Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Mossad: Η Τουρκία συνιστά πολύ μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν

Mossad: Η Τουρκία συνιστά πολύ μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν
Η δε Τουρκία «φλερτάρει» συνεχώς με τον πόλεμο, σύμφωνα με τη Mossad
Για το Ισραήλ, η Τουρκία είναι μια πολύ μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν.
Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με άρθρο των Τimes, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Mossad, Yossi Cohen, προκαλώντας πολιτικό σεισμό, καθώς η γείτων είναι χώρα του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Cohen προέβη σε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομολόγους του από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου των Times, Roger Boyes, ο επικεφαλής της Mossad είπε τα εξής: «Το Ιράν δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί απειλή.
Ωστόσο, η ισχύς του είναι περιορισμένη.
Θα μπορούσε να του επιβληθεί, μέσω κυρώσεων, εμπάργκο κ.λπ.
Από την άλλη, η Τουρκία είναι ένα διαφορετικό μέγεθος.
Με την Τουρκία, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα.
Η μυστική διπλωματία της και ο κακώς υπολογισμένος κίνδυνος έθεσε τα κράτη εμπρός από μια νέα πρόκληση για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στη συνέχεια ο Roger Boyes υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναχαιτίσει μια σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.
Η δε Τουρκία «φλερτάρει» συνεχώς με τον πόλεμο, αλλά η συνεχής αναζήτηση εχθρών και αποδιοπομπαίων τράγων προς εσωτερική κατανάλωση έχει εξαντλήσει ακόμα και τους ίδιους τους οπαδούς του Erdogan, ο οποίος τυγχάνει υποστήριξης από το Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Βέβαια, έχει να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αρμενία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση, εκ μέρους της Mossad, της Τουρκίας ως μεγαλύτερης απειλής από το Ιράν αλλάζει τη Μέση Ανατολή, καθώς βάζει στο παιχνίδι τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέκαθεν προθυμοποιούνται να εμπλακούν υπέρ του Ισραήλ, όταν απειλείται, καθώς το θεωρούν ως δύναμη σταθερότητας.
«Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Δυτικοί έβλεπαν την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.
Ωστόσο (επί προεδρίας Erdogan) η χώρα αυτή επαναπροσδιορίστηκε ως ακυβέρνητο σκάφος της Δύσης», καταλήξει ο Roger Boyes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης