Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φονική η πορεία του κορωνοϊού διεθνώς - Πάνω από 23,3 εκατ. τα κρούσματα και 806 χιλ. οι θάνατοι - Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη

Φονική η πορεία του κορωνοϊού διεθνώς - Πάνω από 23,3 εκατ. τα κρούσματα και 806 χιλ. οι θάνατοι - Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη
Η ιταλική κυβέρνηση αποκλείει ένα νέο lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού
Η εξάπλωση της φονικής της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς στον κόσμο, σημειώνοντας επικίνδυνη έξαρση σε κάποιες χώρες.
Πάνω από 805 χιλ. είναι παγκοσμίως οι νεκροί της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους μισούς θανάτους να καταγράφονται σε τέσσερις χώρες.
Την ίδια ώρα, αντιμέτωπες με νέα έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολλές χώρες και ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί πάνω από 805.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 23 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ το βαρύτερο πλήγμα υφίσταται η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (τουλάχιστον 255.000 νεκροί).
Οι μισοί και πλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία.
Πάντως, ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε από την 6η Ιουνίου, ενώ από την 5η Αυγούστου υπέκυψαν στην COVID-19 πάνω από 100.000 άνθρωποι.
Ωστόσο, οι αριθμοί των νεκρών και των ασθενών συνεχίζουν να αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο.
Στην Ευρώπη τα κρούσματα ήταν ακόμη περισσότερα (3.602 στη Γαλλία, πάνω από  8.000 στην Ισπανία μέσα σε μια μέρα), γεγονός που υποδεικνύει ότι η πανδημία αναζωπυρώνεται στη Γηραιά Ήπειρο.
Στην Ιταλία για πρώτη φορά το Σάββατο 22/8  ανακοινώθηκαν  πάνω από 1.000 μολύνσεις από τη 12η Μαΐου και συγκεκριμένα, 1.071 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες.
Στην Ασία, η Νότια Κορέα, που ως τώρα είχε καταφέρει να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας λόγω των μαζικών τεστ και της ιχνηλάτησης των επαφών των ατόμων που έχουν μολυνθεί, κατέγραψε πάνω από 300 κρούσματα δύο συναπτές ημέρες και 332 μόνο το Σάββατο 22/8, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο, με τις αρχές να επεκτείνουν σε όλη την επικράτεια από την εφαρμογή των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ.
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ευρώπη, καθώς πολλά κράτη καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να διαχειριστούν την πανδημία, χωρίς να επιβληθεί νέο lockdown.
Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως υπάρχει εμπειρία και πως οι αρχές έχουν προετοιμαστεί, όμως σημειώνει πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι.
Μάλιστα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα  παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκες, όπως οι ενήλικες, προκειμένου να συνδράμουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥσημείωσε πρόσφατα  πως ελπίζουν ότι ο εφιάλτης θα τελειώσει σε περίπου δύο χρόνια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 23.291.877 και οι θάνατοι σε 806.266
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.692.964 και σε νεκρούς με 176.645
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 114.250 και σε κρούσματα με 3.582.362
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 60.254 και τέταρτη η Ινδία με 56.706
- Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.509 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 954.328 και 16.341 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 607.045 – Στους 12.987 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 576.067, έβδομο το Μεξικό με 556.216, όγδοη η Κολομβία με 533.103 και ένατη η Χιλή με 395.708 κρούσματα
- Δέκατη σε κρούσματα η Ισπανία με 386.054 και στην 11η θέση το Ιράν με 356.792.
- Στους 35.430 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.517 οι νεκροί στη Γαλλία.
 Image

ΠΟΥ: Υποχρεωτική η μάσκα για τα παιδιά 12 ετών και άνω

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκες, όπως οι ενήλικες, προκειμένου να συνδράμουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, ανακοίνωσε το Σάββατο (22/8/2020) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκα με μια προσέγγιση βάσει κινδύνου.
Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να φορούν ιδιαίτερα μάσκα όταν δεν είναι εγγυημένη η απόσταση του ενός μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Το αν τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση της μετάδοσης στην περιοχή, η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί τη μάσκα, η πρόσβαση σε μάσκες και η κατάλληλη επίβλεψη ενηλίκων, σημειώνει ο Οργανισμός σύμφωνα με το Reuters.
Ο πιθανός αντίκτυπος στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες, θα πρέπει επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.
Τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες με βάση την ασφάλεια και το γενικό ενδιαφέρον του παιδιού, ανέφεραν o ΠΟΥ και η UNICEF.
Στο μεταξύ, σε περίπου δύο χρόνια αναμένει να τελειώσει η πανδημική κρίση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Skynews, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, αντιπαρέβαλε το γεγονός πως και η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια.

Ρωσία: Στα σχέδια της Μόσχας η μηνιαία παραγωγή 6 εκατ. δόσεων του εμβολίου - Πάνω από 954 χιλ. τα κρούσματα

Aπό 1,5 εκατομμύριο μέχρι 2 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα του πιθανού εμβολίου της κατά της Covid-19 υπολογίζει να παράγει η Ρωσία μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σταδιακά θα αυξήσει την παραγωγή στα 6 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, δήλωσε την Κυριακή 23/8  ο υπουργός Βιομηχανίας Denis Manturov, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν στη Ρωσία οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, μετά τις ΗΠΑ , τη Βραζιλία και την Ινδία.
Συνολικά στη Ρωσία καταγράφηκαν 954.328 κρούσματα και 16.341 θάνατοι.

Η Ιταλία αποκλείει ένα νέο lockdown, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού

Η ιταλική κυβέρνηση αποκλείει ένα νέο lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ξεκαθάρισε την Κυριακή (23/8/2020) ο υπουργός Υγείας Roberto Speanza παρά τη σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη μετρώντας πάνω από 35.000 θανάτους, υπενθυμίζει το Reuters.
Το Σάββατο (22/8) ανέφερε 1.071 νέα κρούσματα, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Μάιο οπότε και χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Speranza πρόσθεσε ότι η Ιταλία έχει διπλασιάσει τον αριθμό των κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ισπανία και τη Γαλλία ενώ και οι καθημερινοί θάνατοι δεν είναι πολλοί.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Corriere della Sera, η υφυπουργός Υγείας Sandra Zampa εξέφρασε την πεποίθηση, πως η Ιταλία δεν θα επιβάλει γενικό lockdown αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών περιορισμών σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Γαλλία: Πάνω από 3.500 τα νέα κρούσματα - Veran (Γάλλος υπ. Υγείας): Ο κορωνοϊός μολύνει περισσότερο ανθρώπους κάτω των 40 ετών

Τέσσερις φορές περισσότερο ανθρώπους κάτω των 40 ετών μολύνει ο νέος κορωνοϊός στη Γαλλία απ’ ό,τι τους άνω των 65, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας, Olivier Véran, ο οποίος σημειώνει ότι αύξηση καταγράφουν και οι μολύνσεις των πιο ηλικιωμένων και πιο ευάλωτων.
Όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD),  «βρισκόμαστε σε επικίνδυνη κατάσταση», ενώ οι υψηλότεροι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώνονται δεν οφείλονται μόνο στο ότι γίνονται περισσότερα τεστ.
Σύμφωνα με τον Olivier Véran, ήδη η μετάδοση από τη μια ηλικιακή κατηγορία στην άλλη, από ανθρώπους μεταξύ 2 και 40 ετών σε μεγαλύτερους, συνήθως τους γονείς τους, συμβαίνει.
«Θα εφαρμοστούν νέα μέτρα σύντομα», σημειώνει, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο ίδιος εκτιμά ότι τα πάρτι και οι συναθροίσεις όπου δεν τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης είναι πλέον η κυριότερη πηγή της εξάπλωσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι νεότεροι φορείς του SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές.
Πάντως, ο Olivier Véran αποκλείει την επιβολή νέου lockdown για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και επισημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τόσο στη Γαλλία, όσο και σε άλλα κράτη.
«Δεν πρόκειται για γαλλική εξαίρεση, πρόκειται για ευρωπαϊκή δυναμική», εξηγεί.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ακόμη 3.602 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 9 θάνατοι.
Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 4.711 άνθρωποι και οι 380 από αυτούς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Συνολικά στη Γαλλία οι νεκροί έφτασαν τους 30.517 και τα κρούσματα σε 275.562.

ΗΠΑ: Πάνω από 176 χιλ. οι νεκροί

Στις ΗΠΑ οι νεκροί έφτασαν τους 176.371.
Επιπλέον, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 5.668.564.

Βραζιλία: Ακόμη 892 θάνατοι και 50.032 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες
   
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 892 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 50.032 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 114.250 νεκρούς επί συνόλου 3.582.362 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ινδία: Πάνω από 3 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 56 χιλ. οι νεκροί

Στην Ινδία τα κρούσματα νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 3 εκατ., φτάνοντας τα 3.044.940, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.
Επιπλέον, ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία της COVID-19 έφτασε τους 56.706.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο  καταγράφηκαν 69.239 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 και 912 θάνατοι από COVID-19.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, εξακολουθούν να υπάρχουν 707.668 ενεργά κρούσματα νέου κορωνοϊού στην Ινδία, ενώ σε 2.280.566 ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναρρώσει και πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.
Στο μεταξύ, η ινδική κυβέρνηση έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην υποβολή ολοένα και περισσότερων πολιτών σε διαγνωστικά τεστ και μάλιστα, μέχρι την Παρασκευή 21/8 είχαν γίνει συνολικά 34.491.073, εκ των οποίων 1.023.836 μόνο την ημέρα αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR).
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
 
Μεξικό: Πάνω από 60 χιλ. οι νεκροί και 550.000 κρούσματα

Άλλους 644 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.482 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψε το υπουργείο Υγείας του Μεξικού.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε πλέον τους 60.254 νεκρούς επί συνόλου 556.216 μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο  απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω από αυτόν της Βραζιλίας.

Γερμανία: Ακόμη 2 θάνατοι και 782 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Ακόμη δύο ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου  και επιβεβαιώθηκαν 782 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί στη χώρα έφτασαν τους 9.272, επί συνόλου 233.861 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο του John Hopkins.

Νότια Κορέα: Σχεδόν 400 νέα κρούσματα

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες
Καταγράφηκαν 397 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Νότια Κορέα το τελευταίο 24ωρο, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαρτίου.
Οι εστίες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με την αρχική να εντοπίζεται σε εκκλησία στη Σεούλ και συγκεντρώσεις στις οποίες πήρε μέρος το πολιτικά συντηρητικό ποίμνιό της.
Σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC, καταγράφηκαν πάνω από 300 κρούσματα τα τελευταία τρία συναπτά 24ωρα και τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων επί μία εβδομάδα και πλέον.
Έτσι, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται ως εδώ σε 17.399.
Ωστόσο, δεν κατέγραψαν νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να παραμένει ως αυτό το στάδιο στους 309 νεκρούς.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή μέτρων κοινωνικής απόστασης, απαγορεύει τη λειτουργία εκκλησιών με φυσική παρουσία πιστών, κλείνει νυχτερινά κλαμπ, καφετέριες και άλλα καταστήματα πέραν της Σεούλ.
Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, με κλείσιμο των σχολείων και ολόκληρων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, σε περίπτωση που η εξάπλωση δεν αποκλιμακωθεί σύντομα.

Ιράκ: Πάνω από 200 χιλ. τα κρούσματα - Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 6.300

Το Ιράκ, όπου καταγράφονται πλέον 4.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά κατά μέσον όρο, ξεπέρασε το όριο των 200.000 μολύνσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας, 201.050 Ιρακινοί έχουν προσβληθεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 6.353 υπέκυψαν στην COVID-19 και 143.393 κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν.
Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, η Βαγδάτη προχώρησε πρόσφατα την άρση των περιοριστικών μέτρων και έτσι, οι αρχές δεν επιβάλλουν πλέον παρά μόνο νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει μειωθεί σε μερικές ώρες, ενώ άνοιξαν τα αεροδρόμια, ενώ κλειστά παραμένουν τα χερσαία σύνορα για τους ταξιδιώτες, όχι για τα αγαθά.

Κίνα: Ακόμη 12 κρούσματα μόλυνσης

Εντοπίστηκαν 12 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό.
Ακόμη, δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, ενώ 44 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Πάντως, συνεχίζουν να νοσηλεύονται 422 ασθενείς, εκ των οποίων οι 16 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, ενώ συνολικά έχουν θεραπευτεί 79.895 άνθρωποι,  σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.
Επισήμως, στην Κίνα όπου ο κορωνοϊός για πρώτη φορά εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.951 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης