Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλοι οι πονοκέφαλοι Μητσοτάκη για το δύσκολο Σεπτέμβριο που έρχεται - Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει

Όλοι οι πονοκέφαλοι Μητσοτάκη για το δύσκολο Σεπτέμβριο που έρχεται - Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει
Εκτός, όμως, από την πανδημία που έχει επανέλθει για τα καλά στην καθημερινότητα του Έλληνα, βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά.
Οι μεγάλοι πονοκέφαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κρίσιμη περίοδο του Σεπτεμβρίου που έρχεται είναι πολύπλευροι και αφορούν την πολιτική, την οικονομική και την διεθνή ατζέντα.
Στην πολιτική ατζέντα 2 είναι τα μεγάλα ζητήματα που θα επανέλθουν δριμύτερα μετά το τέλος του Αυγούστου 2020.
Από την μία είναι τα ζήτημα του κορωνοιού και των αποφάσεων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μην μεγαλώσει η πανδημία στην χώρα.
Οι επιστημονικοί κύκλοι βρίσκονται πλέον σε μία σύγχυση.
Άλλοι θεωρούν ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοιού θα είναι μεγάλο και δυσκολότερο σε όλες τις χώρες, άλλοι, όμως, τονίζουν ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας βλέπουμε νέα κρούσματα αλλά λιγότερους θανάτους δικαιολογώντας το ότι πλέον υπάρχει βάση αντισωμάτων για τον ιό.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην επιστρατεύσει κανένα νέο μέτρο γενικού lockdown ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η ελληνική οικονομία και προσπαθεί με τοπικά μέτρα να περιορίσει τις συνέπειές της διάδοσης του ιού.
Το κρίσιμο, όμως, ζήτημα που θα προκύψει είναι τι θα γίνει με τα σχολεία καθώς αυτό αφορά πολύ κόσμο και εδώ φαίνεται η κυβέρνηση να μην έχει αποφασίσει πως θα κινηθεί ακριβώς, θα αναμένει τα αποτελέσματα της πανδημίας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Εκτός, όμως, από την πανδημία που έχει επανέλθει για τα καλά στην καθημερινότητα του Έλληνα, βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά.
Όπως έχουμε τονίσει διαρκώς, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα συρθεί σε διάλογο με την Τουρκία και επειδή δεν πρόκειται να βρεθεί λύση με τον τρόπο αυτόν, όλα θα διευθετηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς οι διεθνείς συνθήκες πρόκειται να αλλάξουν.
Πρώτα απ΄ όλα τον Νοέμβριο θα έχουμε τις αμερικανικές εκλογές και στην περίπτωση που επικρατήσει ο Biden, η Τουρκία θα χάσει το έδαφος της ουδετερότητας που χτίστηκε με την πολιτική Trump.
Ωστόσο, η Ελλάδα θα περιμένει και άλλη μία σημαντική εξέλιξη:
Η Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο θα αποφασίσει για μέτρα κατά της Τουρκίας.
Θα τολμήσουν οι ευρωπαίοι να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να συμβάλλουν στον οικονομικό αποκλεισμό της;
Μέσα σε ένα εμπόλεμο πλαίσιο στο πεδίο της μάχης, όπου ο Ερντογάν αναζητάει διακαώς μία μικρή ρεβάνς για τις απώλειες που είχε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό (φρεγάτα Κεμάλ Ρεις, υποβρύχια κτλ) η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ετοιμοπόλεμη για παν ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προσδοκώντας παράλληλα ότι οι συμμαχίες που έχει επιλέξει δεν θα την «προδώσουν».
Κυρίως, η περίπτωση της Γαλλίας η οποία θα παραμείνει στην περιοχή για αεροναυτικές ασκήσεις αλλά παράλληλα, περιμένει και απάντηση στην βελτιωμένη προσφορά που έκαναν στην ελληνική κυβέρνηση για τις φρεγάτες Belhara…
Αυτό, ωστόσο, που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται για να παγιώσουν την πραγματική εικόνα της ύφεσης. Εάν συνεχιστεί το κλίμα της πανδημίας τότε το δεύτερο κύμα ενδέχεται να μεγαλώσει το ποσοστό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και να ακουμπήσει το 10%.
Ερχόμενο όλο το οικονομικό επιτελείο από τις διακοπές, θα διαπιστώσει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το κύμα των απολύσεων, λουκέτων στην αγορά αλλά, παράλληλα, να υπερπηδήσουν διαχρονικές παθογένειες του κράτους.
Όπως για παράδειγμα, την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στην οποία ήμασταν πάντα στις τελευταίες θέσεις.
Τώρα τι σκοπεύει να κάνει για να αλλάξει αυτό;
Οι κύκλοι εργασίας του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ακόμα δεν έχουν συνεδριάσει για να μαζέψουν προτάσεις για δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ακούγονται και διάφορα ευτράπελα, όπως πρότεινε συγκεκριμένος υπουργός σε μία συνάντηση πριν τις διακοπές:
Να δημιουργήσουμε προγράμματα για τους μετανάστες ώστε να βοηθήσουν και αυτοί στην ανοικοδόμηση…
Είναι σίγουρο ότι θα ακούσουμε αρκετά στο δρόμο για την αξιοποίηση των κονδυλίων, στα χέρια, όμως, του κ. Σκυλακάκη και των λοιπών επιτελών είναι να δημιουργήσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο παρεμβάσεων, δράσεων και μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ένα δυνατό σοκ στην ελληνική οικονομία προκειμένου να επανέλθει.
Ακόμα, όμως, και να καταρτιστεί γρήγορα ένα τέτοιο πλαίσιο, ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση και το ύψος των πόρων από τα πακέτα της Κομισιόν δεν υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να κινείται με αυτά που έχει στο μαξιλάρι της.
Αλλά παράλληλα, πονοκέφαλο αποτελούν μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που ειδικά στην Ελλάδα έμειναν πίσω και τώρα χρειάζονται χειρισμό:
Ασφαλιστικό σύστημα, μείωση του κόστους εργασίας, μείωση των φορολογικών βαρών, κόκκινα δάνεια και τραπεζικό σύστημα, ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ιδιωτικοποιήσεις και απουσία μεγάλων επενδυτικών πρότζεκτ είναι λίγες από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως έχουμε ξαναγράψει, πολλοί από το οικονομικό επιτελείο, συνιστούν «μηδενισμό» του κοντέρ μέσω έκτακτων εκλογών προκειμένου τουλάχιστον ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λύσει το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργούν όλα τα παραπάνω και να ξεκινήσει tabula rasa να γράφει εκ νέου το νέο story της κυβέρνησης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης