Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά τις βόλτες του Oruc Reis στα ελληνικά νερά, τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα... ήρθε η ώρα της διπλωματίας - Συνάντηση Δένδια - Maas (Γερμανία) στις 25/8

Μετά τις βόλτες του Oruc Reis στα ελληνικά νερά, τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα... ήρθε η ώρα της διπλωματίας - Συνάντηση Δένδια - Maas (Γερμανία) στις 25/8
Macron και Merkel στήριξαν Ελλάδα και Κύπρο με την καγκελάριο της Γερμανίας να προειδοποιεί πως δεν θα γίνουν δεκτές επιθέσεις στην κυριαρχία της ΕΕ
Μετά τη γερμανική πρωτοβουλία για επαναφορά Ελλάδας - Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου, Emmanuel Macron και Angela Merkel ύψωσαν ισχυρό γαλλογερμανικό τείχος έναντι της Άγκυρας αλλά όπως φαίνεται οι παρεμβάσεις θα είναι λεκτικές.
Οι δύο ηγέτες στήριξαν Ελλάδα και Κύπρο με την καγκελάριο της Γερμανίας να προειδοποιεί πως δεν θα γίνουν δεκτές επιθέσεις στην κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, ο Tayyip Erdogan επιμένει στην προκλητική ρητορική κατηγορώντας την Ευρώπη πως κακομαθαίνει την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η Γερμανία ανοίγει όλη τη «βεντάλια» των προσπαθειών προκειμένου να υπάρξει μια έμπρακτη πραγματική αποκλιμάκωση.
Η Γερμανία δεν θέλει σύγκρουση αλλά εκττόνωση οπότε θα διαμεσολαβήσει ώστε Ελλάδα και Τουρκία να έρθουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μπορεί η Τουρκία να προκαλεί αλλά είναι προφανές ότι η Γερμανία δεν θέλει ένταση... με την Τουρκία, οπότε ο ρόλος της διαμεσολάβησης εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα.
Στη δεδομένη συγκυρία, καθώς φαίνεται, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, και υπό το πρίσμα αυτό, είναι αξιοσημείωτα τα επόμενα βήματα στο δρόμο της διπλωματίας που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι, κι ενώ θα έχει λήξει η τουρκική NAVTEX, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τους πλόες των ερευνητικών Oruc Reis και Barbaros σε ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία για διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Mevlut Cavusoglu.
Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 26 Αυγούστου, η ελληνική Βουλή θα κυρώσει τη συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου την οποία υπέγραψε η χώρα μας πριν από μερικές εβδομάδες.
Μια ημέρα αργότερα, είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. 
Κι εκεί αναμένεται βεβαίως, να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα και στους κόλπους της συμμαχίας καθώς αφορά στον τρόπο με τον οποίο δύο κράτη - μέλη, Ελλάδα και Τουρκία, έχουν μία μεγάλη διαφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 28 Αυγούστου, στην άτυπη συνάντηση “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο
αναμένεται να γίνει και η παρουσίαση από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εξωτερικά θέματα, Josep Borrell, της λίστας κυρώσεων που έχει ζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό για να υπάρχει πάνω στο τραπέζι.
Μένει να δούμε, αν παρά τα όσα μεσολάβησαν, μέσω της διπλωματικής οδού, θα καταστεί τελικά εφικτό, να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μοναδικό θέμα διαφοράς που έχουν μεταξύ τους, όπως επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία η Αθήνα, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Συνάντηση Δένδια - Maas την Τρίτη 25 Αυγούστου: Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η Λιβύη

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Heiko Maas θα έχει την ερχόμενη Τρίτη 25 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.
Στο επίκεντρο της συζήτησής τους θα τεθούν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.
Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.
Το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas σε Αθήνα και Άγκυρα αποκαλύπτει μια νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου δύο ημέρες πριν την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 27-28 Αυγούστου στο Γκίμιχ.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.
Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης