Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε τριπλό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Πανδημία, οικονομία και Τουρκία καθορίζουν και τις πολιτικές εξελίξεις

Σε τριπλό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Πανδημία, οικονομία και Τουρκία καθορίζουν και τις πολιτικές εξελίξεις
Οι ημερομηνίες που είνια καθοριστικές για την κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα
Με τρία μέτωπα βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση στη δεδομένη συγκυρία: το δεύτερο και πιο δυνατό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που ακολουθούν την επέλαση του ιού καθώς επίσης και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, τα επόμενα ορόσημα που αναμένεται να κρίνουν αποφασιστικά τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα αποτελούν το άνοιγμα των σχολείων το οποίο θα λειτουργήσει και ως μέτρο προκειμένου να εκτιμηθεί η εξάπλωση της πανδημίας σε όλη τη χώρα αλλά και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη όπου θα βρίσκεται στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
Εκεί ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την οικονομική πολιτική για την επόμενη περίοδο καθώς και το Σχέδιο για την αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ που αποκόμισε η Ελλάδα μέσω κοινοτικών πόρων για την Ανάκαμψη της Οικονομίας.
Βεβαίως, ακόμη ένα ορόσημο αποτελεί και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και στοι επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που λειτουργεί ως γεωπολιτικός ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η καμπύλη της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει αυξητική πορεία δημιουργεί ανησυχία στην κυβέρνηση αναφορικά με την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι πολίτες που βρίσκονται σε διακοπές θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα και θα ανοίξουν τα σχολεία.
Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία, ότι όπως συνέβη στην πρώτη φάση της πανδημίας, «θα τα καταφέρουμε και πάλι».
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, στους κρίσιμους παράγοντες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση με τον κορωνοϊό, συγκαταλέγονται σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, ο έγκαιρος σχεδιασμός των μέτρων που απαιτούνται.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σχετικές ανακοινώσεις σήμερα από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία θα ανακοινώσει πως θα ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια.
Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς είναι για την ώρα, προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου και η εν λόγω ημερομηνία θα αλλάξει μόνο αν υπάρχουν πολύ αρνητικές εξελίξεις και τις επόμενες ημέρες αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον ιό για την κυβέρνηση, είναι επίσης η συνέχιση της προσπάθειας να θωρακιστεί το Σύστημα Υγείας με εξοπλισμό και προσωπικό προκειμένου να μην υπάρξουν επιπρόσθετα προβλήματα ακόμη και στην απευκταία περίπτωση που θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια, οι ανάγκες για νοσηλεία όσων προσβληθούν από τον ιό και έχουν έντονα συμπτώματα.
Επιπροσθέτως, η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών έτσι ώστε να είναι γνώστες της κατάστασης, να λαμβάνουν οδηγίες υπεύθυνα από τους ειδικούς επιστήμονες και να ακολουθούν τις προφυλάξεις που απαιτούνται.
Προς αυτή την κατεύθυνση μελετάται το ενδεχόμενο να υπάρχει πιο τακτική ενημέρωση των πολιτών.
Κάτι βέβαια, που με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την ώρα, δεν θεωρείται αναγκαίο να γίνεται σε καθημερινή βάση.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης