Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακόμα και τα 20 εκ ευρώ μπορεί να ξεπεράσει η τρύπα στα άυλα της MLS

Ακόμα και τα 20 εκ ευρώ μπορεί να ξεπεράσει η τρύπα στα άυλα της MLS
Το σήριαλ κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων και τα «βαφτίσια» της καινοτομίας
Σε σήριαλ έχει πλέον εξελιχθεί η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων της MLS για το 2019 μετά τα ευρήματα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης.
Το σήριαλ δεν φαίνεται να έχει εύκολο τέλος καθώς τα άυλα στοιχεία είναι της τάξεως των 25 εκ ευρώ και πλέον γνώστες της κατάστασης της εταιρίας θεωρούν ότι η διαγραφή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το ποσό των 20 εκ ευρώ καθώς τα άυλα που μπορούν να τεκμηριωθούν δεν ξεπερνούν τα 5 εκ ευρώ.
Το πρόβλημα δεν ξεκινά για την περίοδο διετίας που ήλεγξε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και όπου τίθεται ζήτημα για άυλα της τάξεως των 10 εκ ευρώ αλλά φαίνεται να επεκτείνεται και σε προηγούμενες περιόδους.
Έτσι η πλήρης αποτύπωση της κατάστασης είναι προφανές ότι θα «τινάξει» στον αέρα τα μεγέθη της MLS η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις επιθετικές ενέργειες των ομολογιούχων.
Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται για την τεκμηρίωση των αύλων είναι πως ακριβώς προσδιορίζεται η καινοτομία όταν ούτε λίγο ούτε πολύ στο πακέτο «καινοτομίας» περιλαμβάνονται  και συσκευές με λογισμικό το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις είναι και παρωχημένο οι οποίες έχουν αγοραστεί από κινέζους προμηθευτές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η συσκευές να χαρακτηριστούν ως καινοτόμες.
Την δυσχερή κατάσταση πάντως αποτυπώνει και μη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση οικονομικών καταστάσεων για την οποία έχει η MLS έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Deloitte αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανεπάρκεια του δικού της ορκωτού ελεγκτή.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της ΕΛΤΕ ήταν θεματικός και αφορούσε μόνο τα άυλα στοιχεία ενώ δεν είναι γνωστό αν πλέον η Deloitte θα ελέγξει και άλλα πεδία και αν ο έλεγχος μπορεί να αναδείξει και άλλα πεδία στην σύνταξη και κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων της MLS.
Όμως το ζήτημα που εγείρεται είναι τελικά με ποια εχέγγυα γίνονται οι έλεγχοι από ορκωτούς σε εισηγμένες και πόσο μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στο κοινό υπό τέτοιες συνθήκες όπου ένας ορκωτός έβαλε την υπογραφή του στο εξάμηνο χρήσης 2019 αλλά έχασε το … λογαριασμό για το σύνολο της χρήσης όταν προέκυψε θέμα με το πόρισμα της ΕΛΤΕ.  

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης