Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα κρυπτονομίσματα, ο νέος στόχος του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Τα κρυπτονομίσματα, ο νέος στόχος του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Κεφαλαιαγορά στη θέσπιση του ν/σ για το money laundering
Μεγάλη σημασία θα αποδώσει στην αγορά κρυπτονομισμάτων το νέο νομοσχέδιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Mέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση που σχετίζεται με το εν λόγω νομοσχέδιο γνωστό με το διεθνή του όρο, ως νομοσχέδιο για το money laundering.
Aρμόδιες πηγές αναφέρουν πως επιδιώκουν την έναρξη της διαβούλευσης εντός της εβδομάδος και όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών αν δεν υπάρχει λόγος.
Τα σημαντικότερα κομμάτια του νομοσχεδίου που πρέπει να κλείσουν είναι αυτά που σχετίζονται με τις καινούριες αγορές και πιο συγκεκριμένα με τα κρυπτονομίσματα και με την τεχνική αποκάλυψης των παρένθετων προσώπων.
Η καινούρια νομοθεσία θα στοχεύει σε εξονυχιστική παρακολούθηση των αγορών και πωλήσεων που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα απ' όπου εκτιμάται διεθνώς πως χάνεται πολύτιμη αδιερεύνητη ύλη που ενδέχεται να σχετίζεται με έκνομες δραστηριότητες.
Ο νομοθέτης προτίθεται να δώσει στο κομμάτι αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που η έρευνα εστιάζει σε assets.
Αν η έρευνα έχει ως αντικείμενο νομίσματα τότε εκεί πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει η ΤτΕ ενώ στην περίπτωση που το αντικείμενο έχει φορολογική ύλη τότε δράση θα αναλαμβάνουν οι φορολογικές αρχές..
Ετσι η αρμόδια για το ξέπλυμα Αρχή,  θα λαμβάνει ουσιαστικό και εμπεριστατωμένο υλικό προκειμένου να προχωρήσει τις έρευνες με τα δικά της πλέον εργαλεία  για να τεκμηριώσει περαιτέρω τα ευρήματά της  ώστε αυτά να μη δύναται να αμφισβητηθούν.
Παράλληλα και σε ότι αφορά το σύνολο των υπό διερεύνηση δραστηριοτήτων σκέψεις αναπτύσσονται από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο που τελικώς θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις έρευνες αυτές διανέμοντας τις δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν για το καλό της ίδιας της έρευνας και για να επιτευχθούν αποτελέσματα στους χρόνους που απαιτείται.
Με δεδομένο πως η υποδομή και η τεχνογνωσία υπάρχει, εκτιμάται πως ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να αποτελέσει δύσκολή υπόθεση.
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύει πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μέσα από τις ευχέρειες που δίδει για το σκοπό αυτόν το το Ταμείο του Cοvid 19.
Άλλωστε ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας αυτής θα παράξει προσωρινές δαπάνες με μόνιμο θετικό αποτύπωμα τόσο για την ίδια την οικονομία όσο και για την κοινωνία όπως απαιτείται από τους όρους χρηματοδότησης των δράσεων του συγκεκριμένου μηχανισμού.
Μια σύγχρονη νομοθεσία για το  money laundering  θεωρείται από τις  υψηλές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων σε νέες αγορές οι οποίες προετοιμάζονται.
Είναι αρκετές οι χώρες που  έχουν επικεντρωθεί στις συναλλαγές γύρω από τα κρυπτονομίσματα  καθώς οι συγκεκριμένες  συναλλαγές δημιουργούν πραγματική ύλη ελέγχου για τις αρχές.
Συγχρόνως έχει αποδειχθεί πως οι συγκεκριμένες αγορές μέχρι στιγμής διεθνώς δεν έχουν αποτελεσματικά ελεγχθεί.
Ας σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετά την περίπου δεκαήμερη διαβούλευσή του θα οδεύσει στη Βουλή για συζήτηση και στη συνέχεια προς ψήφιση.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης