Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παρασκηνιακή συμφωνία Erdogan - Merkel για έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα μετά τις 23 Αυγούστου

Παρασκηνιακή συμφωνία Erdogan - Merkel για έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα μετά τις 23 Αυγούστου
Στόχος της γερμανικής διαμεσολάβησης να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών
Την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις 23 Αυγούστου εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται επίσημες γερμανικές πηγές που θέλουν, τον Tayyip Erdogan να έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου Merkel για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου.
Η Γερμανία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ αλλά και ως στενός συνομιλιττής με την Τουρκία επιδιώκει το διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής (14/8) τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου:
«Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα.» Απευθυνόμενος τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα ο Maas τόνισε ακόμη ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν - ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις.»
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο χέρι των υπουργών Εξωτερικών να αποφασίσουν στη  χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη μέτρα κατά της Τουρκίας κάτι που δεν έγινε.
Ωστόσο, ήδη από τον Ιούλιο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Z. Borrell είχε ανακοινώσει κυρώσεις σε περίπτωση που η Άκυρα συνέχιζε τις «παράνομες», όπως τις είχε χαρακτηρίσει, γεωτρήσεις.
Στη Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επικρατεί όμως η ανησυχία ότι τέτοιου είδους μέτρα θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.  
Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Merkel έχει μεσολαβεί εδώ και 4 εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολαβήσης είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης