Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Η κρίσιμη μάχη ήταν και είναι ο περιορισμός της διασποράς - Οι νέοι να προστατεύσουν τις οικογένειές τους

Κικίλιας: Η κρίσιμη μάχη ήταν και είναι ο περιορισμός της διασποράς - Οι νέοι να προστατεύσουν τις οικογένειές τους
"Δεν θα χαθούν άδικα ζωές, δεν θα γεμίσουν οι ΜΕΘ επειδή κρατάμε τη μάσκα σαν αξεσουάρ στο χέρι", τονίζει ο Β. Κικίλιας
«Η πρώτη φάση πήγε εξαιρετικά διότι η ίδια η κοινωνία πειθάρχησε και αυτοπροστατεύτηκε.
Αν αυτή η συνθήκη ακυρωθεί, θα ακυρωθούν όλα, δυστυχώς», τονίζει ο υπουργός Υγείας, Β., Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σημειώνει ότι «καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν επικίνδυνα, ελπίζω ότι έστω και τώρα, θα κάνουμε ξανά το σωστό.
Ότι δεν θα χαθούν άδικα ζωές, δεν θα γεμίσουν οι ΜΕΘ επειδή κρατάμε τη μάσκα σαν αξεσουάρ στο χέρι».
Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν χωρίς ισχυρή αστυνόμευση και επιβολή προστίμων μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, διερωτάται «χρειάζονται άραγε βαριά πρόστιμα για να κάνει κάποιος τρία απλά πράγματα; Να φοράει μάσκα, να κρατάει απόσταση 1,5 μέτρου και να πλένει τα χέρια του;».
Όπως σημειώνει, «μπορώ να δεχτώ ότι χωρίς επιτήρηση και επιπτώσεις, πολλοί θα χαλαρώσουν πιο εύκολα. Αυτό όμως δεν ισχύει για την πλειοψηφία, αλλά για κάποια άτομα και για συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα νεαρά παιδιά, που δύσκολα αυτοπειθαρχούν.
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε από ένα αστυνομικό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε, είναι να περιορίσουμε οριζόντια τα σημεία υψηλού κινδύνου μετάδοσης και Αστυνομία, Δήμοι, Περιφέρειες, με τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, να κάνουν ελέγχους».
Αναφορικά με την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοιού, ο κ. Κικίλιας αναφέρει: πως «κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κύματα χιλιάδων βαρέως νοσούντων από COVID-19.
Από την αρχή της πανδημίας, το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται συνεχώς, ποιοτικά και ποσοτικά.
 Έγιναν περισσότερες από 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχουμε σημαντικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.
Επίσης, κάνουμε περισσότερα από 10.000 τεστ την ημέρα και έχουμε στη διάθεση μας ένα νέο ισχυρό σύστημα διακομιδών, εναέριων και πλωτών».
«Όλα αυτά όμως δεν αρκούν, ούτε υπάρχει τρόπος, ακόμη κι αν δεκαπλασιάζαμε ως δια μαγείας αυτούς τους αριθμούς, να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς αν ο κορωνοϊός ξεφύγει. Η κρίσιμη μάχη ήταν και είναι ο περιορισμός της διασποράς, αυτή ήταν η θωράκιση μας κι αυτή πρέπει να γίνει ξανά», προσθέτει.
Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρει ότι «ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης θα αρχίσει σταδιακά την 1η Οκτωβρίου, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου», έχουν ήδη εξασφαλιστεί 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ειδικού προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού με βάση τον ΑΜΚΑ των πολιτών και το αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
Όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης θα αρχίσει σταδιακά την 1η Οκτωβρίου, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο συνήθως ξεκινά στην Ελλάδα η εποχική έξαρση της γρίπης.
Παράλληλα, όπως σημειώνει, σε εξέλιξη είναι σε νοσοκομεία της χώρας οι εργασίες για την κατασκευή νέων ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας με στόχο, στο τέλος του έτους, το Ε.Σ.Υ. να διαθέτει 1.200 κλίνες Εντατικής.
Κάνοντας αναφορά στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας σε αυτή τη φάση, , υπογραμμίζει πως «αυτόν τον έναν χρόνο έγιναν πολλά.
Αποδείξαμε ότι μπορούμε να εργαζόμαστε μεταρρυθμίζοντας το Ε.Σ.Υ., ακόμα και εν μέσω μιας πανδημίας. Εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο, θεσμοθετήσαμε την πρόληψη και τις δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού στο νόμο για τη Δημόσια Υγεία, μειώσαμε τις τιμές αρκετών φαρμάκων χωρίς καμία αύξηση, στέλνουμε τα ογκολογικά φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς, μετατρέψαμε το clawback από οριζόντιο «κόφτη» σε αναπτυξιακό μέτρο, αναβαθμίζουμε τα νοσοκομεία με νέα κλινοσκεπάσματα και ανακαίνιση χώρων υγιεινής, δημιουργήσαμε το Μητρώο για την Κυστική Ίνωση, προχωρήσαμε στην άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος γ-σφαιρίνης χωρίς επιβάρυνση και βέβαια, ψηφιοποιούμε τις υπηρεσίες υγείας για να ανακουφίσουμε τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, όπως κάναμε πρόσφατα με την άυλη συνταγογράφηση».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης