Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η ύφεση για 4 λόγους θα πυροδοτήσει πληθωρισμό πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών

Morgan Stanley: Η ύφεση για 4 λόγους θα πυροδοτήσει πληθωρισμό πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών
Υπάρχουν «τέσσερις πυλώνες» που καθορίζουν την τάση για τον πληθωρισμό αναφέρει η Morgan Stanley
Για 4 λόγους  η ύφεση στις οικονομίες θα πυροδοτήσει πληθωρισμό πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Σε μια εποχή που το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πληθωρισμός ή αποπληθωρισμός, η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Μεγάλη Covid-19 Ύφεση (GCR) άφησε ένα "ανεξίτηλο σημάδι" στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια διαρθρωτική μετατόπιση της δυναμικής του πληθωρισμού.
Κατά την Morgan Stanley θα επαναληφθεί το σενάριο του 2008, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σοκ, θα περάσει πολύς καιρός πριν επιστρέψουμε στα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση.
Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα προκαλέσει την πιο σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που είναι η επιστροφή του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών ειδικά στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Υπάρχουν «τέσσερις πυλώνες» που καθορίζουν την τάση για τον πληθωρισμό:

1)Η ανάκαμψη σε σχήμα V:
Ο πληθωρισμός θα εμφανιστεί επειδή προβλέπεται μια πιο έντονη αλλά μικρότερης διάρκειας ύφεση.
Στον πυρήνα της, αυτή η ύφεση προκλήθηκε από εξωγενές σοκ υπό μορφή κρίσης στη δημόσια υγεία.
Με βάση τα δεδομένα του 2020, δεν υπήρχε υπερβολική αύξηση μόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα και το τραπεζικό σύστημα είναι σε  καλύτερη κατάσταση από ότι το 2007.
Αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις απομόχλευσης είναι πιο μέτριες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί ακόμα να διαδραματίσει το ρόλο του ως βασικός ενδιάμεσος, σε αντίθεση με το τι συνέβη μετά το 2008.
Ως εκ τούτου, η Morgan Stanley αναμένει ότι στο 4ο τρίμηνο του 2021 οι οικονομίες θα έχουν φθάσει στα επίπεδα του 2019 δηλαδή στο ΑΕΠ προ του κορωνοιού.

2)Οι στρατηγικές πολιτικής είναι πολύ διαφορετικές…
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, "η πολιτική απάντηση έχει επίσης σημασία για τη διαμόρφωση των προοπτικών ανάπτυξης και πληθωρισμού και υπήρξε σημαντική και συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση.
Ειδικότερα, η δημοσιονομική απάντηση ήταν πολύ πιο επιθετική και γρηγορότερη, απέναντι σε μια ύφεση δεν είναι λάθος κανενός.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήξεραν ότι έπρεπε να ενεργήσουν γρήγορα μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτή τη φορά, υπήρχαν λιγότερες ανησυχίες για ηθικούς κινδύνους μόνο και μόνο επειδή το σοκ ήταν εξωγενές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για την αύξηση της ανισότητας και αναγνώρισαν ότι η νομισματική πολιτική ήταν βασικό εργαλείο αλλά απαιτούνταν και άλλα μέτρα.
Η ύφεση του κορωνοιού επιδείνωσε αυτές τις ανησυχίες και άφησε στίγματα στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
 Ως εκ τούτου, η εστίαση στην ανεργία και ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σηματοδοτεί ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα παραμείνουν σε ισχύ για περισσότερο διάστημα.

3) Οι προσπάθειες για τον περιορισμό του εμπορίου θα μπορούσαν να συνεχιστούν, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι αυξημένου ελέγχου της τεχνολογίας και άλλων.
Ο εμπορικός πόλεμος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, στο οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν ήδη αρχίσει να ελέγχουν τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης.
Ωστόσο, καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τεχνολογία, το εμπόριο υπήρξε βασική κινητήρια δύναμη του αποπληθωρισμού τα τελευταία 30 χρόνια, η αποσύνδεσή τους θα οδηγήσει επίσης σε αλλαγή της δυναμικής του πληθωρισμού.

4) Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διπλασιάσει το ενεργητικό τους: Ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες - οι οποίες υποτίθεται ότι ανησυχούν πολύ για την αύξηση της ανισότητας (την οποία οι πράξεις τους έχουν προκαλέσει) "έχουν διπλασιάσει τη δέσμευσή τους να επιτύχουν τους στόχους για τον πληθωρισμό."
Η Fed δίνει ήδη έμφαση στον στόχο για τον πληθωρισμό 2%.
Τα πραγματικά επιτόκια με βάση την αγορά έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και μια αλλαγή στρατηγικής θα επιτρέψει στην Fed να προσφέρει περισσότερες εναλλακτικές.
Αυτή η συμβολή παραγόντων έχει ήδη οδηγήσει σε ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα για τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Δεν μειώθηκαν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά την κρίση του 2008 και επίσης ανέκαμψαν ταχύτερα σε επίπεδα πριν από το COVID-19".
Φυσικά, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών, έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα ρεκόρ που αποτελεί νέο φαινόμενο.
Η Morgan Stanley αναμένει περαιτέρω φορολογικά κίνητρα με τη μορφή ενός νέου φορολογικού πακέτου.
 Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η FOMC θα κωδικοποιήσει και θα ενημερώσει στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με στόχο αλλαγές στον Δεκέμβριο 2002.
Κατά την Morgan Stanley, ακριβώς όπως οι επιπτώσεις της απομόχλευσης υποτιμήθηκαν μετά το 2008, πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η μεγάλη ύφεση COVID-19 στη δυναμική του πληθωρισμού δεν είναι επίσης τόσο κατανοητές, με τους περισσότερους επενδυτές να θεωρούν ότι έρχεται πληθωρισμός.
Αλλά όταν κοιτάξουμε πίσω, μπορεί να είναι η πιο σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που προκάλεσε το COVID-19 από μακροοικονομική προοπτική προκαλώντας υψηλότερο πληθωρισμό.
Για να είμαστε σίγουροι, τίποτε από αυτά δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αφού η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι ο στόχος του τελικού παιχνιδιού είναι ο (ασύμμετρος) πληθωρισμός και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακόμη και με τρισεκατομμύρια δολάρια από το QE ή με άμεσες πληρωμές σε νοικοκυριά των ΗΠΑ θα επιτευχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης