Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Γερμανίδα υπ. Άμυνας - Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Γερμανίδα υπ. Άμυνας - Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Γερμανία πιέζει για απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annegret Kramp-Karrenbauer είχε νωρίτερα σήμερα (18/8/2020) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην περιοχή καθώς και η επικείμενη άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η πρόθεση της Γερμανίας είναι να αρχίσει ένας απευθείας ελληνοτουρκικός διάλογος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis.
Μάλιστα σχετική πρόταση φέρεται να έχει κομίσει στον Recep Tayyip Erdogan η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, και σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ο Τούρκος πρόεδρος είχε ενημερώσει σχετικά, πριν από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (14/8/2020) των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν προστριβές Ελλάδας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και ουσιαστικά με παρέμβαση του Βερολίνου δεν προχώρησαν σε πιο πρακτικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Μάλιστα με την γερμανική πλευρά συντάχθηκαν οι Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Μάλτα.

Η ελληνική απάντηση

Η ελληνική θέση απέναντι στις πιέσεις εταίρων και συμμάχων για διάλογο συνοψίζεται στη φράση «διάλογος ναι, αλλά μόνο με κανόνες».
Με την πρόσφατη δήλωση του ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο όχι όμως υπό την απειλή τετελεσμένων, και πάντα σε συγκεκριμένο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με ένα και μόνο θέμα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Η Αθήνα δηλαδή είναι ανοιχτή σε προσφυγή Χάγη, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και μόνο αφού υπογραφεί πρώτα συνυποσχετικό.
Και βέβαια, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι εάν δεν αποχωρήσει το Oruc Reis και δεν διακόψει η Τουρκία κάθε άλλη απειλή γεωτρήσεων, δηλαδή εάν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, κανένας διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης