Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκίνησε η διάθεση σπιτιών στα νησιά για τη χειμερινή σεζόν - Πόσο νοικιάζονται

Ξεκίνησε η διάθεση σπιτιών στα νησιά για τη χειμερινή σεζόν - Πόσο νοικιάζονται
Πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στους επόμενους μήνες
Με αβέβαιο το μέλλον της κατοικίας από το Σεπτέμβριο, λόγω της εξέλιξης που θα έχει μέσα στους επόμενους μήνες η κατάσταση στην οικονομία λόγω του δευτερου κύματος του κορωνοϊού, ξεκίνησε ήδη στην αγορά κατοικίας η διάθεση ακινήτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αποκλειστικά για τη χειμερινή σεζόν.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διιατίθενται για μίσθωση αποκλειστικά μόνο για τη χειμερινή σεζόν έως και τον Μάιο -Ιούνιο του επομένου έτους, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας  έως 60τμ πλήρως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένα
«Μη ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα τα διαθέτουν προς μακροχρόνια μίσθωση έχουν ανακαινίσει πλήρως τα ακίνητα τους είτε μέσω δανεισμού – υπολογίζοντας την αποπληρωμή του μέσω των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε μέσω αποταμιεύσεων ή/και αποζημιώσεων μετά από την απόλυσή τους», τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσης τους. Μη ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά μια στάση αναμονής, διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.   
Θεωρούμε ότι οι ιδιοκτήτες αν πραγματικά επιστρέψουν στις μακροχρόνιες - παραδοσιακές μισθώσεις και όχι για λίγους μήνες, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης αν πραγματικά επιθυμούν να μισθώσουν το ακίνητό τους και να εισπράττουν σίγουρα το μηνιαίο τους μίσθωμα.
Το μηνιαίο μίσθωμα στις παραδοσιακές- μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις βραχυχρόνιες παραδοσιακές μισθώσεις ως εισόδημα, ακόμη και αν στο μηνιαίο ζητούμενο ενοίκιο συμπεριλαμβάνονται το internet ή τυχόν κοινόχρηστα.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ των δυο ειδών μίσθωσης, η βραχυχρόνια μίσθωση - "απαιτεί" την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη - την προσωπική του εργασία ( καθαρισμός του ακινήτου, πετσέτες, σεντόνια, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις που το μηνιαίο μίσθωμα είναι πραγματικό έσοδο χωρίς προσωπική εργασία και λοιπά έξοδα».
Στο γενικό συμπέρασμα πάντως που καταλήγουν οι άνθρωποι της αγοράς του real estate είναι ότι μια μαζική επιστροφή ακινήτων στο άμεσο διάστημα - μέσα Σεπτεμβρίου και μετά , που ήταν μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πραγματικά παραδοσιακές –μακροχρόνιες μισθώσεις, δημιουργεί συνολικά μια τάση μεγαλύτερης προσφοράς που λογικά θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των ζητούμενων τιμών μακροχρόνιων – συμβατικών μισθώσεων.

Παραδείγματα :

ΜΥΚΟΝΟΣ διαμέρισμα 59 τ.μ., 1ου, διαμπερές, 2 υ/δ, κατασκευή '00, μπάνιο, επιπλωμένο, κλιματισμός, τιμή ανά μήνα Ιούλιο /Αύγουστο, τιμή 4.000
ΜΥΚΟΝΟΣ διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου, προσόψεως, 1 υ/δ, κατασκευή '10, μπάνιο, επιπλωμένο, αυτόνομη θέρμανση, ΤΙΜΗ ΣΕΖΟΝ 2020, τιμή 7.000€
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Περίβολο, διαμέρισμα 50 τ.μ., 1ου, 1 υ/δ, κατασκευή '05, μπάνιο, επιπλωμένο, τιμή 550€ / μήνα
Σκιάθος 60 τμ Μεζονέτα με 2 Υ/Δ , Τιμή Ενοικίασης 360 €/ μήνα. Το διαμέρισμα δεν διατίθεται για καλοκαιρινή σεζόν ή ετήσια βάση αλλά μόνο για τους χειμερινούς μήνες.  

Image

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης