Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλος μπαίνει στο υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων – Ποιες οι εναλλακτικές

Τέλος μπαίνει στο υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων – Ποιες οι εναλλακτικές
«Αυλαία» στο υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων
Τέλος αναμένεται ν α μπει στην υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% η οποία ισχύει και τον Αύγουστο στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, αθλητισμού και πολιτισμού.
Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την οριζόντια αναγκαστική μείωση των ενοικίων με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν αποκλειστικά επαγγελματικές μισθώσεις σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία όπως π.χ το λιανικό εμπόριο.
Μελετάται το ενδεχόμενο κάλυψης μέρους της απώλειας των ενοικίων που θα υπάρξουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από οικειοθελείς συμφωνίες με τους μισθωτές για προσαρμογή των ενοικίων στα νέα δεδομένα της αγοράς.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι και την 31η Αυγούστου, το δημόσιο καλύπτει το ένα τρίτο της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου κατά 40% στους ιδιοκτήτες με συμψηφισμούς σε τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν απώλειες και τις δήλωσαν να αναμένουν τώρα να δουν τις «ελαφρύνσεις» είτε στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, είτε του ΕΝΦΙΑ.
Κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν και την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για επαναπροσδιορισμό των μισθωμάτων μετά από επιμέρους συμφωνίες ιδιοκτητών- ενοικιαστών, με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κάλυψη μέρους της απώλειας των ιδιοκτητών υπό μορφή φορολογικών εκπτώσεων με συμψηφισμό.
Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, «να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχτούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι -40% και μέχρι 31.12.2020, ώστε από 1.1.2021, που ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα».
Στο μέτωπο των αδήλωτων τετραγωνικών η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου με τους ιδιοκτήτες να ζητούν νέα παράταση.
Όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ εάν δεν υπάρξει παράταση όσοι δεν προχώρησαν σε τακτοποίηση της εκκρεμότητας κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 60% επί της αρχικής οφειλής για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, 100% για εκπρόθεσμη δήλωση και 200% για το ΤΑΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης