Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Τετραήμερη εργασία προτείνει η IG Metall για να σωθούν οι θέσεις εργασίας

Γερμανία: Τετραήμερη εργασία προτείνει η IG Metall για να σωθούν οι θέσεις εργασίας
Η IG Metall εκπροσωπεί 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους στους τομείς της μεταλλουργίας και της ηλεκτρικής ενέργειας
Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας η IG Metall, πρότεινε το Σάββατο (15/8/2020) διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση σε μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας εν μέσω οικονομικής συρρίκνωσης ως απόρροια της πανδημίας και των διαρθρωτικών αλλαγών στην αυτοκινητοβιομηχανία. 
Η IG Metall, η οποία εκπροσωπεί 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους στους τομείς της μεταλλουργίας και της ηλεκτρικής ενέργειας, συχνά προβάλλει απαιτήσεις που έχουν ως σημεία αναφοράς τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις σε αυτές τις βιομηχανίες και όχι μόνο.
«Η εβδομάδα τεσσάρων ημερών… θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη διατήρηση βιομηχανικών θέσεων εργασίας αντί να τις διαλύσει», δήλωσε ο ηγέτης του συνδικάτου Joerg Hofman στη Sueddeutsche Zeitung.
Η υγειονομική κρίση έθεσε σε κίνδυνο περίπου 300.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία μετάλλου και ηλεκτρικών στη Γερμανία, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IG Metall, όπως σημειώνει το Reuters.
Η σταδιακή μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλεί επίσης δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην κατασκευή κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων στη Γερμανία.
Ο Γερμανός συνδικαλιστής σημείωσε ότι, εάν οι εταιρείες συμφωνήσουν να μειώσουν τον χρόνο εργασίας, δεν θα πρέπει απαραίτητα να επιβληθούν μισθολογικές περικοπές στους εργαζόμενους, καθώς αυτές θα ήταν οικονομικά επώδυνες.
Είπε ακόμη πως οι εταιρείες ενδιαφέρονται να μειώσουν τις ώρες παρά να απολύσουν το προσωπικό, καθώς αυτό θα τους επέτρεπε να διατηρήσουν ειδικευμένους εργαζόμενους και να εξοικονομήσουν πόρους από τυχόν απολύσεις.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να επεκτείνει την εκ περιτροπής εργασία που βοήθησε στη μείωση του πλήγματος της πανδημίας σε 24 μήνες από το τρέχον ανώτατο όριο των 21 μηνών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης