Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Saad Hariri αποδέχεται την κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο

O Saad Hariri αποδέχεται την κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο
Έπειτα από έξι χρόνια, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Salim Ayyash, για τον ρόλο του στην επίθεση αυτοκτονίας στη Βηρυτό, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Rafic Hariri
Ο Saad Hariri δήλωσε σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου, ότι «αποδέχεται» την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο, που εξέταζε τη δολοφονία του πατέρα του, του πρώην πρωθυπουργού Rafic Hariri, το 2005.
«Το δικαστήριο έκρινε και εξ ονόματος της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Rafic Hariri και των οικογενειών των μαρτύρων και των θυμάτων, αποδεχόμαστε την απόφαση», είπε στους δημοσιογράφους μιλώντας έξω από την έδρα του Δικαστηρίου, στην Ολλανδία.
«Όλοι μας ανακαλύψαμε την αλήθεια σήμερα», πρόσθεσε ο Saad Hariri που και ο ίδιος υπήρξε πρωθυπουργός του Λιβάνου στο πρόσφατο παρελθόν.
Έπειτα από διαδικασία που κράτησε έξι χρόνια, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Salim Ayyash, 56 ετών, τον βασικό ύποπτο για τον ρόλο του στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στη Βηρυτό και στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο σουνίτης πολιτικός Rafic Hariri.
Απάλλαξε όμως τους τρεις άλλους κατηγορουμένους, που όλοι τους φέρονται ότι είναι μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Όλοι τους δικάστηκαν ερήμην.
Οι δικαστές σημείωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να συνδέει ευθέως την επίθεση αυτή με τη Χεζμπολάχ ή με τη Συρία, εκτιμώντας ωστόσο ότι «η Συρία και η Χεζμπολάχ πιθανόν είχαν τα κίνητρα για να εξοντώσουν τον Hariri και στους πολιτικούς συμμάχους του.
Ο Saad Hariri τόνισε ότι η απόφαση αποδεικνύει την αντικειμενικότητα του δικαστηρίου, δεδομένου ότι μόνο ένας από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκε.
Η Χεζμπολάχ και άλλοι που επέκριναν το Ειδικό Δικαστήριο το χαρακτήριζαν «πολιτικοποιημένο» και ανέμεναν ότι θα καταδικάζονταν όλοι.
«Σήμερα, η πλευρά που πρέπει να κάνει θυσίες είναι η Χεζμπολάχ.
Είναι σαφές ότι το δίκτυο που ευθύνεται (σ.σ. για τη δολοφονία) προέρχεται από τους κόλπους της.
Δεν θα έχουμε ειρήνη μέχρι να εφαρμοστεί η ποινή», είπε ο Saad Hariri προσθέτοντας ότι «οι Λιβανέζοι δεν θα δεχτούν να γίνει η χώρα τους ασφαλές λιμάνι για τους δολοφόνους».
Ο Rafic Hariri, πρωθυπουργός του Λιβάνου μέχρι την παραίτησή του, τον Οκτώβριο του 2004, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2005, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε ένα ημιφορτηγό, γεμάτο με εκρηκτικά, τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του.
Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 226 άνθρωποι.
Ο θάνατος του Hariri, για τον οποίο αρχικά κατηγορήθηκαν τέσσερις φιλοσύροι Λιβανέζοι στρατηγοί, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και οδήγησε στην αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο, μετά από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στη χώρα αυτή.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης