Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς θα πληρώσει τα 164 εκατ για τόκους του Cocos των 2 δισεκ. αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για την τράπεζα;

Η Πειραιώς θα πληρώσει τα 164 εκατ για τόκους του Cocos των 2 δισεκ. αλλά ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για την τράπεζα;
Ποια είναι η καλύτερη λύση για την Πειραιώς γι τα 2 δισεκ. του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου;
Η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2020 θα πληρώσει τα 164 εκατ του αναλογούν σε τόκους του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα 164 εκατ θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια και προέρχονται από επιτόπιο 8% που πληρώνει ετησίως η Πειραιώς για το ομολογιακό των 2 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς στο διάστημα 2016 με 2020 έχει πληρώσει τις 4 από τις 5 φορές.
Με βάση τον νόμο που διέπει τα ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές μόνο μια φορά δεν μπορεί να μην πληρώσει τους τόκους των Cocos η τράπεζα.
Μέχρι τέλος 2020 η Πειραιώς θα έχει πληρώσει 650 εκατ και μέχρι το τέλος του 2022 που λήξει το Cocos θα έχει πληρώσει περίπου 1 δισεκ. σε τόκους και θα πρέπει να αποπληρώσει και τα 2 δισεκ. ομόλογο.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραταθεί η λήξη του Cocos αντί για τέλος του 2022 να μεταφερθεί για τέλος του 2025 δηλαδή 3 χρόνια αργότερα.
Σε αυτό το σενάριο η Πειραιώς θα έχει πληρώσει 1,47 δισεκ. ευρώ σε τόκους.

Ποια είναι η καλύτερη λύση για την Πειραιώς;

Η τράπεζα Πειραιώς έχει μια υποχρέωση να πληρώνει τόκους ετησίως για το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές Cocos και μόνο μια φορά να μην πληρωθούν οι τόκοι.
Ποια είναι η καλύτερη λύση για την τράπεζα;

-Συμφέρει να μετατραπούν τα 164 εκατ σε κοινές μετοχές καθώς ο νόμος επιτρέπει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου;
Με την κεφαλαιοποίηση στα 530 εκατ τα 164 εκατ αντιστοιχούν στο 31% και με βάση τις τρέχουσες τιμές το ελληνικό δημόσιο θα αυξήσει τις μετοχές που κατέχει στην Πειραιώς αντιστοιχούν στο 26% σε τιμές άριστες για το δημόσιο αλλά ακραία χαμηλές για τους ιδιώτες μετόχους.
Με 164 εκατ οι ιδιώτες μέτοχοι θα καταστραφούν.
Η απάντηση εάν συμφέρει να μετατραπούν τα 164 εκατ σε κοινές μετοχές καθώς ο νόμος επιτρέπει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου είναι όχι δεν συμφέρει.

-Συμφέρει η Πειραιώς να μπορούσε να αποπληρώσει τα 2 δισεκ. Cocos;
Ναι θα ήταν η καλύτερη λύση καθώς θα έβγαζε από πάνω της ένα ιδιαίτερο βάρος που αντιμετωπίζει μόνο η Πειραιώς η μόνη που διαθέτει Cocos.
Όμως θα πρέπει να βρεθούν 2 δισεκ. νέα κεφάλαια και εδώ υπάρχει πρόβλημα.

-Συμφέρει να μην πληρωθεί το Cocos και να μετατραπεί σε μετοχές;
Πρακτικά συμφέρει αλλά ενώ το δημόσιο από 26% θα βρεθεί με 58%, στην πράξη η μετατροπή θα πραγματοποιηθεί στα 6 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 – μετά reverse split - με τρέχουσα τιμή στα 1,21 με 1,22 ευρώ.
Η λύση αυτή έχει ενδιαφέρον γιατί ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution απίσχναση – αραίωση η αξία των μετοχών αυξάνεται λόγω της τιμής μετατροπής των Cocos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ.
Για να φθάσει στα 6 ευρώ η Πειραιώς απαιτείται ράλι στην μετοχή 500%.

Συμπέρασμα

Η Πειραιώς θα δαπανήσει υπέρογκα ποσά για τόκους του ομολογιακού.
Ήδη οι τόκοι που έχει πληρώσει είναι περισσότεροι από την χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς.
Η Πειραιώς θα πληρώσει δυνητικά 3,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο και τόκους ενώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας ανέρχεται σε 530 εκατ ευρώ δηλαδή θα πληρώσει 6,6 φορές την χρηματιστηριακή αξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης