Τελευταία Νέα
Speculator

Πόσο κοστίζει το ΔΣ στους μετόχους της Ιντεάλ;

tags :
Πόσο κοστίζει το ΔΣ στους μετόχους της Ιντεάλ;
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων και η οφειλή μέλους ΔΣ
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία εμφανίζουν οι οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου της Ιντεάλ.
Η εταιρία σε ενοποιημένη βάση  πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 500 χιλιάδες ευρώ στα 10,6 εκ ευρώ ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα ανήλθαν σε κέρδος € 516 χιλ. (μετά από φόρους και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας) έναντι ζημιάς € (234) χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με την 31.12.2019 κατά 983 χιλ. και έφτασαν σε 4,014 εκ ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως η εικόνα δείχνει ιδανική.
Ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα που εγείρουν ερωτήματα.
Όπως για παράδειγμα απαίτηση 41 χιλιάδων ευρώ από διευθυντικά στελέχη και μέλη του ΔΣ η οποία είναι άγνωστο ποιο στέλεχος αφορά και με ποιες διαδικασίες δόθηκε δεδομένης της απαγόρευσης μελών του ΔΣ να δανείζονται από τις εταιρίες τους.
Επίσης οι αμοιβές των μελών του ΔΣ και των διευθυντικών στελεχών ανέρχονται στο εξάμηνο στο ποσό των 450 χιλιάδων ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,25% των εσόδων του ομίλου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρία για να πετύχει κερδοφορία θα πρέπει να έχει περιθώριο καθαρού υψηλότερου του ποσοστού αυτού.
Για να καταστεί αντιληπτό το ύψος των αμοιβών αρκεί να αναφερθεί ότι μια εταιρία με τζίρο 200 εκ ευρώ θα έπρεπε αναλογικά να έχει αμοιβές ΔΣ 8,5 εκ ευρώ.
Με την πολιτική αμοιβών του ΔΣ ουσιαστικά οι μέτοχοι πληρώνουν ακριβά την διαχείριση της εταιρίας.
Πάντως ενδιαφέρον είναι ότι το γεγονός ότι η εταιρία δεν έχει δανειακές συμβάσεις παρά μόνο συμβάσεις factoring.
Η αξιοποίηση των συμβάσεων αυτών φαίνεται να της εξασφαλίζει υψηλή ρευστότητα σε σχέση με τα μεγέθη της ενώ άξιο προσοχής είναι ότι στις οικονομικές καταστάσεις δεν υπάρχει ανάλυση των ταμιακών διαθεσίμων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης