Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορθολογική τιμολόγηση κινδύνου ζητάει από τις ελληνικές τράπεζες ο SSM της ΕΚΤ

Ορθολογική τιμολόγηση κινδύνου ζητάει από τις ελληνικές τράπεζες ο SSM της ΕΚΤ
Ορθή τιμολόγηση κινδύνου στα δάνεια που χορηγούν ζητούν οι εποπτικές αρχές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ορθή τιμολόγηση κινδύνου στα δάνεια που χορηγούν ζητούν οι εποπτικές αρχές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις οποίες και προτρέπουν να αναζητήσουν την ισορροπία που απαιτείται ώστε και τις ευρωπαϊκές οικονομίες να χρηματοδοτήσουν αλλά και τα δάνεια να χορηγούνται εκεί που πρέπει.
Αυτά αναφέρονται στο πρόσφατο Εποπτικό Newsletter του SSΜ.
Ο SSM ως γνωστόν πραγματοποίησε τεστ ευαισθησίας σε 86 τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές και τα ευρήματα ήταν σημαντικά: To τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ διαθέτει επαρκή κεφάλαια και είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο του στην πραγματική οικονομία κατέγραψε το τεστ.
Φθάνει όμως αυτό το αποτέλεσμα για να κατοχυρώσει την υγεία των τραπεζών;
To τεστ κατέγραψε την ανάγκη οι επόπτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να είναι έτοιμοι να αναλάβουν περαιτέρω δράση σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
Από την άλλη πλευρά η κερδοφορία των τραπεζών πιέζεται και οι τιμές τους στα διεθνή χρηματιστήρια πιέζονται επίσης, ιδιαιτέρως που στις ευρωπαϊκές τράπεζες απαγορεύτηκε να διανείμουν μέρισμα.
Διεθνώς πάντως οι τράπεζες αντιμετώπισαν ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο όπου είδαν τα κέρδη τους να καταρρέουν.
Στις 3 Αυγούστου, η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης με βάση το ενεργητικό της δήλωσε ότι τα κέρδη της μετά τη φορολογία μειώθηκαν κατά 88% σε ετήσια βάση, στα 617 εκατομμύρια δολάρια.
Στις ζημιογόνες τράπεζες συγκαταλέγονται η Deutsche Bank στη Γερμανία, η Santander στην Ισπανία και τη Société Générale στη Γαλλία.
Ο αντίκτυπος της τρέχουσας κρίσης δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε αισθητή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρεται στο Newsletter του SSM: Tο πρώτο τρίμηνο του 2020 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για σημαντικά ιδρύματα ανήλθε στο 3,05%, έναντι 3,22% το τέταρτο τρίμηνο του 2019
Aσφαλώς τα μεγέθη αυτά δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα  όπου πρόσφατα ο διεθνής οίκος S&P διέβλεψε  πως οι στόχοι 35% που ήταν προγραμματισμένοι για τέλος του 2020 θα επιτευχθούν τελικώς στο τέλος του 2021.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές  τράπεζες μαζί τους και οι ελληνικές (ασφαλώς σε μικρότερο βαθμό λόγω του προβλήματος των κόκκινων δανείων) έχουν δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας για πιστωτικές απώλειες υπερδιπλασιάζοντας τις  αποσβέσεις τους το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Μάλιστα ο SSM σκοπεύει το Σεπτέμβριο να εξετάσει το θέμα των αποσβέσεων ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο θέμα αυτό μεταξύ των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Και πάλι όμως οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπολείπονται στο θέμα αυτό έναντι των αμερικανικών τραπεζών χωρίς ωστόσο τούτο να αποτελεί και εξαιρετικό μειονέκτημα.
Η εκτίμηση της Autonomus όπως αυτή εκφράζεται σε άρθρο στον Economist είναι πως ότι οι τράπεζες της Αμερικής μπορεί να υποφέρουν περισσότερο.
Η ανεργία εκεί έχει σημαντικά αυξηθεί γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα δάνεια των αμερικανικών τραπεζών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προτιμούν να δανείζουν έναντι εξασφαλίσεων, για παράδειγμα μέσω υποθηκών.
Αυτό συνεπάγεται λιγότερες και πιο αργές προεπιλογές, καθώς και υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης, όταν ο κύκλος γυρίζει αναφέρεται στη σχετική εκτίμηση.
Κατά τη διάρκεια των περιόδων με αβεβαιότητα αυξημένη η χορήγηση δανείων ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο επίπεδο κινδύνου αναφέρει ο SSM στο Newsletter του.
Είναι επομένως σημαντικό οι τράπεζες να εφαρμόζουν επαρκώς τα  πρότυπα δανεισμού και να τιμολογούν τα δάνεια τους με τρόπο τέτοιο ώστε οι κίνδυνοι να αντικατοπτρίζονται αλλά και  να τιμολογούνται ορθώς.
Τα ευρήματα της ανάλυσης της  ΕΚΤ για την αναδοχή πιστώσεων όπως αυτά καταγράφηκαν από την Aρχή στα πλαίσια έκθεσης που δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2020 η αρχή, αναφέρουν πως  ορισμένες τράπεζες δεν έδωσαν πάντα επαρκή προσοχή στην τιμολόγηση βάσει κινδύνου, ενώ αναλαμβάνουν υψηλότερους κινδύνους στα βιβλία των δανείων τους.
Δεν είναι εύκολο για τις τράπεζες να δίνουν δάνεια σε αυτήν την περίοδο και να γνωρίζουν πόσο καλά θα πάνε αυτά τα δάνεια στο μέλλον αναφέρεται στο Νewsletter.
Πρέπει να μπορούν να διακρίνουν από τους δυνητικούς τους πελάτες ποιοι θα παραμείνουν βιώσιμοι καθ 'όλη τη διάρκεια του δανείου καθώς τα προβλήματά τους είναι προσωρινά λόγω της πανδημίας και ποιοι έχουν προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν και δεν σχετίζονται  με την πανδημία.
 Οι αποφάσεις που παίρνουν οι τράπεζες τώρα θα επηρεάσουν την έκβαση της κρίσης.
Αν η πολιτική τους είναι περιοριστική θα δημιουργήσουν και νέες προβληματικές εταιρίες  οδηγώντας και τους δικούς τους ισολογισμούς σε βαθύτερη κρίση. 
Από την άλλη πλευρά, η ανάληψη υπερβολικού κινδύνου, δηλαδή η χορήγηση δανείων σε δανειολήπτες που ενδέχεται να μην παραμείνουν βιώσιμοι, μπορεί  να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τραπεζών, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη ζημία στις οικονομίες των χωρών μελών.
Οι πιο σταθερές τράπεζες θα είναι και αυτές που θα στηρίξουν τις οικονομίες των χωρών τους μετά την κρίση.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ ενθαρρύνει τις τράπεζες να διατηρήσουν το δανεισμό στην οικονομία, ενώ ταυτόχρονα να εκτιμήσουν με τρόπο ορθό τον κίνδυνο.
Η ΕΚΤ έλαβε σημαντικά μέτρα για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Μέχρι σήμερα, αυτά τα μέτρα παρείχαν στις τράπεζες κεφαλαιακή ανακούφιση ύψους περίπου 120 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο Common Equity Tier 1.
Τα ίδια μέτρα στηρίζουν και την πιστωτική επέκταση.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε από τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στο 4,8% τον Ιούνιο του 2020, από 3,7% τον Δεκέμβριο του 2019.

Eιρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης