Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Αν η Fed στοχεύσει σε «μέσο» πληθωρισμό, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για… 42 χρόνια

BofA: Αν η Fed στοχεύσει σε «μέσο» πληθωρισμό, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για… 42 χρόνια
Ανάλυση της Bank of America 
Οι αγορές αναμένουν με ανυπομονησία τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, την Πέμπτη 27/8, με το επενδυτικό κοινό να εκτιμά ότι μία αλλαγή στην πολιτική της Τράπεζας σχετικά με τον πληθωρισμό θα ανακοινωθεί, με σκοπό τη συνέχιση της νομισματικής τόνωσης εν μέσω κρίσης.
Επί του παρόντος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό 2% για να ξεκινήσει την ομαλοποίηση (σύσφιξη σε αυτήν την περίπτωση) της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο, όπως εκτιμάται, πλέον θα στοχεύσει σε «μέσο στόχο» πληθωρισμού, δηλαδή ένα χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο ο μέσος όρος του πληθωρισμού θα είναι 2%.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύρος ως στόχος, όπως 1,5%-2,5% σύμφωνα με την Bank of America (BofA), με τον πληθωρισμό να ξεπερνά πολλές φορές τον προηγούμενο στόχο του 2% προκειμένου να επιτευχθεί ένας μέσος όρος 2% σε βάθος χρόνων.
Για να επιτευχθεί ρεαλιστικά όμως ένας μέσος όρος 2% στον πληθωρισμό, η Bank of America υπολογίζει πως θα χρειαστούν… 42 χρόνια.
Άρα, αυτό σημαίνει ότι για 42 χρόνια τα επιτόκια θα πρέπι να παραμείνουν στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα προκειμένου να υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού.
Αξιωματούχοι της Fed υποστήριξαν πρόσφατα την υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό.
Ενδεικτικά, τον Ιούλιο, η κ. Brainard δήλωσε ότι «η αποφυγή απόσυρσης της χαλάρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μέτρια προσωρινή υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό, η οποία θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της προηγούμενης χαμηλής απόδοσης».
Από την πλευρά του, ο κ. Evans σημείωσε πρόσφατα ότι η Fed δεν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2,5%.
Ο κ. Kaplan θα ήταν πρόθυμος να αφήσει τον πληθωρισμό να φθάσει στο 2,25%-2,3%, ενώ ο κ. Bullard επεσήμανε ότι υπήρχε μεγάλη προθυμία στην Fed για υπέρβαση του 2%.
Όπως αναφέρει η BofA, για να επιτευχθεί μέσος πληθωρισμός 2% τα επόμενα δύο χρόνια, πρέπει ο πληθωρισμός να εκτοξευθεί στο 4%.
Τα διαγράμματα της BofA:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης