Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυριακίδου (Κομισιόν): Να παραμείνουμε σε εγρήγορση για την αποφυγή ενός δεύτερου lockdown

Κυριακίδου (Κομισιόν): Να παραμείνουμε σε εγρήγορση για την αποφυγή ενός δεύτερου lockdown
«Ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε τώρα θα καθορίσει εάν θα έχουμε ένα γενικευμένο δεύτερο ξέσπασμα της COVID-19 ή όχι», σύμφωνα με την Στ. Κυριακίδου
«Τώρα είναι η ώρα, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown», τονίζει η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και την ασφάλεια τροφίμων, προειδοποιώντας ότι «ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της COVID-19 είναι υψηλός» και καλώντας τα κράτη – μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα που «θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυξημένα και εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ και ανίχνευση και απομόνωση επαφών».   
Η κ. Κυριακίδου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews» προειδοποιεί πως «ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε τώρα θα καθορίσει εάν  θα έχουμε ένα γενικευμένο δεύτερο ξέσπασμα της COVID-19 ή όχι».
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η κατάσταση είναι αρκετά επισφαλής στο παρόν στάδιο και οι ισορροπίες λεπτές», ενώ «είναι ιδιαίτερα σημαντικό οποιαδήποτε νέα εστία να εντοπίζεται άμεσα μέσω διαγνωστικών τεστ, μέσω της ιχνηλάτησης και της άμεσης απομόνωσης των περιπτώσεων.
Από εμάς εξαρτάται η επόμενη ημέρα».
Κατά την ίδια, το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας είναι η συμπεριφορά του καθενός από εμάς, ενώ υπογραμμίζει πως «ενόσω δεν έχει ακόμη βρεθεί το εμβόλιο, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα μέτρα, με αυτή τη νέα καθημερινότητα».
Μάλιστα, η επίτροπος προειδοποιεί για να φαινόμενα λανθασμένης χρήσης της μάσκας, αναφέροντας πως είναι αποτελεσματική για την προστασία των ατόμων που τη φορούν με ορθό τρόπο, ενώ ζητά και τήρηση των πρωτοκόλλων της Ε.Ε. για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς θα πρέπει «να διασφαλίζονται κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία τους, όπως η ικανότητα για έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και του προσωπικού».
Σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου και θεραπείας, η ίδια αναφέρει ότι «σε αυτό το στάδιο είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε ακριβώς θα έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.
Ευελπιστούμε, αν συνεχίσουν τα θετικά αποτελέσματα στη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου, να έχουμε το πρώτο μέχρι το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης».
«Στόχος μας», προσθέτει, «είναι το εμβόλιο αυτό να είναι προσβάσιμο σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες ισότιμα»
Το εμβόλιο δεν θα είναι πανάκεια σε όλα τα προβλήματα, αλλά θα επιτρέψει σταδιακά και εφόσον πετύχουμε τον εμβολιασμό μιας κρίσιμης μάζας πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων, την επιστροφή στην κανονικότητα».
Τέλος, σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα κατά του ιού, ενόψει του φθινοπώρου, αναφέρει ότι «στον τομέα της θεραπευτικής έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για να εξασφαλίσει σε πρώτο στάδιο μέχρι τον Οκτώβριο περίπου 30.000 δόσεις ρεμδεσιβίρης, η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ώστε να επιταχυνθεί η θεραπεία τους.
Ετοιμάζουμε επίσης, μια κοινή προμήθεια σε όλα κράτη – μέλη για αυτό το φάρμακο, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία και θα φέρει χιλιάδες περαιτέρω δόσεις του φαρμάκου από τον Οκτώβριο και μετά».
 «Οι προσπάθειες συνεχίζονται και υποστηρίζουμε ενεργά μεγάλο αριθμό παράλληλων κλινικών δοκιμών για νέα φάρμακα», προσθέτει και υπογραμμίζει πως «στις 31 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκάλεσε περισσότερες από 200 υπηρεσίες αιμοδοσίας σε ολόκληρη την ΕΕ να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για την αγορά εξοπλισμού πλασμαφαίρεσης, δηλαδή εξοπλισμού που θα λαμβάνει πλάσμα από δότες που έχουν νικήσει τον ιό και έχουν αναρρώσει πλήρως».
«Το πλάσμα από αναρρώσαντες μπορεί να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα θεραπεία», σημειώνει η κ. Κυριακίδου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης