Οικονομία

Αλλαγές και μόνιμες ανατροπές σε εργασία και ασφάλιση φέρνει ο κορωνοϊός - Πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας

Αλλαγές και μόνιμες ανατροπές σε εργασία και ασφάλιση φέρνει ο κορωνοϊός - Πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας
Κάρτα Εργασίας – Τηλεργασία και μείωση εισφορών θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Σοβαρές αλλαγές και ανατροπές στον εργασιακό και ασφαλιστικό χάρτη της χώρας επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού με σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
Μέρος των αλλαγών –που έχουν θετικό κοινωνικό πρόσημο- αναμένεται να μπουν στη λίστα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στο πλαίσιο της ΔΕΘ και θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12 Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα μέτρα που σχετίζονται με την ανάσχεση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, αναμένονται τρία σθεναρά μέτρα όπως:
1. Η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας σε μόνιμη βάση, με κανόνες, αρχές και προστασία, για επιχειρήσεις που δύναται να εφαρμόζουν το μέτρο και μετά την πανδημία.
2. Η θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας με την οποία θα ελέγχεται και ηλεκτρονικά η ευέλικτη απασχόληση, καθώς και οι παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας.
3. Η επιτάχυνση και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
4. Η ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την ημερομηνία πρόσληψης ή αν πλήττεται η επιχείρηση.

Το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεωρούνται ως δυο καινοτόμες λύσεις –προβλέπονται και στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη- που θα καθιερψθούν από πολλές επιχειρήσεις και μετά το πέρας της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και την διασταύρωση των υπερωριών που δηλώνονται από τους εργοδότες.
Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπου και θα διασταυρώνονται.
Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, σε τράπεζες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ και θα υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις πιθανότατα έως το τέλος του 2021.
Με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα καταγράφονται όλες οι υπερωρίες, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να αποπληρώνονται. Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011 με τον νόμο 3996/2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι να υπάρχουν εργοδότες που μειώνουν πλασματικά τις ώρες εργασίας, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ήδη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία ετοιμάζει ο Γιάννης Βρούτσης, «ανοίγει» περαιτέρω η «βεντάλια» για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν  στην ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε να αυξηθεί η προστασία από απολύσεις. Ήδη, το μέτρο της κάλυψης του 100% των ασφαλιστικών εισφορών «άνοιξε την όρεξη» εκατοντάδων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα, με το κλείσιμο του τουρισμού, αλλά και τα τοπικά lockdown, αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή σε σχέση με την υπάρχουσα, κατά την οποία έχουν ενταχθεί 5.850 επιχειρήσεις που απασχολούν με περίπου 61.000 εργαζόμενους.
Η σύνταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου βρίσκεται σε τελικό στάδιο και, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την κατάργηση του περιορισμού της χρονικής στιγμής πρόσληψης των εργαζομένων., καθώς στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορούσαν να ενταχθούν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως τις 30 Μαΐου. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι.
Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επικεντρώνεται στη μείωση του ασφαλίστρου υπέρ υγείας με ΕΝΙΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ για όλους του εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες. Γεγονός που εκτός από τον e-ΕΦΚΑ, θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), αντί της σημερινής εισφοράς 7,1% η οποία επιβάλλεται επί των μικτών αποδοχών και την οποία μοιράζονται εργοδότες και εργαζόμενοι. Αντ’ αυτού θα υπάρχει μία εισφορά 45-55 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης