Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νομοτελειακά έρχονται αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες λόγω Stress tests, Ηρακλή 2 – Θα αλλάξουν οι βασικοί μέτοχοι

Νομοτελειακά έρχονται αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες λόγω Stress tests, Ηρακλή 2 – Θα αλλάξουν οι βασικοί μέτοχοι
Πως και πότε οι ελληνικές τράπεζες επίσημα θα είναι ενταγμένες στο club των υγιών τραπεζών και επενδύσιμων τραπεζών της Ευρώπης;
Νομοτελειακά οι αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες έρχονται λόγω των stress tests του 2021, του Ηρακλή 2 που αφορά την εξυγίανση των τραπεζών με τιτλοποιήσεις NPEs και κρατικές εγγυήσεις αλλά ακόμη και με την ανύπαρκτη bad bank της ΤτΕ θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια.

Αυξήσεις κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές

Στην περίπτωση που διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε ιδιώτες επενδυτές καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου νομοτελειακά, οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι θα μειώσουν τα ποσοστά τους, θα σημειωθεί μια μεγάλη ανανέωση των βασικών μετόχων.
Πρωτίστως θα μειώσει τα ποσοστά του το ΤΧΣ που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Το ΤΧΣ θα υποστεί μεγάλο dilution στις ελληνικές τράπεζες άπαξ και εμφανιστούν νέοι ιδιώτες μέτοχοι.
Ο Paulson από Πειραιώς και Alpha bank θα μειώσει δραστικά το ποσοστό του έως εξαφανιστεί, π.χ. στην Πειραιώς κατέχει 9,23%.
Είναι ασαφές εάν ο Mistakidis συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ήδη κατέχει το 5,23% της Πειραιώς.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος δεν θα συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Πολύ πιθανό είναι να μειώσει το ποσοστό του και το Fairfax που κατέχει το 31,7% της Eurobank ο στόχος ήταν να μειώσει στο 20%.
Για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να έχουν βρεθεί νέοι στρατηγικοί επενδυτές που θα δουν τις ελληνικές τράπεζες ως επενδυτικές ευκαιρίες, που θα διαγνώσουν κέρδη και μερίσματα για να επενδύσουν τα δισεκ. που απαιτούνται.
Αυτή την στιγμή το σενάριο αυτό είναι αδύνατο και απίθανο.
Για να τοποθετηθούν ιδιώτες επενδυτές σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου απαιτούνται
-ορατότητα για τις προοπτικές της εξυγίανσης των ισολογισμών
-Ορατότητα για τα κεφάλαια
-Ορατότητα για την κερδοφορία και την πορεία της εθνικής οικονομίας

Αυξήσεις κεφαλαίου με κρατικά κεφάλαια

Εάν δεν βρεθούν νέοι επενδυτές και απαιτηθούν νέα κεφάλαια το κράτος θα πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο του και να συμβάλλει στην κεφαλαιακή ενίσχυση – όχι ανακεφαλαιοποίηση – των ελληνικών τραπεζών.
Θα μιλάμε για μερική και προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά τα νέα κεφάλαια που θα προστεθούν θα αυξήσουν την χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών.
Το κράτος θα μπορεί να προσβλέπει σε κέρδη στα μελλοντικά placement.
Στο σενάριο αυτό η αραίωση των ιδιωτών μετόχων θα είναι τεράστια αλλά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξυγιανθεί και το κυριότερο θα έχουν μειώσει τα NPEs και αυξήσει τις προοπτικές κερδοφορίας.

Υπάρχουν 4 βασικές προϋποθέσεις

Θεωρώντας αυτονόητη την εκτίμηση ότι το 2021 η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από 2% στο βασικό έως +4% στο αισιόδοξο σενάριο μετά το σοκ της ύφεσης στην οικονομία το 2020, υπάρχουν 4 βασικές προϋποθέσεις για τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Προϋπόθεση πρώτη

Οι τράπεζες πρέπει να παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο ανάκαμψης, ένα σχέδιο το οποίο θα κλείνει οριστικά την 10ετή περίοδο τραπεζικής κρίσης και θα ανοίγει μια νέα περίοδο τραπεζικής ανάκαμψης.
Το σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς χρηματοοικονομικούς στόχους που θα αποτελέσουν δέλεαρ για τους επενδυτές.
-Τα NPEs πρέπει να μειωθούν στο 5% κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 4%.
-Οι τράπεζες πρέπει να επιτυγχάνουν κέρδη ετησίως 500 εκατ η κάθε μια ώστε να είναι εμφανής η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και η απόδοση κεφαλαίου ROE να κινείται σε επίπεδα ελκυστικά για τους επενδυτές.

Προϋπόθεση δεύτερη

Επειδή οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα εμπεριέχουν discount σε σχέση με τις τότε τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές θα πρέπει τουλάχιστον στο α΄ 6μηνο του 2021 να έχει σημειωθεί ένα σημαντικό ράλι στις τραπεζικές μετοχές.
Επειδή αυτό αναμένεται να ξεκινήσει ένα τραπεζικό ράλι από το τέλος του 2020 και να κορυφώσει στα μέσα του 2021 οι τράπεζες θα έχουν ισχυρή υποστήριξη από τις αποτιμήσεις.
Εάν η τιμή μιας αύξησης κεφαλαίου εμπεριέχει discount 40% είναι διαφορετικό π.χ. η Eurobank να έχει χρηματιστηριακή 1 ευρώ και διαφορετικά 0,42 ευρώ.
Στο 1 ευρώ το discount 40% σημαίνει τιμή αύξησης κεφαλαίου στα 0,60 ευρώ ενώ στα 0,42 ευρώ στην τρέχουσα δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή discount 40% σημαίνει τιμή αύξησης κεφαλαίου 0,25 ευρώ δηλαδή θα απαιτηθεί reverse split.
Η μεγάλη ανατίμηση των τραπεζικών μετοχών σε βάθος 12-14 μηνών σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Προϋπόθεση τρίτη

Οι τράπεζες μπορεί να μην το αναφέρουν για πολλούς λόγους αλλά θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση τους από το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Σε συνολικά κεφάλαια 28,8 δισεκ. τα 15,5 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση του δημοσίου προς τις τράπεζες.
Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών είναι DTC συγκεκριμένα
-η Alpha bank 3,1 δισεκ. DTC σε συνολικά κεφάλαια 7,9 δισεκ.,
-η Πειραιώς 4 δισεκ. DTC σε 7,5 δισεκ. κεφάλαια
-η Εθνική τράπεζα 4,6 δισεκ. DTC σε 5,8 δισεκ. κεφάλαια
-η Eurobank 4 δισεκ. DTC σε 6,1 δισεκ. κεφάλαια
Οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν την σχέση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς ίδια κεφάλαια ώστε να απελευθερωθούν από το βάρος της υποχρέωσης προς το ελληνικό δημόσιο.

Προϋπόθεση τέταρτη

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να παρουσιάσουν μεταξύ άλλων και ένα αναπτυξιακό σχέδιο, πως θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία, πως θα αυξήσουν την εσωτερική αξία, πόσα δάνεια θα χορηγήσουν.
Θα πρέπει να πείσουν τους βασικούς τους μετόχους – ιδιώτες μετόχους – όχι μόνο για την ανάγκη των νέων κεφαλαίων αλλά για το πόσο γρήγορα θα αποδώσουν αυτά τα κεφάλαια.
Θα κληθούν οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι να στηρίξουν μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015 σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου.
Η ελάχιστη αύξηση κεφαλαίου που θα υλοποιούσε μια τράπεζα θα είναι 1,5 δισεκ. ευρώ και η μέγιστη 2,5 με 3 δισεκ.
Είναι προφανές ότι όποια τράπεζα προηγηθεί στην αύξηση κεφαλαίου θα αποκτήσει ισχυρό πλεονέκτημα
-Κεφαλαιακής επάρκειας
-Ισχύος στον ισολογισμό της
-Μετά την αύξηση θα σημειωθεί ράλι στην μετοχή
-Θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο δράσης
-Θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα κλείσει τον 10ετή κύκλο εσωστρέφειας και τραπεζικής κρίσης.
Από εκείνη την στιγμή οι ελληνικές τράπεζες επίσημα θα είναι ενταγμένες στο club των υγιών τραπεζών και επενδύσιμων τραπεζών της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης