Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζει τα διπλωματικά παιχνίδια στην Αν. Μεσόγειο η Αίγυπτος - Ανοιχτή η πόρτα και με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Συνεχίζει τα διπλωματικά παιχνίδια στην Αν. Μεσόγειο η Αίγυπτος - Ανοιχτή η πόρτα και με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ
Σύμφωνα με το doguakdenizpolitik.com σταδιακά το Κάιρο θα αντιληφθεί ότι τα συμφέροντά του είναι με την Άγκυρα
Πιθανή θεωρεί μια συμφωνία των «ιστορικών εταίρων» Αιγύπτου και Τουρκίας νέα ανάλυση του doguakdenizpolitik καθώς σταδιακά το Κάιρο θα αντιληφθεί ότι τα συμφέροντά του είναι με την Άγκυρα.
Όπως αναφέρει η ανάλυση, Αίγυπτος και Τουρκία έχουν πεντακόσια χρόνια θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών.
Αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί είναι αρκετά ισχυροί για να οδηγήσουν στη συνέχιση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών σήμερα.
Αφού κάνει μια μικρή αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, το doguakdenizpolitik.com υπενθυμίζει ότι η Αίγυπτος έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με τη χώρα να έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες με το Ισραήλ για την εξόρυξη ενεργειακών πόρων στην περιοχή και την εξαγωγή τους στην Ευρώπη μετά την κάλυψη των αναγκών τους.
Έτσι, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συνθήκης ΑΟΖ με την Ελλάδα, παρόμοια με τη συνθήκη ΑΟΖ που υπογράφηκε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Η πολιτική και οικονομική σύγκλιση μεταξύ των τριών χωρών οδήγησε στη διεξαγωγή τριμερούς συνόδου κορυφής Ελληνοκυπριακής Διοίκησης-Αιγύπτου-Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά την Αραβική Άνοιξη, η ισραηλινή διοίκηση, που ανησυχεί πολύ για τη διοίκηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, πραγματοποίησε διπλωματικές κινήσεις με βάση το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο την επόμενη περίοδο.
Άρχισε να οργανώνει τριμερείς συνόδους κορυφής με την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή διοίκηση υπό τη διοίκηση του Αιγύπτιου Προέδρου Abdulfettah al-Sisi.
Η αιγυπτιακή κυβέρνησησυνέχισε επίσης τις επαφές του παράλληλα με το Ισραήλ, για να προετοιμάσει τα βήματα και να αφήσει την Τουρκία μόνη της, ωστόσο ο τουρκικός ρόλος στη Λιβύη δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Πρώτον, η Λιβύη έχει πολύ μεγάλα χερσαία σύνορα με την Αίγυπτο.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση του Καΐρου θεωρεί τις εξελίξεις στη Λιβύη ως πρόβλημα εθνικής ασφάλειας.
Δεύτερον, στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκεται απέναντι στην Αίγυπτο.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι θεώρησε την τουρκολιβυκή συνθήκη παράνομη και άκυρη και ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τα δικαιώματα άλλων κρατών.
Η Αίγυπτος υποστηρίζει το Haftar στη Λιβύη και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας που μπερδεύει τη Λιβύη.
Για να αποφευχθεί αυτό, ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθούν διπλωματικοί πόροι ώστε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών να επιλυθούν.
Διαφορετικά, η πιο σημαντική χώρα στη σύγκρουση της Λιβύης με επίκεντρο την Τουρκία και την Αίγυπτο στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη.
Και αυτή η κατάσταση δεν θα είναι προς το συμφέρον των κρατών της περιοχής.

Συνθήκη ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία ΑΟΖ στις 6 Ιουλίου 2020 για περιοχές που πιστεύεται ότι διαθέτουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν είναι νόμιμη για την Τουρκία.
Όπως ανέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία, μοιράστηκαν επίσης την υφαλοκρηπίδα μεταξύ των δύο πλευρών συνόρων που καλύπτει η συνθήκη, επομένως αλληλεπικαλύπτονται.
Με αυτήν τη συμφωνία, όμως τα δικαιώματα της Λιβύης αγνοούνται.
Με τη συνθήκη, η Ελλάδα έκανε παραχωρήσεις και επέτρεψε στην Αίγυπτο να αποκτήσει περισσότερες θαλάσσιες περιοχές, χωρίς να περιλαμβάνεται το Καστελόριζο.
Και επειδή η Ελλάδα δεν συμπεριέλαβε το νησί στη συνθήκη, η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών είναι χαμηλή.
Σύμφωνα με το μερίδιο της θαλάσσιας περιοχής, η Αίγυπτος είχε λόγο κατά 55% και η Ελλάδα κατά 45%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν, και με βάση ότι έχει βρεθεί αποθεματικό 141 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο πεδίο Γλάφκος (10ο αγροτεμάχιο), ένας πόρος 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κλέβεται από το μέλλον του αιγυπτιακού λαού.
Ως αποτέλεσμα, τα νησιά της Κρήτης και της Ρόδου της Ελλάδας κατά τη δημιουργία των χωρικών υδάτων τραβώντας ευθεία κύρια γραμμή προς τη θάλασσα αγνοούν την ύπαρξη και το προσδιορίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Όλα αυτά είναι αντίθετα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, επομένως, η συμφωνία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας Ελλάδας-Αιγύπτου δεν είναι έγκυρη.
my visual 48158358 4
Με αυτήν τη συμφωνία, η Ελλάδα εξαπάτησε επίσης την Αίγυπτο και έκανε χρήση της παρανομίας της.
Ωστόσο, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο αποδέχθηκε τη συμφωνία οριοθέτησης με την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ali Abdul Aal είπε ότι η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και "κλείνει την πόρτα σε όσους κάνουν προκλητικά κατάχρηση της Ανατολικής Μεσογείου".

Η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Η στρατιωτική σχέση Τουρκίας-Αιγύπτου έχει πολλές συνεργασίες.
Ένα απλό παράδειγμα είναι η παραγωγή ανταλλακτικών για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 που ανήκουν στην Αίγυπτο με την υλικοτεχνική υποστήριξη του αεροσκάφους να παρέχεται από την τουρκική εταιρεία TAI.
Αν και οι σχέσεις βρίσκονται παγωμένες, η στρατιωτική συνεργασία συνεχίζεται.
Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αποτελούν τα ισχυρότερα ναυτικά της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι περισσότερες δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού αναπτύσσονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος, είναι η ναυτική δύναμη στην περιοχή που ακολουθεί τη χώρα είναι η Τουρκία.
Στη σημερινή συγκυρία, μπορούμε να πούμε ότι η κύρια κινητήρια δύναμη του εξοπλισμού του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού στοχεύει να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, καθιστώντας την κορυφαία ναυτική δύναμη στον αραβικό κόσμο, ειδικά στην προστασία των πλούσιων πεδίων φυσικού αερίου που εντοπίζονται στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη του υποβρύχιου στόλου της είναι η πιο σοβαρή απειλή για τις χώρες της περιοχής, ιδίως το Ισραήλ.
14

Διπλωματία πίσω πόρτας

Μετά τις συμφωνίες ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, οι συζητήσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη.
Ως απόδειξη αυτού, ο Πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα, η οποία είναι ανοιχτή στην αιγυπτιακή διοίκηση, είχε συνομιλίες με το Κάιρο μέσω υπηρεσιών πληροφοριών.
Ειδικά στη Λιβύη, το πεδίο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου. Είναι ωφέλιμο να συνεργαστούν οι δύο χώρες.
Η συμφωνία με τη Λιβύη θα μπορούσε να επαναληφθεί με την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο.
Μια τέτοια συμμαχία μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης θα προωθήσει περαιτέρω και θα προστατεύσει τα δικαιώματα και των τριών χωρών.

Το αποτέλεσμα;

Αν και το πάγωμα των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων μετά το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου προκάλεσε σχετική μείωση των επενδυτικών σχέσεων, αυτό αντικατοπτρίστηκε στις εμπορικές σχέσεις με περιορισμένο τρόπο.
Ο άξονας σε μεγάλο βαθμό περιβάλλει κοινά συμφέροντα στη διαμόρφωση εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος, ακόμη και σε περιόδους τεταμένων σχέσεων με βασίζονταν πάντα στο διάλογο.
Η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Ισραήλ κάνουν βήματα ώστε να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο.
Αλλά η Αίγυπτος έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία.
Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος έχει μεγάλη συμπάθεια για τον λαό της Τουρκίας.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Τουρκίας πρέπει να είναι ουδέτερη στο πολιτικό επίπεδο.
Εάν ληφθούν διμερή διπλωματικά μέτρα, θα αυξήσει την πιθανότητα μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης