Τα ελληνοτουρκικά στην πλούσια ατζέντα της συνάντησης Macron – Merkel στις 20/8

Τα ελληνοτουρκικά στην πλούσια ατζέντα της συνάντησης Macron – Merkel στις 20/8
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στην παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου
Συνάντηση θα έχουν στις 20 Αυγούστου ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Μεταξύ άλλων θα συζητήσουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στην παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου και θα συζητήσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από τον κορωνοϊό μέχρι τον Λίβανο.
«Είναι μία εξαιρετικής φύσης συνάντηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στη Bregancon από έναν Γάλλο πρόεδρο» διευκρινίζει το Παρίσι.
Στην ατζέντα των συνομιλιών τους περιλαμβάνεται μια σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων: ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το Brexit, το κλίμα, το εμπόριο και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ανησυχία Macron - Trump

Την ανησυχία τους για την ένταση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump και ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Macron.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου,  οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Παρασκευή 14/8,  «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ».
Η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε στον απόηχο της κοινής στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποίησε η Γαλλία με την Ελλάδα στη Ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, εν μέσω της έντασης αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία θα πρέπει να αποφεύγει πράξεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, μετά τα γυμνάσια που πραγματοποίησε το γαλλικό ναυτικό με ελληνικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή την περασμένη Πέμπτη.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS