Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φιέστα Erdogan: Βρήκαμε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου - Επίθεση στην Ελλάδα - Eurasia Group: Άνθρακες ο θησαυρός

Φιέστα Erdogan: Βρήκαμε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου - Επίθεση στην Ελλάδα - Eurasia Group: Άνθρακες ο θησαυρός
Η Τουρκία βρήκε αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο δεν επαρκούν για να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, όσο ανέφερε ο Erdogan
Διανθισμένη με επιθέσεις σε ΕΕ και Ελλάδα ήταν η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για το «μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα», γεγονός που θα εγκαινιάσει μια «νέα περίοδο» για την χώρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, οι έρευνες δεν θα σταματήσουν εωσότου η χώρα γίνει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας στην περιοχή.

Πραγματοποιήσαμε όλες τις επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα με τους εθνικούς μας πόρους.
Θα διαθέσουμε το φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στους πολίτες μας έως το 2023, δήλωσε ο Erdogan, ενώ διεμήνυσε ότι θα συνεχιστούν και οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το σεισμογραφικό πλοίο Fatih ανακάλυψε κατά τις έρευνες που διεξήγαγε κοίτασμα συνολικού όγκου 320 δισ. κυβικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, διαψεύδει τον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Το δήθεν «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» μάλλον είναι ένα προπέτασμα πολύχρωμου καπνού, του Τούρκου προέδρου για να τραβήξει την προσοχή στο εσωτερικό της χώρας και να περιορίσει τις απώλειες της τουρκικής λίρας.
Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις μοιραία δεν έπεισαν τους επενδυτές.
Η λίρα έχασε τα κέρδη που είχε το πρωί, ενώ το χρηματιστήριο γύρισε πτωτικά, υποχωρώντας κατά 1,8%, κάτι που πιθανότατα αντανακλά την απογοήτευση για το μέγεθος του κοιτάσματος.
Image
«Η Τουρκία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα η Τουρκία αναπτύσσει την εθνική της ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική», είπε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε επίσης πως «περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο».
Το πρώτο πλοίο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας, Fatih, έπλευσε από την Τραπεζούντα της βόρειας Τουρκίας στις 25 Ιουνίου για την πολυαναμενόμενη αποστολή γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα.
Το πρώτο ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, Barbaros Hayrettin Paşa, είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και είχε εντοπίσει πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου έξω από τις εκβολές του Δούναβη στο σταυροδρόμι μεταξύ των θαλάσσιων συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στα εσωτερικά ύδατα της Τουρκίας.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ και πολλά χρόνια στο μπλοκ του Δούναβη.
Το σκάφος μήκους 229 μέτρων (751 πόδια), το οποίο ζυγίζει 5.283 τόνους, είναι ικανό να τρυπήσει με μέγιστο βάθος 40.000 πόδια.
Image

Επίθεση Erdogan σε ΕΕ και Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο του Erdogan.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του για τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Erdogan υποστήριξε πως η ΕΕ κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενώ διεμήνυσε πως οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν.
«Παρόμοια καλά νέα περιμένουμε και από τη Μεσόγειο.
Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εννέα γεωτρήσεις μεγάλου βάθους στη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα με τα πλοία μας Fatih και Yavuz» είπε για να προσθέσει: «Θα επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο με την ενεργοποίηση έως το τέλος του χρόνου και του (σ.σ. τρίτου πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, το οποίο βρίσκεται τώρα σε συντήρηση».
Παράλληλα, ο Erdogan διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παρεκκλίνει από τους στόχους της, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ για… μεροληψία υπέρ της Ελλάδας.
«Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τους στόχους μας, προστατεύοντας τα συμφέροντά μας.
Όλοι όσοι μας αντιτίθενται σε αυτό το μονοπάτι, η Ελλάδα κατά πρώτο λόγο, ξέρουν ότι έχουμε δίκιο.
Η ΕΕ, η οποία έχει κακομάθει την Ελλάδα, για άλλη μια φορά προδίδει τις αρχές της.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι άκυροι χάρτες, που δεν έχουν σημασία, θα προκαλέσουν μια μέρα τη μεγαλύτερη ζημιά στην ίδια την ΕΕ» τόνισε.

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Trump να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Με μια νέα διακομματική επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ομάδα 16 βουλευτών του Κογκρέσου καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αποσταθεροποιούν την περιοχή και ότι έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές Φρανκ Πάλλον (Νιου Τζέρσεϊ), Κάρολιν Μαλόνι (Νέα Υόρκη) και Γκας Μπιλιράκη (Φλόριντα).
Στην επιστολή τους, οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει ξεκάθαρα τις ενέργειες της Τουρκίας και να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών για να μειώσει την ένταση στην περιοχή.

Εισαγωγές


Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, διερευνά υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο - όπου οι έρευνες που διεξήγαγαν σε αμφισβητούμενα ύδατα προκάλεσαν διαμαρτυρίες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Εάν επιβεβαιωθεί η κλίμακα των αποθεμάτων της Μαύρης Θάλασσας, θα αποτελούσαν σημαντικό εύρημα δεδομένου ότι συχνά αναπτύσσονται πεδία που περιέχουν 1-2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπλέον κόστος για τις υποδομές προκειμένου να εισχωρήσει στην αγορά.
«Ακόμα και αν υπάρχει ένα νόμιμο εύρημα που έχει αναπτυχθεί, θα χρειαστούν τέσσερα έως έξι χρόνια για να φτάσει στη φάση παραγωγής», δήλωσε ο John Bowlus, αρχισυντάκτης του Energy Reporters.
«Η ζήτηση και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ιστορικά χαμηλές και λίγοι επενδύουν σε νέα παραγωγή», κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά σε 3-4 χρόνια, είπε.
"Αν αναπτυχθεί γρήγορα, αυτό το αέριο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά τη βέλτιστη στιγμή".

Eurasia Group: Άνθρακες ο θησαυρός του Erdogan

Διαψεύδει τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Το δήθεν «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» μάλλον είναι ένα προπέτασμα πολύχρωμου καπνού, του Τούρκου προέδρου για να τραβήξει την προσοχή στο εσωτερικό της χώρας και να περιορίσει τις απώλειες της τουρκικής λίρας.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Erdogan να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurasia Group στην έκθεσή του «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια».
Και υπογραμμίζει ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Erdogan για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.
«Ενώ ο Erdogan ισχυρίστηκε ότι η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου θα ξεκινήσει έως το 2023, αυτό φαίνεται επίσης φιλόδοξο.
Η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.
Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία.
Αν και είναι σαφώς θετικό για την Τουρκία, η έμφαση του Erdogan και του γαμπρού του, υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albairak, στην οικονομική ανεξαρτησία είναι ανησυχητική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης