλένει τα χέρια του;».
Όπως σημειώνει, «μπορώ να δεχτώ ότι χωρίς επιτήρηση και επιπτώσεις, πολλοί θα χαλαρώσουν πιο εύκολα.
Αυτό όμως δεν ισχύει για την πλειοψηφία, αλλά για κάποια άτομα και για συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα νεαρά παιδιά, που δύσκολα αυτοπειθαρχούν.
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε από ένα αστυνομικό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε, είναι να περιορίσουμε οριζόντια τα σημεία υψηλού κινδύνου μετάδοσης και Αστυνομία, Δήμοι, Περιφέρειες, με τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, να κάνουν ελέγχους».
Αναφορικά με την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοιού, ο κ. Κικίλιας αναφέρει πως «κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κύματα χιλιάδων βαρέως νοσούντων από COVID-19.
Από την αρχή της πανδημίας, το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται συνεχώς, ποιοτικά και ποσοτικά.
Έγιναν περισσότερες από 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχουμε σημαντικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.
Επίσης, κάνουμε περισσότερα από 10.000 τεστ την ημέρα και έχουμε στη διάθεση μας ένα νέο ισχυρό σύστημα διακομιδών, εναέριων και πλωτών».
«Όλα αυτά όμως δεν αρκούν, ούτε υπάρχει τρόπος, ακόμη κι αν δεκαπλασιάζαμε ως δια μαγείας αυτούς τους αριθμούς, να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς αν ο κορωνοϊός ξεφύγει.
Η κρίσιμη μάχη ήταν και είναι ο περιορισμός της διασποράς, αυτή ήταν η θωράκιση μας κι αυτή πρέπει να γίνει ξανά», προσθέτει.
Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρει ότι σε εξέλιξη είναι σε νοσοκομεία της χώρας οι εργασίες για την κατασκευή νέων ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας με στόχο, στο τέλος του έτους, το Ε.Σ.Υ. να διαθέτει 1.200 κλίνες Εντατικής.

Τα μέτρα

Σε αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό και στην Αττική προχώρησε η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει νέα έκκληση προς τους νέους για την τήρηση των μέτρων.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε,  το μέτρο για το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδεσης επεκτείνεται και στην Αττική αλλά και σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι αυτοί θα κλείνουν στις 24:00.
Παράλληλα, μπαίνει  όριο 50 ατόμων για όλες τις συναθροίσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έως τις 24 Αυγούστου πλην εξαιρέσεων (θέατρα, εστίαση κ.α.).
Επιπλέον,  επιβλήθηκαν ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο.
Ειδικότερα, από το Σάββατο  (15/8/2020) το πρωί στις 6:00 απαγορεύονται εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους χώρους.
Επίσης τα καταστήματα θα κλείνουν στις 24:00.
Τα μέτρα στον Πόρο επεκτείνονται έως τις 24 Αυγούστου.
Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι:
* Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός στρατοπέδων και σε δομές μεταναστών
* Όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδειες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ με ευθύνη των εργοδοτών τους.
* Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στο δημόσιο στο εξής θα εργάζονται ή με τηλεργασία ή back office
* Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για μια εβδομάδα μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους για όσους επιστρέψουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.


Στο αέρα το άνοιγμα των σχολείων


Όσον αφορά τα σχολεία, επιστήμονες και κυβέρνηση επεξεργάζονται πολλαπλά σενάρια, και επί του παρόντος φαίνεται ότι οι επιλογές είναι δύο: ή τα σχολεία να ανοίξουν με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους ή να εφαρμοστεί και πάλι το σύστημα της εκ περιτροπής παρουσίας στο σχολεία σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση.
Επίσης, δεν αποκλείεται το άνοιγμα των σχολείων να καθυστερήσει προκειμένου να βελτιωθεί λίγο η επιδημιολογική εικόνα, εάν βέβαια μέχρι τότε δίνει ενδείξεις ότι βαίνει βελτιούμενη.

Τεστ κορωνοϊού στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας

Με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορωνοϊού να ελλοχεύει, λόγω του συγχρωτισμού, δόθηκε εντολή για άμεσο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες.
Μάλιστα, ειδική δράση θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΙΣΑ στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου, με εντολή του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής και  Γ.Πατούλη.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών, που επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.
Παράλληλα, εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα.
Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων, που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος.

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων - Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί», ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα, ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία.
Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί.
Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο.
Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά».
Κατά τον ίδιο, «τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Επανέλαβε πως αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος «αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα.
Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού».
«Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα.
Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.
Σχετικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως, σημείωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, κοντά στο 1 και σε μια εβδομάδα θα υπάρχει εικόνα για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων.
Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.
Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων».
Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες και ο αριθμός των ασθενών.
«Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες.
Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων.
Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού.
Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Πρόσθεσε πως «ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών».

Κυριακίδου (Κομισιόν): Να παραμείνουμε σε εγρήγορση για την αποφυγή ενός δεύτερου lockdown

«Τώρα είναι η ώρα, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown», τονίζει η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και την ασφάλεια τροφίμων, προειδοποιώντας ότι «ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της COVID-19 είναι υψηλός» και καλώντας τα κράτη – μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα που «θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυξημένα και εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ και ανίχνευση και απομόνωση επαφών».   
Η κ. Κυριακίδου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews» προειδοποιεί πως «ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε τώρα θα καθορίσει εάν  θα έχουμε ένα γενικευμένο δεύτερο ξέσπασμα της COVID-19 ή όχι».
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η κατάσταση είναι αρκετά επισφαλής στο παρόν στάδιο και οι ισορροπίες λεπτές», ενώ «είναι ιδιαίτερα σημαντικό οποιαδήποτε νέα εστία να εντοπίζεται άμεσα μέσω διαγνωστικών τεστ, μέσω της ιχνηλάτησης και της άμεσης απομόνωσης των περιπτώσεων.
Από εμάς εξαρτάται η επόμενη ημέρα».
Κατά την ίδια, το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας είναι η συμπεριφορά του καθενός από εμάς, ενώ υπογραμμίζει πως «ενόσω δεν έχει ακόμη βρεθεί το εμβόλιο, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα μέτρα, με αυτή τη νέα καθημερινότητα».
Μάλιστα, η επίτροπος προειδοποιεί για να φαινόμενα λανθασμένης χρήσης της μάσκας, αναφέροντας πως είναι αποτελεσματική για την προστασία των ατόμων που τη φορούν με ορθό τρόπο, ενώ ζητά και τήρηση των πρωτοκόλλων της Ε.Ε. για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς θα πρέπει «να διασφαλίζονται κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία τους, όπως η ικανότητα για έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και του προσωπικού».
Σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου και θεραπείας, η ίδια αναφέρει ότι «σε αυτό το στάδιο είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε ακριβώς θα έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.
Ευελπιστούμε, αν συνεχίσουν τα θετικά αποτελέσματα στη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου, να έχουμε το πρώτο μέχρι το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης».
«Στόχος μας», προσθέτει, «είναι το εμβόλιο αυτό να είναι προσβάσιμο σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες ισότιμα»
Το εμβόλιο δεν θα είναι πανάκεια σε όλα τα προβλήματα, αλλά θα επιτρέψει σταδιακά και εφόσον πετύχουμε τον εμβολιασμό μιας κρίσιμης μάζας πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων, την επιστροφή στην κανονικότητα».
Τέλος, σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα κατά του ιού, ενόψει του φθινοπώρου, αναφέρει ότι «στον τομέα της θεραπευτικής έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για να εξασφαλίσει σε πρώτο στάδιο μέχρι τον Οκτώβριο περίπου 30.000 δόσεις ρεμδεσιβίρης, η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ώστε να επιταχυνθεί η θεραπεία τους.
Ετοιμάζουμε επίσης, μια κοινή προμήθεια σε όλα κράτη – μέλη για αυτό το φάρμακο, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία και θα φέρει χιλιάδες περαιτέρω δόσεις του φαρμάκου από τον Οκτώβριο και μετά».
 «Οι προσπάθειες συνεχίζονται και υποστηρίζουμε ενεργά μεγάλο αριθμό παράλληλων κλινικών δοκιμών για νέα φάρμακα», προσθέτει και υπογραμμίζει πως «στις 31 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκάλεσε περισσότερες από 200 υπηρεσίες αιμοδοσίας σε ολόκληρη την ΕΕ να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για την αγορά εξοπλισμού πλασμαφαίρεσης, δηλαδή εξοπλισμού που θα λαμβάνει πλάσμα από δότες που έχουν νικήσει τον ιό και έχουν αναρρώσει πλήρως».
«Το πλάσμα από αναρρώσαντες μπορεί να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα θεραπεία», σημειώνει η κ. Κυριακίδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης