Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN - Μελέτη ΜΙΤ: Η πιθανότητα μετάδοσης covid-19 στο αεροπλάνο, είναι μία στις 4.300

CNN - Μελέτη ΜΙΤ: Η πιθανότητα μετάδοσης covid-19 στο αεροπλάνο, είναι μία στις 4.300
Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος SARS-CoV-2 είναι μόνο 1 στις 4.300 σε μια πτήση, εφόσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας και όλοι φορούν μάσκα
Οι αεροπορικές βιομηχανίες και τα ταξίδια υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία COVID-19 από το ξεκίνημά της στις αρχές του 2020, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης στο εσωτερικό μιας καμπίνας είναι μεγαλύτερος και οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς να ταξιδεύουν σε έναν τόσο κλειστό χώρο για ώρες, μαζί με άλλους.
Σημαντικό είναι πως οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την πανδημία και απαιτούν τώρα από τους επιβάτες να φορούν μάσκες σε ολόκληρη την πτήση, ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διώξουν κάποιον που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες από την πτήση.
Νέα μελέτη έρχεται να αποδαιμονοποιήσει ακόμη περισσότερο τα αεροπορικά ταξίδια: Οι πιθανότητές σας να κολλήσει κάποιος COVID-19 σε αεροσκάφος μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερες από όσο πιστεύεται:
 
Μία στις 4:300 πιθανότητες να κολλήσεις σε γεμάτη πτήση

Στο συμπέρασμα αυτό, καταλήγει η μελέτη του Arnold Barnett, καθηγητή στατιστικής στο Sloan School of Management του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Όπως αναφέρει το CNN, ο Barnett επεξεργάστηκε μελέτες που είχαν ως αντικείμενο τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης SARS-CoV-2 κατά την πτήση και διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης σε μια πτήση μικρών αποστάσεων είναι σχετικά χαμηλές— με την προυπόθεση όλοι στην πτήση να φορούν μάσκα.
Ο Barnett διαπίστωσε ότι σε μια εντελώς γεμάτη, σύντομη πτήση δύο ωρών στις ΗΠΑ, με τρεις και τρεις θέσεις στη σειρά εκατέρωθεν του διαδρόμου, οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος επιβάτης SARS-CoV-2 είναι μόνο 1 στις 4.300.
Εάν η πτήση δεν είναι εντελώς πλήρης και τα μεσαία καθίσματα σε κάθε σειρά παραμένουν κενά, οι πιθανότητες μόλυνσης πέφτουν σε 1 στα 7.700.
«Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι σήμερα πιο επικίνδυνες σε σχεση με πριν από το COVID, και η αεροπορία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.
Αλλά πρέπει να συντρέχουν τρία πράγματα για να μολυνθείτε (σε πτήση): Πρέπει να υπάρχει ένας ασθενής COVID-19 στο αεροσκάφος και πρέπει να είναι μεταδοτικός.
Εάν υπάρχει ένα τέτοιο άτομο στην πτήση σας, υποθέτοντας ότι φοράει μάσκα, πρέπει να υπάρξει σφάλμα στην προστασία της μάσκας.
Πρέπει τέλος να είναι αρκετά κοντά σας ώστε να υπάρχει κίνδυνος να υποφέρετε από τη μετάδοση», είπε ο Barnett.

Τα αεροπλάνα πιο ασφαλή από τα πλοία
 
Όπως επισημαίνει ο Barnett, μια εξήγηση για τον χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης πτήσης «είναι ότι ο αέρας στις σύγχρονες καμπίνες αεροσκαφών αντικαθίσταται με νέο καθαρό αέρα κάθε δύο έως τρία λεπτά και τα περισσότερα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με φίλτρα αέρα σχεδιασμένα για να παγιδεύουν 99,99% σωματιδίων».
Για το λόγο αυτό, οι πιθανότητες μετάδοσης είναι μικρότερες στα αεροπλάνα από ότι στα πλοία, όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους.
Σε κάθε περίπτωση ας μην υπάρχει υπερβολική χαλάρωση.
Σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού επιβεβαιώστε ότι η μάσκα παραμένει σταθερά στερεωμένη πάνω στη μύτη και το στόμα σας σε ολόκληρη την πτήση, αλλά και κατά την διέλευσή σας από τα αεροδρόμια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης