Τραπεζικά νέα

Με δύο δώρα αξίας 6 δισ το δημόσιο στήριξε τις τράπεζες – Ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης προς το κράτος που θα ευνοήσει τους μετόχους

Με δύο δώρα αξίας 6 δισ το δημόσιο στήριξε τις τράπεζες – Ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης προς το κράτος που θα ευνοήσει τους μετόχους
Το βασικό ερώτημα είναι... καλές προθέσεις υπάρχουν, μπορούν οι τράπεζες με 100 δισεκ. υγιή δάνεια να επιτύχουν 2 δισεκ. καθαρά μετά φόρων κέρδη και να διενεργούν 1 δισεκ. προβλέψεις ετησίως ή 1% επί του συνόλου των υγιών δανείων;
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν κανένα παράπονο από το ελληνικό δημόσιο, διαχρονικά έχει στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δεν μάλλον με την ΝΔ.
Η Κυβέρνηση έχει δώσει δύο δώρα στις ελληνικές τράπεζες εσχάτως.

1)Το πρώτο δώρο υπολογίζεται ότι θα φθάσει τελικά στα 4 δισεκ. ευρώ, αυτό θα είναι το όφελος προς τους μετόχους των τραπεζών.
Το πρώτο δώρο αφορά την απόφαση του κράτους να χάσει από την μη ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι τράπεζες για να εξυγιανθούν υλοποιούν σχέδια τιτλοποιήσεων NPEs που επιβάλλουν πρόσθετες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Αυτό σημαίνει μεγάλες ζημίες, όπως θα καταγραφεί στην περίπτωση της Eurobank που θα φθάσουν στα 1,3 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τον νόμο για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση η Eurobank θα έπρεπε στην χρήση 2020 να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος της συσχέτισης ζημιών προς αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Δηλαδή θα έπρεπε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου περίπου 800 εκατ ευρώ όταν η κεφαλαιοποίηση της είναι 1,53 δισεκ.
Το δημόσιο θα εκτινασσόταν από 1,34% που κατέχει στην Eurobank στο 34% περίπου εις βάρος του Fairfax που κατέχει 31,7% περίπου.
Αντί να συμβεί αυτό το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε η Eurobank να δημιουργήσει μια άτυπη bad bank και η ζημία στην νέα εταιρία Holding να μην ενεργοποιήσει τον νόμο για το DTC.
Το ελληνικό δημόσιο λοιπόν χάρισε μετοχές που αντιστοιχούν στο 33% της Eurobank… στην Eurobank.
Το ελληνικό δημόσιο θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική σε όλες τις τράπεζες, το κράτος δέχθηκε να στηρίξει τους ιδιώτες μετόχους.
Υπολογίζεται ότι το δώρο στις ελληνικές τράπεζες από την μη ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που φθάνει στα 15,5 δισεκ. σε σύνολο 29 δισεκ. κεφαλαίων ανέρχεται περίπου στα 4 δισεκ. ευρώ.

2)Το ελληνικό δημόσιο όμως συνέχισε να κάνει δώρα στις τράπεζες.
Είναι δώρο ο νόμος Ηρακλής που αφορά τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Η μηδενική επίδραση στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό επιτόκιο στα κύρια ομόλογα των τραπεζών δημιουργούν ένα όφελος που φθάνει τα 2 δισεκ.
Υπολογίζεται ότι DTC και Ηρακλής ωφελούν τις ελληνικές τράπεζες περίπου 6 δισεκ. ευρώ.

Η ώρα της ανταπόδοσης

Το 2020 θα είναι μια κακή χρονιά αλλά και έτος εξυγίανσης για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες για να ανταποδώσουν στο κράτος το πολλαπλό όφελος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους ιδιώτες μετόχους θα πρέπει να βγάλουν ισχυρά κέρδη τα επόμενα 3 χρόνια.
Σε ένα σενάριο εάν μπορούσαν οι τράπεζες να επιτυγχάνουν καθαρά μετά φόρων κέρδη 2 δισεκ. ετησίως για τα επόμενα 3 χρόνια αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν στο τέλος του 2023 να έχουν μειώσει το DTC από 15,5 δισεκ. σε 11 δισεκ. και με κάποιες αυξήσεις κεφαλαίου η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια να έχει μειωθεί στο 30-33% από 75% που θα φθάσει προσεχώς λόγω της μείωσης των κεφαλαίων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποχρέωση να επιτύχουν κέρδη τα επόμενα 3 χρόνια ώστε να δημιουργήσουν προσδοκία στους μετόχους – επενδυτές και να συμβάλλουν στην μείωση των προβληματικών δανείων προς τα ίδια κεφάλαια.
Εάν οι τράπεζες μειώσουν το DTC ως προς τα κεφάλαια θα θεωρηθεί όχι απλά credit positive αλλά θα βοηθούσε στην αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας 30-50% σε σχέση με τις τρέχουσες αξίες.
Το βασικό ερώτημα είναι... καλές προθέσεις υπάρχουν, μπορούν οι τράπεζες με 100 δισεκ. υγιή δάνεια να επιτύχουν 2 δισεκ. καθαρά μετά φόρων κέρδη και να διενεργούν 1 δισεκ. προβλέψεις ετησίως ή 1% επί του συνόλου των υγιών δανείων;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης