Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τραγική η εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Τραγική η εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς
ΑΓΟΡΑ: Η κατάσταση πλέον είναι τραγική. Να βλέπεις τις ξένες αγορές να έχουν μεγάλη άνοδο και η δική μας να βολοδέρνει. Να μην υπάρχουν αγοραστές, να μη γίνονται πράξεις και οι μετοχές να παραμένουν ακούνητες για ώρες. Δικαιολογίες πολλές, αλλά η ουσία είναι μία.

Το ΧΑ έχει βυθιστεί στη μιζέρια και την απαξίωση. Και βέβαια δε λέμε κάτι καινούριο. Εδώ και χρόνια έχει τέτοια εικόνα. Μία μας φταίει το ένα, μία το άλλο. Τραγική η κατάσταση. Τέτοιους τζίρους όπως έλεγε και ένας φίλος της στήλης, κάνουν αγώνες δεύτερης κατηγορίας ποδοσφαίρου της Αγγλίας στο στοίχημα και μάλιστα χωρίς να έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Μία τα γεωπολιτικά, μία η εξάπλωση του Covid-19, μία οι ανησυχίες για μεγάλη ύφεση, μία η οικονομία, μία ο κακός μας ο καιρός. Ανύπαρκτη αγορά. Άντε να βρεις μετοχές να σχολιάσεις. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτές που ξεχώρισαν και μάλιστα περισσεύουν και πολλά δάχτυλα.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Δεκάδες μετοχές δεν είχαν κάνει πράξη ακόμα και 5 ώρες μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Πολλές ακόμα είναι κάνει μερικά κομμάτια και μάλιστα κάτω από 200 τεμάχια. Βλέπεις και τα βαριά χαρτιά να έχουν κάνει κάτω από 5-10 χιλ. τεμάχια και τι να περιμένεις για τα υπόλοιπα.

Υπάρχουν και βιαστικοί πωλητές σε κάποια και λόγω απουσίας αγοραστών βλέπεις μεγάλες απώλειες με μικρό όγκο. Πάει και κάποιος φουκαράς να πάρει γιατί σου λέει πέφτει τόσο από την αρχή του έτους και έχει πλέον ελκυστική αποτίμηση και βλέπει ότι το μηχανάκι δε σταματάει να βάζει πωλήσεις.

Βγαίνουν χαρτιά στην Πετρόπουλος, βγαίνουν χαρτιά στην Κλουκίνας-Λάππας, βγαίνουν χαρτιά στην Κυριακούλης, υπάρχουν ξένοι που θέλουν να πουλήσουν σε άλλα μικρομεσαία και φυσικά η ορατότητα περιορίζεται σημαντικά.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η αύξηση των κρουσμάτων και τα νέα μέτρα φυσικά και επηρεάζουν σημαντικά την πορεία του τουρισμού. Υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων για Σεπτέμβριο και όπως φαίνεται η πορεία και τα έσοδα θα είναι στο κάτω μέρος των εκτιμήσεων που είχαν γίνει πριν μερικές εβδομάδες.

Με τις τρέχουσες βέβαια αποτιμήσεις θα λέγαμε πως και αυτό είναι προεξοφλημένο και το ζητούμενο είναι τι θα γίνει το 2021. Θα υπάρχει εμβόλιο; Θα είναι ασφαλές το περιβάλλον για διακοπές; Θα έρθουν ξένοι και σε τι επίπεδα του 2019 θα φτάσουν τα τουριστικά έσοδα.

COCA COLA: Την έκλεισαν στις τελικές δημοπρασίες στο +2,62% και μάζεψε λίγος τις απώλειες της αγοράς στο -0,11%. Στα 23,10 ευρώ η μετοχή με αποτίμηση 8,55 δισ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Αυτή μόνο ξεχώρισε σήμερα κατά την ταπεινή μας άποψη. Με καλό όγκο συναλλαγών 74 χιλ. τεμάχια πήγε μέχρι τα 6,97 ευρώ και έκλεισε στα 6,94 ευρώ με άνοδο 4,68%. Η αποτίμηση στα 739 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Βγήκαν χαρτιά πάλι. Περίπου το έχασε όλο το μέρισμα και με όγκο 180 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 2,2250 ευρώ με απώλειες 4,30%. Η αποτίμηση στα 516 εκατ. ευρώ.

ΑΡΑΙΓ: Πιέσεις σήμερα στη μετοχή και κλείσιμο στα 3,55 ευρώ με απώλειες 2,34%. Θα συνδέαμε την πτώση με τις εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμό το Σεπτέμβριο. Ήταν η 4η συνεχόμενη πτωτική και οι απώλειες από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 57%.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βγαίνουν ακόμα κομμάτια. Έκοψε και το μέρισμα σήμερα αλλά το έχασε όλο.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Στα 0,9860 ευρώ και στο -5,19% με όγκο μόλις 7 χιλ. τεμάχια. Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής είχε χάσει 12%.

ΚΕΚΡΟΨ: Στα 2,49 ευρώ και στο +3,32%. Με χαμηλό όγκο αλλά καλύτερα να ανεβαίνει μία μετοχή με χαμηλό όγκο παρά να πέφτει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης