Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To ελληνικό χρηματιστήριο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Τα ομόλογα κίνδυνος χωρίς απόδοση και οι μετοχές τοξική φούσκα

To ελληνικό χρηματιστήριο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Τα ομόλογα κίνδυνος χωρίς απόδοση και οι μετοχές τοξική φούσκα
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια και η καθυστέρηση στην αναζήτηση κεφαλαίων θα παρατείνει την παραμονή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Η Wall Street σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με την βοήθεια της Apple και ακόμη 4-5 μετοχών γεγονός είναι ότι S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Στην Γερμανία ο DAX απέχει μόλις 700 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά ήταν στις 13.795 μονάδες και βρίσκεται ήδη στις 13.066 μονάδες.
Οι κεντρικές τράπεζες, η πλεονάζουσα ρευστότητα, τα δημοσιονομικά κίνητρα, τα νομισματικά κίνητρα, οι προσδοκίες για εμβόλιο και φάρμακο έχουν συμβάλλει σε αυτή την εικόνα στις αγορές όπου τα ομόλογα είναι κίνδυνος χωρίς απόδοση και οι επενδυτές στρέφονται αναγκαστικά στις μετοχές για να αναπληρώσουν την στασιμότητα των ομολόγων λόγω των μηδενικών επιτοκίων παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών.
Όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί φούσκες παντού, στα ομόλογα και μετοχές και αυτό είναι γεγονός.
Φούσκες παντού.
Στα ομόλογα έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ιστορικά στρέβλωση με τις αποδόσεις σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα ενώ το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά.
Είναι εντυπωσιακό αλλά είναι αληθές ότι οι κεντρικές τράπεζες συντηρούν την φούσκα των ομολόγων για να μην καταρρεύσουν χώρες λόγω της επιδείνωσης του παγκόσμιου δημόσιου χρέους.
Μόνο στις ΗΠΑ το χρέος θα αυξηθεί σε ένα χρόνο όσο αυξήθηκε σε διάστημα 7 ετών.
Οι κεντρικές τράπεζες συντηρούν και την φούσκα των μετοχών και αυτές οι δύο αγορές μετοχές και ομόλογα σύντομα θα αλληλοεπιδράσουν.

Τι συμβαίνει με το ελληνικό χρηματιστήριο;

Το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα δεν φθάνει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ άπαξ και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν ευσταθεί.
Η νομισματική πολιτική μεταδίδεται στην Ελλάδα κανονικότατα μέσω του προγράμματος Πανδημίας όπου η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα.
Η κυβέρνηση έλαβε δημοσιονομικά μέτρα και η Ελλάδα θα πάρει σε βάθος ετών 72 δισεκ. όπως έχει δηλώσει ο έλληνας πρωθυπουργός.
Γιατί όλα αυτά δεν έχουν αποτιμηθεί;
Οι λόγοι είναι κατά βάση τέσσερις.  

1)Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η ορατότητα είναι περιορισμένη.  
Το 2020 θα πρέπει να θεωρείται χαμένη χρονιά με ύφεση -8%.
Όμως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και για το 2021 παρά την ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπάρχουν εκτιμήσεις για ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 στο +2% ή και χαμηλότερα παρά τα τόσα μέτρα τόνωσης.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το 2021.

2)Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την Τουρκία, όχι για πόλεμο αλλά όλη αυτή η προκλητικότητα θα αποτρέψει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά assets.
Ήδη οι ξένοι επενδυτές είναι πλήρως αποστασιοποιημένοι.
Ωστόσο τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η βασική αιτία της εικόνας που εμφανίζει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Υπάρχουν δύο ακόμη λόγοι μείζονος σημασίας

3)Η Ελλάδα πριν τον κορωνοιό και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ είχε σαθρή οικονομία, σαθρά θεμέλια και με μπαλώματα προσπαθούσε να ορθοποδήσει.
Η Ελλάδα απέδειξε ότι δεν μπορεί να παράξει πάνω από 2% με 2,5% αύξηση ΑΕΠ ετησίως.
Η Ελλάδα επί 10 χρόνια ακολούθησε αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής δηλαδή ακραία λιτότητα και όλη αυτή η προσπάθεια πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.
Τα ελλείμματα εκτινάχθηκαν, το χρέος αυξήθηκε, γενικώς η οικονομία λόγω της ύφεσης του κορωνοιού επιδεινώθηκε στην Ελλάδα.
Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί να ανακτήσει ότι χάθηκε από αυτή την εξωγενή ύφεση;
Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σα όλες τις άλλες, είναι χώρα με 10ετή περίοδο λιτότητας η οποία μέσα σε λίγους μήνες τινάχθηκε στον αέρα.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της Ελλάδος.

4)Οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα.
Έχουν 29 δισεκ. κεφάλαια και 15,5 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και ταυτόχρονα 60 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Η εξίσωση δεν βγαίνει.
Μπορεί οι τράπεζες να κερδίζουν μαεστρικά χρόνο αλλά στην πράξη… μόνο χρόνο κερδίζουν δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια και η καθυστέρηση στην αναζήτηση κεφαλαίων θα παρατείνει την παραμονή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κείτεται νεκρή όπως γλαφυρά αναφέρει αναλυτής της ιαπωνικής Nomura και το ερώτημα είναι πόσος καιρός θα περάσει ώστε αυτή η σαθρή κατάσταση να αλλάξει και η χρηματιστηριακή αγορά να αφυπνιστεί να νεκραναστηθεί.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να απαντηθούν πειστικά και τα 4 ανασταλτικά εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης