Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μονόδρομος οι κυρώσεις κατά του Erdogan που προκαλεί την Ελλάδα αψηφώντας Βερολίνο και Βρυξέλλες

Μονόδρομος οι κυρώσεις κατά του Erdogan που προκαλεί την Ελλάδα αψηφώντας Βερολίνο και Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που συνιστά η πολυήμερη παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου
Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τις συνέπειες που θα φέρει η επέλασή του, έχει να αντιμετωπίσει και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που συνιστά η πολυήμερη παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις απόψεις των αναλυτών διαφαινόταν ότι με την λήξη της τουρκικής NAVTEX θα ξεκινούσε η καινούρια διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας - μάλιστα και το ίδιο το Βερολίνο προεξοφλούσε ότι μετά το πέρας της NAVTEX θα δημιουργούσε συνθήκες για διαμεσολαβητική προσπάθεια - ο Tayyip Erdogan τα «τίναξε» όλα στον αέρα.
 Η Αθήνα απαντά με αντι-NAVTEX και μεγάλες ασκήσεις στην κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία που αποφάσισε να παρατείνει ως την Πέμπτη την παραμονή του ερευνητικού «Oruc Reis» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Βερολίνο και Βρυξέλλες έστειλαν νέα αυστηρά μηνύματα στον Erdogan, τονίζοντας ότι κάνει βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση με τη γερμανική κυβέρνηση μάλιστα να δηλώνει πολύ ανήσυχη για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. ‘
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, το μήνυμα της Αθήνας είναι ότι για να υπάρχει διάλογος χρειάζεται αξιόπιστος συνομιλητής και αυτό αναμένεται να μεταφερθεί και στο Γερμανό υπουργό Εξωτερικών σήμερα, στις συναντήσεις που θα έχει με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η ώρα της επιβολής των κυρώσεων προς την Άγκυρα για την παραβατική συμπεριφορά που ακολουθεί δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ ακόμη. Η Αθήνα και η Λευκωσία με τις ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες που έχουν οικοδομήσει αλλά και με την στήριξη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, δίνουν σκληρό αγώνα προκειμένου να πείσουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η απειλή της Τουρκίας δεν αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά πρόκειται για ζήτημα προκλητικής αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Υπό το βάρος της έντονης ελληνοκυπριακής πίεσης που εκδηλώθηκε στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στη Λευκορωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημοποίησε ότι στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και εκεί, όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων, θα βρίσκονται στο τραπέζι.
Στις 27 Αυγούστου, πάντως, αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borell, αναμένεται να παρουσιάσει μια λίστα επιλογών για κυρώσεις με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία που θα συνεδριάσει με φυσική παρουσία στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης