Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προσωρινή ανάδοχος για Εγνατία η Άκτωρ προϋπολογισμού 140 εκατ ευρώ

Προσωρινή ανάδοχος για Εγνατία η Άκτωρ προϋπολογισμού 140 εκατ ευρώ
Το επόμενο διάστημα οι συμβάσεις αναμένεται να σταλούν για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Προσωρινή ανάδοχος στα δύο έργα που αφορούν στη συντήρηση-λειτουργία της Εγνατίας Οδού ανακηρύχθηκε η ΑΚΤΩΡ, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ.ευρώ.
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται οι συμβάσεις να σταλούν για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην συνέχεια να περάσουν για ψήφιση από τη Βουλή.

Στον πρώτο διαγωνισμό, αυτό της συντήρησης και λειτουργίας του ανατολικού τομέα, αφορά στο τμήμα από το Κλειδί Ημαθίας μέχρι τους Κήπους Έβρου και τρεις κάθετους άξονες, το Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και τους Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα και Κομοτηνή-Σύνορα, η ΑΚΤΩΡ ήρθε πρώτη με ποσοστό 65,7% (δεύτερη ΙΝΤΡΑΚΑΤ 48,02%, τρίτη ΤΕΡΝΑ 43,99%).
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 65 εκατ.ευρώ.
Στο διαγωνισμό για το δυτικό τομέα, που αφορά το τμήμα της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας και τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, η ΑΚΤΩΡ μειοδότησε με ποσοστό 65,67%, (δεύτερη ήρθε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 44,02% και τρίτη η ΤΕΡΝΑ με 41,96%).
Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας ανέρχεται σε 75 εκατ.ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ΑΚΤΩΡ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου Ελλάκτωρ, βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, στοχεύοντας να αποκομίσει συνολικό όφελος της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2023, τα οποία θα προέλθουν από την εφαρμογή μέτρων μείωσης του κόστους προμηθειών, όπως επίσης και του εργασιακού κόστους, ενώ επιπλέον έσοδα αναμένονται από την πώληση ακινήτων της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.
Πρόκειται για την τρίτη φάση της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η οποία αποσκοπεί στην οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που εμφανίζει η δραστηριότητα των κατασκευών, έχοντας στοιχίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ ζημιών την προηγούμενη 10ετία.
Η μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας από τις κατασκευές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τομείς, αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 ολοκληρώθηκε για την Ελλάκτωρ με αύξηση κερδοφορίας 125% στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 57% στις Παραχωρήσεις αντίστοιχα ενώ μειωμένες ήταν οι επιδόσεις στον κλάδο των κατασκευών.
Η υλοποίηση της νέας στρατηγικής σύμφωνα με την οποία επελέγη η επικέντρωση σε Παραχωρήσεις και ΑΠΕ και ο περιορισμός ζημιών στις κατασκευές εκτός Ελλάδας με την διακοπή δραστηριοτήτων σε χώρες ή σε έργα που απέφεραν αρνητικές επιδόσεις, είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του του κύκλου εργασιών της Κατασκευής που οδήγησε σε μείωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 2019 κατά 31,4% στα 1,273,6 δισ. ευρώ έναντι 1,857,3 δισ. εκατ. το 2018.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης