Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με 5 ερευνητικά πλοία στην «Γαλάζια Πατρίδα» η Τουρκία – Ο Erdogan με 6 άξονες επιχειρεί να αλλάξει το ενεργειακό status quo στην Α. Μεσόγειο χωρίς πόλεμο

Με 5 ερευνητικά πλοία στην «Γαλάζια Πατρίδα» η Τουρκία – Ο Erdogan με 6 άξονες επιχειρεί να αλλάξει το ενεργειακό status quo στην Α. Μεσόγειο χωρίς πόλεμο
Η Τουρκία έχει επιλέξει την στρατηγική της gunboat diplomacy δηλαδή την διπλωματία των κανονιοφόρων όχι για πόλεμο αλλά για εκφοβισμό, παραβιάζοντας προφανώς το διεθνές δίκαιο για την θάλασσα αλλά και τις διεθνείς συνθήκες.
Η Τουρκία θέλει να γίνει θαλάσσια και ενεργειακή δύναμη, αυτός είναι ο πυρήνας της νέας στρατηγικής Erdogan του τούρκου Προέδρου και του στρατιωτικού του επιτελείου, επιλέγοντας σκόπιμα την τεχνητή ένταση και τις προκλήσεις ώστε είτε να οδηγήσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις συνεκμετάλλευσης του Ανατολικού Αιγαίου, είτε να πετύχει την πρόσβαση της στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής.
Η Τουρκία έχει επιλέξει επιθετική στρατηγική και ρητορική αλλά δεν επιδιώκει πόλεμο θα ήταν κατστροφικό σενάριο για τον σχεδιασμό Erdogan. 
Η Τουρκία έχει επιλέξει την στρατηγική της gunboat diplomacy δηλαδή την διπλωματία των κανονιοφόρων όχι για πόλεμο αλλά για εκφοβισμό, παραβιάζοντας προφανώς το διεθνές δίκαιο για την θάλασσα αλλά και τις διεθνείς συνθήκες.

Ο πόλεμος με την Ελλάδα δεν είναι επιλογή γνωρίζει η Τουρκία τι θα συμβεί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα διακινδυνεύσει να τινάξει στον αέρα το σχέδιο της.
Η ρητορική πολέμου έχει ένα στόχο την εσωτερική κατανάλωση, να απομακρύνει τους τούρκους από πλειάδα προβλημάτων όπως οικονομία, κορωνοιός, αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική, επιδείνωση του AKP του κυβερνώντος κόμματος.
Μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Μαύρη θάλασσα είναι βέβαιο ότι έχει ανοίξει η όρεξη στην Τουρκία για νέες έρευνες, οπότε οι προκλήσεις και η ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν.
Η Τουρκία ανακάλυψε 320 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο πεδίο Sakarya, μπορεί να μην επιλύει την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας αλλά σε κάποιο βαθμό θα συμβάλλει στην απεξάρτηση από το Ιράν.   
Η Τουρκία βλέποντας ότι μπορεί να διαχειριστεί τις εντάσεις άπαξ και η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να επιβάλλει κυρώσεις, θα χρησιμοποιήσει όλο το δυναμικό των ερευνητικών πλοίων που διαθέτει, το σύνολο 5 ώστε να επιτύχει τους ενεργειακούς σκοπούς της.
Ήδη η νέα Navtex, που δημοσιεύθηκε για το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, έχει παραταθεί έως τις 27 Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελώντας μεγάλη πρόκληση.
Με βάση την τουρκική προπαγάνδα με 5 ερευνητικά πλοία συνεχίζει τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο
1)Το πλοίο γεώτρησης Fatih
2) Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis
3) Το πλοίο γεώτρησης Yavuz
4)To σεισμικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa
5)To Kanuni το πλοίο γεώτρησης το οποίο θα απασχολήσει την Ελλάδα προσεχώς.
Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan προαναγγέλλει ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στην Μεσόγειο υπονοώντας ότι θα ανακαλύψει και νέο κοίτασμα.
Image
Image
Ποια είναι η στρατηγική της Τουρκίας;


Μπορεί το Γερμανικό Spiegel να μιλάει για σχέδιο σύρραξης Ελλάδος – Τουρκίας αλλά στην πράξη Πόλεμος δεν θα γίνει.
Το ερώτημα είναι γιατί;
Ποια είναι τα δεδομένα στην στρατηγική της Τουρκίας;
Φαίνεται ότι υπάρχουν 6 άξονες στην στρατηγική της Τουρκίας.  

Α)Συνεχίζει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα ποντάροντας σε νέα κοιτάσματα.
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις αλλά χωρίς να φθάνει στο επόμενο επεισόδιο… δηλαδή το θερμό επεισόδιο.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα ερευνητικά της πλοία συνοδευόμενα από φρεγάτες αλλά ο στόχος δεν είναι η σύρραξη.
Οι τούρκοι πιστεύουν ότι ευρισκόμενοι στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας… η Ελλάδα δεν θα προβεί σε επιθετική κίνηση.
fr 3
lo
u
Β)Η Τουρκία χρησιμοποιεί την ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας Mavi Vatan για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Ωστόσο είναι προφανές ότι θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το status quo στην Μαύρη Θάλασσα δεν μπορεί να το αλλάξει, μπορεί όμως να αποκτήσει πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να έχει ρόλο στα ενεργειακά κοιτάσματα… αυτή είναι η βασική επιδίωξη της Τουρκίας.

Γ)Επιχειρεί να συνάψει συμφωνίες με άλλες χώρες για ανακήρυξη ΑΟΖ.
Η κίνηση της Τουρκίας με την Λιβύη είχε διττό στόχο.
Αφενός να αποκτήσει πρόσβαση στα ύδατα της Μεσογείου άρα και περιοχές εκμετάλλευσης, αφετέρου να ανακόψει τα σχέδια του Ισραήλ να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Leviathan στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος και Ιταλίας μέσω του αγωγού EastMed.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγα χρόνια η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν κοντά για ανακήρυξη ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά δεν τα βρήκαν στην τιμή.
Με το προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου οι τούρκοι είχαν άριστες σχέσεις αλλά όχι με το νέο στρατιωτικό καθεστώς.
Με τον Λίβανο θα επιχειρήσουν να προβούν σε συμφωνία για τα θαλάσσια δικαιώματα.
Ωστόσο την Τουρκία την ενδιαφέρει περισσότερο η Αίγυπτος λόγω των υφιστάμενων κοιτασμάτων.
Image
Image
Δ) Έχει δημιουργήσει ναυτικές βάσεις η Τουρκία ειδικά στην πόλη Μισάτρα που βρίσκεται μεταξύ Σύρτης και Τρίπολης.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης ελέγχει την Τρίπολη την πρωτεύουσα της χώρας.
Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν μεγάλη ναυτική βάση στην Αμμόχωστο στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Ε)Έχει ξεκινήσει μια επιχειρηματολογία ότι π.χ. το Καστελόριζο ένα ελληνικό νησί που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικεί ΑΟΖ 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μιλάει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αναφέροντας – αβάσιμα προφανώς – ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες.
Χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε διάφορες περιοχές θεωρώντας ότι ένα απομακρυσμένο νησί δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Στ)Ο Erdogan για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, για να μπορέσει να ανακάμψει από την φθίνουσα πολιτική του πορεία και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα… εμφανίζεται ότι εξοπλίζεται.
Ο ίδιος δηλώνει ότι το Piri Reis, είναι το πρώτο υποβρύχιο του νέου τύπου υποβρύχιου έργου, ενώ ξεκίνησε η Τουρκία την ναυπήγηση νέου υποβρυχίου, Seydi Ali Reis.
Στόχος είναι να κατασκευαστούν 5 υποβρύχια.
Η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο τον πόλεμο αλλά τον μεγαλύτερο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων.

Το τουρκικό σχέδιο αλλαγής των συνόρων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υλοποιηθεί 

Τον Ιούνιο του 2006, ο Cem Gürdeniz (Γκρεντένιζ), επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού του Τουρκικού Ναυτικού, περιέγραψε μια ιδέα εξωτερικής πολιτικής που σχεδόν κανένας δεν ενδιαφερόταν τότε - φαινόταν πολύ τολμηρή, πολύ επιθετική.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Cem Gürdeniz πρότεινε ως ιδέα την επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Το σχέδιο Cem Gürdeniz περιλάμβανε την αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ακόμη και με την βία, προκειμένου να διαφυλάξει τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της χώρας.
Αποκάλεσε το σχέδιό του "Mavi Vatan" ή "Blue Fatherland" ή στα ελληνικά Γαλάζια Πατρίδα.
Σε μια συνέντευξή του είχε αναφέρει: «Ήθελα η Τουρκία να γίνει μια πραγματική θαλάσσια δύναμη».
Ο κύριος λόγος που η Τουρκία δεν ήθελε να ακούσει για την ιδέα του στην αρχή ήταν ότι κατέβαλλε προσπάθειες ώστε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προφανώς ιδέες για αλλαγές συνόρων απέναντι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ θα ήταν ανήκουστο.
Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος Erdogan δεν ενδιαφερόταν για εδαφική διαμάχη με γείτονες όπως η Ελλάδα.
Η καριέρα του Gürdeniz τελείωσε απότομα όταν συνελήφθη μαζί με εκατοντάδες άλλους αξιωματικούς το 2011.
Ο Gürdeniz περιγράφει τον εαυτό του ως Κεμαλιστή.
Θεωρούσε τον εαυτό του υπέρμαχο της κοσμικής κληρονομιά του ιδρυτή του κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, παρά στην ισλαμική συντηρητική ισλαμική κυβέρνηση υπό τον Erdogan.

Η προκλητική Τουρκία αισθάνεται "αδικημένη"

Η Τουρκία δηλώνει προκλητικά ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα ηπειρωτικά παράκτια σύνορα και στο Ανατολικό Αιγαίο της αναλογούν μόνο το 19% της θάλασσας των νήσων όπως ονομάζει το Αιγαίο.
Επίσης υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο ένα ελληνικό νησί που απέχει μόλις 2,02 χιλιόμετρα από την Τουρκία και σχεδόν 500 χιλιόμετρα από την Ελλάδα αποκλείει την δυνατότητα της Τουρκίας να έχει ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία εγείρει θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, επικαλούμενη δήθεν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών.
Η Τουρκία λοιπόν έχει αυτή την επιχειρηματολογία, αισθάνεται όπως και η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος αποκλεισμένοι από τα ενεργειακά κοιτάσματα και επιχειρούν με 3 ερευνητικά πλοία να δημιουργήσουν τετελεσμένα ή να αποτιμήσουν την εγρήγορση των άλλων χωρών απέναντι στην δική τους παραβατική συμπεριφορά.
Η Τουρκία λοιπόν έχει μια στρατηγική ή δε μεγάλη ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι περισσότερο εθνικιστικό επιχείρημα εσωτερικής κατανάλωσης παρά στρατηγική από την οποία ποντάρει να αποκομίσει οφέλη.
Η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προέβη σε μια αποτρόπαιη κίνηση με την Αγία Σοφία μολύνοντας την ιστορικότητα της μετατρέποντας την από μνημόνιο πολιτισμού σε τζαμί μουσουλμάνων και η Ελλάδα με γενικόλογες αναφορές προσπαθεί να πείσει ότι ελέγχει την κατάσταση.

Ακόμη ένας προκλητικός χάρτης από την Τουρκία
adalarinfo00
Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να μπλοκάρει τα σχέδια της Τουρκίας με την ΑΟΖ με την Λιβύη, προχώρησε σε συμφωνία... ανακηρύσσοντας αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο αφήνοντας έξω την μισή Ρόδο και όλο το Καστελόριζο ή αλλιώς Μεγίστη και Στρογγυλή.
Το ίδιο λάθος έγινε και με την ΑΟΖ με την Ιταλία που ουσιαστικά έχασαν τα δικαιώματα τους τα νησιά Διαπόντια δυτικά της Κέρκυρας.

Την ίδια στιγμή με εξαίρεση την ΑΟΖ που είναι νόμιμη καθώς δύο χώρες συμφωνούν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά από την Αίγυπτο.
Για να γνωρίζουν οι περισσότεροι, ο αιγυπτιακός στρατός είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση, πουλάει όπλα στην μαύρη αγορά για να επιβιώσει ή να καλύψει τις ανάγκες σε εισόδημα.
Την ίδια στιγμή η συνεργασία Ελλάδος με Ισραήλ ενέχει μεγάλα ρίσκα για την Ελλάδα.
Ο αγωγός EastMed είναι πανάκριβος ως κατασκευή αλλά και έχει ένα επιπλέον μειονέκτημα το φυσικό αέριο του Ισραήλ θα είναι πανάκριβο σε σχέση με το Ρωσικό φυσικό αέριο.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα προέβη σε μια συμφωνία για την κατασκευή στρατιωτικών αυτοκινήτων που δυστυχώς… μόνο στην Ελλάδα θα χρησιμοποιούνται.
Η συμφωνία αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη για τα ελληνικά συμφέροντα.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια προκλητική Τουρκία που θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τακτική του gunboat diplomacy δηλαδή την διπλωματία των κανονιοφόρων ώστε να ασκεί πίεση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Η συμμαχία της Ελλάδος με την Γαλλία είναι ιδιοτελής, οι γάλλοι έχουν συμφέροντα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νότιας Κύπρου και έχουν συμφέροντα και στην Λιβύη, η Ελλάδα δεν τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ώρα απλά την χρησιμοποιούν ως ανάχωμα στα σχέδια των Τούρκων.
Η ΕΕ ισορροπεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ζητάει μόνο… φθηνό φυσικό αέριο.
Η προσφυγή της Ελλάδος στην Χάγη όπως διατείνεται ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες και να εξέλθει στρατηγικά, διπλωματικά, εδαφικά ζημιωμένη απέναντι σε μια Τουρκία που ακολουθεί τακτικές τυχοδιώκτη.  
Ας σημειωθεί πάντως ότι η Ελλάδα με τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις.
Στα Ιόνια νησιά με τα Διαπόντια νησιά και ειδικά την νήσο Οθωνοί και με την Αίγυπτο που έθεσε εκτός ΑΟΖ το Καστελόριζο, οι τούρκοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις ελληνικές παραχωρήσεις και να τα οικειοποιηθούν προς όφελος της δική τους στρατηγικής και επιχειρηματολογίας. 

d
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης