Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Πιθανές τοπικές εξάρσεις κορωνοϊού, αλλά δεν θα υπάρξει μεγάλο δεύτερο κύμα

Σουηδία: Πιθανές τοπικές εξάρσεις κορωνοϊού, αλλά δεν θα υπάρξει μεγάλο δεύτερο κύμα
Δεν θα επιστρέψουμε στην κατάσταση πουο είμασταν την περασμένη άνοιξη εκτιμά ο κορυφαίος Σουηδός επιδημιολόγος Anders Tegnell
Την εκτίμηση πως η Σουηδία είναι πιθανό να δει εξάρσεις της επιδημίας του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε καμία περίπτωση ένα μεγάλο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο διατύπωσε ο επιδημιολόγος και επικεφαλής της Σουηδίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού Anders Tegnell.
Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία δεν ακολούθησε το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας με την επιβολή ενός γενικευμένου lockdown, διατηρώντας ανοιχτές τις επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και τα σχολεία ενώ δεν συνέστησε στους πολίτες της την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Λόγω αυτής της στρατηγικής η Σουηδία κατέγραψε μεν περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τα υπόλοιπα σκανδιναβικά κράτη αλλά όχι και τόσα όσα υπήρξαν σε άλλα κράτη, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία που δέχθηκαν μεγάλο «χτύπημα» από τον κορωνοϊό.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες εβδομάδες τα νέα κρούσματα, οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από την επιδημία έχουν μειωθεί σημαντικά, αν και διατυπώνονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα λόγω της επιστροφής των αδειούχων του καλοκαιριού και της επανέναρξης των σχολικών μαθημάτων.
«Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα κλασικό δεύτερο κύμα, όπως αυτά που καταγράφονται στις πανδημίες της γρίπης  όπου υπάρχει ευρεία διασπορά μολύνσεων στην κοινότητα.
Αυτός ο ιός φαίνεται να κινείται με διαφορετικό τρόπο.
Η εξάπλωση της είναι πιο ανομοιογενής, έτσι είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα ότι θα δούμε – όπως βλέπουμε τώρα σε όλη την Ευρώπη – ξέσπασμα σε συγκεκριμένα μέρη, σε χώρους εργασίας και παρόμοια περιβάλλοντα, το φθινόπωρο» υποστήριξε ο Tegnell, η στρατηγική του οποίου δίχασε την κοινή γνώμη τόσο στη Σουηδία όσο και στο εξωτερικό.
Σημειώνεται πως η Σουηδία μετρά περίπου 6.000 νεκρούς από την επιδημία ενώ πολλοί Σουηδοί επιστήμονες ζητούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
«Πρέπει πάντα να είμαστε ανήσυχοι με αυτήν την ασθένεια, διότι διαρκώς προκαλεί νέα δεδομένα και είναι αρκετά απρόβλεπτη.
Αλλά δεν βλέπω ότι θα επιστρέψουμε στην κατάσταση, στην οποία βρεθήκαμε την περασμένη άνοιξη» τόνισε ο Tegnell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης