Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας - Οι έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο θα συνεχιστούν

Erdogan: Ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας - Οι έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο θα συνεχιστούν
Η Τουρκία κατάφερε να βρει αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας
(upd) Διανθισμένη με επιθέσεις σε ΕΕ και Ελλάδα ήταν η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για το «μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα», γεγονός που θα εγκαινιάσει μια «νέα περίοδο» για την χώρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, οι έρευνες δεν θα σταματήσουν εωσότου η χώρα γίνει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας στην περιοχή.

Πραγματοποιήσαμε όλες τις επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα με τους εθνικούς μας πόρους.
Θα διαθέσουμε το φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στους πολίτες μας έως το 2023, δήλωσε ο Erdogan, ενώ διεμήνυσε ότι θα συνεχιστούν και οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Image
«Η Τουρκία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα η Τουρκία αναπτύσσει την εθνική της ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική», είπε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε επίσης πως «περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο».
Το πρώτο πλοίο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας, Fatih, έπλευσε από την Τραπεζούντα της βόρειας Τουρκίας στις 25 Ιουνίου για την πολυαναμενόμενη αποστολή γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα.
Το πρώτο ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, Barbaros Hayrettin Paşa, είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και είχε εντοπίσει πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου έξω από τις εκβολές του Δούναβη στο σταυροδρόμι μεταξύ των θαλάσσιων συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στα εσωτερικά ύδατα της Τουρκίας.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ και πολλά χρόνια στο μπλοκ του Δούναβη.
Το σκάφος μήκους 229 μέτρων (751 πόδια), το οποίο ζυγίζει 5.283 τόνους, είναι ικανό να τρυπήσει με μέγιστο βάθος 40.000 πόδια.
Image

Επίθεση Erdogan σε ΕΕ και Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο του Erdogan.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του για τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Erdogan υποστήριξε πως η ΕΕ κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενώ διεμήνυσε πως οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν.
«Παρόμοια καλά νέα περιμένουμε και από τη Μεσόγειο.
Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εννέα γεωτρήσεις μεγάλου βάθους στη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα με τα πλοία μας Fatih και Yavuz» είπε για να προσθέσει: «Θα επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο με την ενεργοποίηση έως το τέλος του χρόνου και του (σ.σ. τρίτου πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, το οποίο βρίσκεται τώρα σε συντήρηση».
Παράλληλα, ο Erdogan διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παρεκκλίνει από τους στόχους της, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ για… μεροληψία υπέρ της Ελλάδας.
«Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τους στόχους μας, προστατεύοντας τα συμφέροντά μας.
Όλοι όσοι μας αντιτίθενται σε αυτό το μονοπάτι, η Ελλάδα κατά πρώτο λόγο, ξέρουν ότι έχουμε δίκιο.
Η ΕΕ, η οποία έχει κακομάθει την Ελλάδα, για άλλη μια φορά προδίδει τις αρχές της.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι άκυροι χάρτες, που δεν έχουν σημασία, θα προκαλέσουν μια μέρα τη μεγαλύτερη ζημιά στην ίδια την ΕΕ» τόνισε.

Εισαγωγές


Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, διερευνά υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο - όπου οι έρευνες που διεξήγαγαν σε αμφισβητούμενα ύδατα προκάλεσαν διαμαρτυρίες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Εάν επιβεβαιωθεί η κλίμακα των αποθεμάτων της Μαύρης Θάλασσας, θα αποτελούσαν σημαντικό εύρημα δεδομένου ότι συχνά αναπτύσσονται πεδία που περιέχουν 1-2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπλέον κόστος για τις υποδομές προκειμένου να εισχωρήσει στην αγορά.
«Ακόμα και αν υπάρχει ένα νόμιμο εύρημα που έχει αναπτυχθεί, θα χρειαστούν τέσσερα έως έξι χρόνια για να φτάσει στη φάση παραγωγής», δήλωσε ο John Bowlus, αρχισυντάκτης του Energy Reporters.
«Η ζήτηση και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ιστορικά χαμηλές και λίγοι επενδύουν σε νέα παραγωγή», κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά σε 3-4 χρόνια, είπε.
"Αν αναπτυχθεί γρήγορα, αυτό το αέριο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά τη βέλτιστη στιγμή".

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης