Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινά η ΔΕΗ την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης οχημάτων - Διαγωνισμός για 1.000 φορτιστές

tags :
Ξεκινά η ΔΕΗ την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης οχημάτων - Διαγωνισμός για 1.000 φορτιστές
Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού της ΔΕΗ ανέρχεται σε 5,203 εκατ. ευρώ, προβλέποντας φορτιστές τεσσάρων διαφορετικών τεχνικών χαρακτηριστικών
«Σάρκα και οστά» παίρνει το σχέδιο της ΔΕΗ για τη δραστηριοποίηση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με την παροχή υπηρεσιών φόρτισης, καθώς η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό για την απόκτηση 1.000 φορτιστών για το πανελλαδικό δίκτυο που πρόκειται να δημιουργήσει.
Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 5,203 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η επιλογή του αναδόχου θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, που θα διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη 1.000 σταθμών φόρτισης είχε προαναγγελθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, κατά την ανακοίνωση τον Ιούνιο των τριών MoU με την Fraport Greece, την ΑΒ Βασιλόπουλος και την Beat, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός πανελλαδικού δικτύου φόρτισης. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Στάσσης, το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ περιλαμβάνει την τοποθέτηση πανελλαδικά 1.000 φορτιστών στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.

Φορτιστές σε όλη την επικράτεια

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα αναλάβει την προμήθεια των φορτιστών, τη μεταφορά και εγκατάσταση τους στην τοποθεσία που θα του υποδείξει η εταιρεία, καθώς και τη θέση τους σε λειτουργία (commissioning). Επίσης, θα συνδέσει τους σταθμούς φόρτισης με την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης του δικτύου, ενώ θα παράσχει και τεχνική υποστήριξη για τη λειτουργία τους.
Η εγκατάσταση των φορτιστών θα γίνει σε επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σε κάθε τοποθεσία που θα υποδειχθεί για την εγκατάσταση των φορτιστών, θα υπάρχει έτοιμη η κατάλληλου τύπου παροχή ισχύος, καθώς και η κατάλληλα διαμορφωμένη επιφάνεια στην οποία θα γίνει η έδραση του φορτιστή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή των φορτιστών και την Ελληνική νομοθεσία.
Ο ανάδοχος θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη – τεχνογνωσία για τη σωστή προετοιμασία του χώρου που θα γίνει η εγκατάσταση των φορτιστών στις τοποθεσίες που θα επιλεχθούν καθώς και για την επιτυχή σύνδεση των φορτιστών που θα τεθούν σε λειτουργία (commissioning) με το πρόγραμμα παρακολούθησης των φορτιστών (backend) της ΔΕΗ.

75 σταθμοί ταχείας φόρτισης

Όσον αφορά τους σταθμούς φορτιστές που θα περιλαμβάνει το δίκτυο της εταιρείας, σύμφωνα με τη διακήρυξη θα επιμερίζονται σε 4 διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Έτσι, στο δίκτυο θα εγκατασταθούν 60 φορτιστές ταχείας φόρτισης με συνεχή τάση εξόδου ( 50kWDC), καθώς και 15 φορτιστές ταχείας φόρτισης με συνεχή τάση εξόδου (>100kW DC, 2 x CCS) σε αυτόνομη μονάδα (stand alone unit).
Παράλληλα, ο ανάδοχος θα τοποθετήσει 400 επιδαπέδιους φορτιστές γρήγορης φόρτισης με 2 εξόδους AC (2 x 22kW AC, 3Φ) με δυνατότητα τοποθέτησης μόνιμα και σταθερά στο έδαφος, όπως και 525 επίτοιχους φορτιστές γρήγορης φόρτισης με 1 έξοδο AC (1 x 22kW AC) με δυνατότητα τοποθέτησης σε επιδαπέδια βάση στήριξη.
Επιπλέον, μέσω ξεχωριστής Σύμβασης Παροχής Υπηρεσίας (Service Level Agreement), θα πραγματοποιεί προγραμματισμένες συντηρήσεις των σταθμών (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη νομοθεσία), ενώ θα παρέχει υπηρεσίες απομακρυσμένης αναγνώρισης και επιδιόρθωσης βλαβών ή/και επιτόπου διόρθωση βλαβών που δεν καλύπτει η εγγύηση, ώστε οι φορτιστές να είναι διαθέσιμοι για την φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα, η ετήσια διαθεσιμότητα (uptime) των φορτιστών θα είναι >98%.

Οι «συμμαχίες» με Fraport, Beat και ΑΒ Βασιλόπουλος

Στο πλαίσιο του MoU που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συνεργασία της εταιρείας με την Fraport Greece, τα δύο μέρη θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στην αναγνώριση των κατάλληλων χώρων στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σημείων φόρτισης και εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών για τους επιβάτες και τους επαγγελματίες που σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους.
Συμφώνησαν, επίσης, να εξετάσουν τις δυνατότητες πιθανών συνεργειών για την ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στους χώρους των αεροδρομίων, που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καθώς και να εξετάσουν τις πιθανότητες ενός εμπορικού μοντέλου συνεργασίας.
Από την άλλη πλευρά, το MoU με την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ όριζε ότι τα δύο μέρη θα εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στην αναγνώριση και χωροθέτηση σημείων στο δίκτυο Καταστημάτων της ΑΒ πανελλαδικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες/οδηγούς για τη στάθμευση και φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων τους, στην από κοινού αναγνώριση ενεργειών για την προώθηση των υπηρεσιών της ηλεκτροκίνησης στους πελάτες/καταναλωτές που επιθυμούν να οδηγούν ένα «καθαρό» και φιλικό προς το περιβάλλον όχημα, στην αναγνώριση περαιτέρω συνεργειών μεταξύ των μερών, που μπορεί να προκύψουν από την υπόψη συνεργασία.
Τέλος, στη συνεργασία με την Beat, τα δύο μέρη θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στην εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε πιάτσες ταξί, στην ανάπτυξη κοινών προϊόντων και υπηρεσιών φόρτισης για τους οδηγούς ηλεκτρικών ταξί, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της BEAT, στην αναγνώριση συνεργειών για τη χρήση του δικτύου φόρτισης και των σχετικών προϊόντων από επαγγελματίες οδηγούς ηλεκτρικών ταξί και στην από κοινού αναγνώριση ενεργειών για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, που θα επιλέξουν «καθαρά» και φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης