Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Erdogan βρυχάται αλλά οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να αποφασίσουν ότι είναι ένας απλός ταραξίας

Ο Erdogan βρυχάται αλλά οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να αποφασίσουν ότι είναι ένας απλός ταραξίας
Παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ H.Maas και παραπέμποντας εμμέσως στο επεισόδιο του «Κεμάλ Ρέις» με την φρεγάτα «Λήμνος», o Cavusoglu απείλησε ευθέως τη χώρα μας
Ακόμη και την ώρα που η γερμανική πρωτοβουλία ήταν σε εξέλιξη για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ο Mevlut Cavusoglu, παίρνοντας την σκυτάλη των πολεμικών απειλών από τον Erdogan και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα με το Oruc Reis να παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρουσία μάλιστα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas, επιδόθηκε σε άκρως πολιτικές δηλώσεις.
Παραπέμποντας εμμέσως στο επεισόδιο του «Κεμάλ Ρέις» με την φρεγάτα «Λήμνος», απείλησε ευθέως τη χώρα μας με τη φράση: «Αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».
Σε αυτό το σκηνικό, η Αθήνα επιχειρεί να περάσει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει το επόμενο διάστημα όσο και προς την Τουρκία, που συνοψίζεται στη φράση, αποκλιμάκωση τώρα ή κυρώσεις.
Ο απεσταλμένος της Angela Merkel, Heiko Maas, που είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, πριν μεταβεί στην Άγκυρα, τόνισε πως Βερολίνο και Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε σπίθα μπορεί να φέρει καταστροφική ανάφλεξη.
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την Άγκυρα και ζήτησε απόφαση τώρα για κυρώσεις στην Τουρκία τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο διάλογος είναι ανέφικτος.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στην Αθήνα βλέπουν θετικά το μήνυμα στήριξης από τον κ. Maas κατανοώντας ότι προφανώς, έπρεπε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις γιατί λίγο αργότερα θα έπρεπε να εμφανιστεί ως μεσολαβητής με τον κ. Cavusoglu αλλά είναι πλέον σαφές, υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε όλες τις πλευρές και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάτι το οποίο φάνηκε και από τις δηλώσεις του Maas για τη σπίθα που μπορεί να φέρει την καταστροφή.
Είναι αντιληπτό πλέον, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και η μόνη λύση είναι ο διάλογος αλλά για τον διάλογο, όπως τονίζει η Αθήνα σε όλους τους τόνους, χρειάζεται ένας αξιόπιστος συνομιλητής κάτι που δεν αποδεικνύεται να είναι η Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι από την πλευρά της Άγκυρας υπάρχει μια διαρκής κλιμάκωση της έντασης τόσο σε ρητορικό επίπεδο με τις συνεχείς ακραίες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του προέδρου της χώρας όσο και επί του πεδίου, με την επέκταση της NAVTEX και στο Καστελόριζο και νοτίως της Κρήτης.
Και το ζητούμενο πλέον είναι να λάβουν το μήνυμα και οι Ευρωπαίοι ότι δεν αρκούν μόνο οι δηλώσεις προς τη σωστή κατεύθυνση που βεβαίως έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες αλλά είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί ότι η διπλωματία κάποιες φορές από μόνη της δεν αρκεί καθώς χρειάζονται και κυρώσεις οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν στο τέλος της εβδομάδας στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης